Obrovská ropná katastrofa viditelná i z vesmíru

autor: Mgr. Jana Hájková
Z nádrže na Sibiři vytekly desítky tisíc litrů ropy do řeky. Satelitní snímky ukazují, jak se voda pekelně zbarvila. Ruský prezident Putin dokonce vyhlásil stav nouze. Oblast tundry se ze znečištění bude jen těžko vzpamatovávat.


Esa zveřejnila satelitní snímky.

Evropská kosmická agentura pomocí nich zdokumentovala rozsah katastrofy. Po dvou dnech zbarvila pohonná hmota vodní řeky Ambarnaja do červena v délce přesahující kilometr.

Takovéto znečištění je pro region devastující.

Tamější krajina se bude kvůli svému krátkému vegetačnímu období jen stěží regenerovat. Mohlo by to trvat i roky, než se zdejší příroda znovu vzpamatuje. Odklízecí práce probíhají zdlouhavě, jelikož znečištěná řeka je příliš mělká a nedají se tak použít nákladní čluny. V místě neštěstí také není dopravní infrastruktura. Toxická látka byla zastavena speciálními protiolejovými bariérami, aby se zabránilo jejímu dalšímu rozšiřování. Takovéto zaterasení je důležité pro přesnou lokalizaci látky. Plovoucí zábrany ovšem, jak se nakonec ukázalo, nepomohly tak účinně. Znečišťující látka zamořila i další řeky v oblasti Krasnojarsku. Možná byly nainstalovány pozdě a možná neplnily zcela svou funkci.

Do soboty bylo odstraněno podle oficiálních údajů 330 tun nafty. Prvotní pročištění postižené oblasti, by mělo trvat přibližně dva týdny a mělo by být zpracováno přibližně 14 tisíc metrů čtverečních znečištěné půdy. Pro práci byly nasazeny i speciální nákladní vozy, které si lépe poradí s krajinou bez cest.

Tato nehoda je považována za největší katastrofu svého druhu v dějinách lidstva severně od polárního kruhu. Svou roli mohla hrát změna klimatu.

Je srovnatelná s havárií ropného tankeru na Aljašce v roce 1989, který se ovšem stal mnohem jižněji. Na Sibiři vyteklo do okolí na konci května 20 tisíc tun nafty z poškozené nádrže. Ta patří tamější elektrárně. Následkem nezvykle vysokých teplot možná roztála půda v permafrostu (trvale zmrzlá) a to vedlo k poklesu podpěr, na kterých nádrž na pohonné hmoty stojí – to stojí ve vysvětlení. Vedoucí elektrárny byl ovšem zatčen. Pokusil se totiž očividně bohužel tuto událost ututlat. Vedení v Kremlu se o této ekologické katastrofě dozvědělo teprve o několik dní později. Ruský prezident následně velmi ostře kritizoval provozovatele elektrárny. Ti se brání, že prosakování na nádrži vzniklo poté, co se propadly její podpěry.

Ekologické organizace ovšem předhazují společnosti jistá opomenutí. Tato úložná cisterna pochází ještě z doby sovětské a nebyla od 80. let vyměněna. Již před 4 roky došlo u podřízeného závodu ke škodné události, při kterém byla v regionu masivně znečištěna jiná řeka. Koncernu byla tenkrát udělena peněžní pokuta ve výši v přepočtu méně než tisíc euro.

Náklady na odklízecí práce za minimálně 130 milionů euro hodlá převzít nejbohatší muž Ruska Oligarcha Wladimir Potanin, který je zároveň největším vlastníkem koncernu Nornickel (do 2016 Norilsk Nickel). Jedná se o ruský těžařský podnik.

zdroj: Spiegel.de



autor:
datum vydání:
13. června 2020


Diskuze k článku „Obrovská ropná katastrofa viditelná i z vesmíru“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!