Pokud úřady chtějí omezit ohňostroje, tak proč pro to nic nedělají?

autor: Petr Kadlík
Poslední roky stupňuje snaha o omezení silvestrovských ohňostrojů. Důvody jsou jasné, od zdraví divokých i domácích zvířat, přes znečištění životního prostředí až po spoustu odpadu, které odpalovači rachejtlí po sobě téměř nikdy neuklízí. Navíc po čtvrtečním útoku šíleného střelce v Praze budou neustálé výbuchy připomínající výstřely traumatizovat i tisíce lidí, kterým zatím ohňostroje nevadily. Ale snaží se to úřady opravdu řešit? Nebo všechny snahy končí jen vyvěšením letáčků se zákazem?


Ohňostroje a my

Ohňostroje fascinují lidstvo už zhruba 2000 let, i když do Evropy se toto tajemné umění dostalo až někdy ve 13. století. Však koho by nefascinovaly obří světelné „květy“, objevující se s ohlušujícím třeskem na magicky temné obloze? I já jako malý kluk fascinovaně hleděl na ohňostroj, když byl u nás při nějaké mimořádné příležitosti odpálen.

A to je právě ten rozdíl. Mimořádná událost! Pokud byl jednou či dvakrát za rok profesionálně zorganizován ohňostroj, tak to bylo vskutku něco mimořádného, člověk mohl „přimhouřit oči“ nad škodami a jen si užívat ohnivou show. I zvířata se s tím většinou dokázala nějak vyrovnat, z jejich pohledu to mohla být prostě jen větší bouřka bez deště. Jenomže, ta doba je dávno pryč.

Dnes stačí, aby se přiblížil konec roku a v období tak od půlky adventu až do prvních pár dnů nového roku někdo odpaluje „ohňostroj“ každý den. Na Vánoce a na Silvestra intenzita ještě radikálně zesílí a všude to bouchá a exploduje od setmění až do ranních hodin.

Z mimořádné světelné show zbyla už jen snaha, aby MOJE výbuchy a světýlka byla hlasitější a výraznější, než ta před půl hodinou odpálená sousedem.

Což si samozřejmě nenechá líbit ani další soused, který musí chvíli potom jít dětem předvést,jaké skvělé rakety si nakoupil on. Výsledkem je trvalý hluk překračující všechny normy, nedýchatelný vzduch a trávníky plné zbytků vyhořelých raket.

Vše dospělo do fáze, do jaké se kdysi dostalo třeba řízení aut nebo v nedávné době třeba létání s drony. Bylo toho tolik a v občas natolik nezodpovědných rukou, že to úřady musely začít regulovat. Jenomže, i když na auto musíte mít řidičák a na dron alespoň online složené zkoušky, tak proti ohňostrojům úřady bojují jen letáčky.


Ohňostroje, úřady a obchody

Nikoho nenapadne, aby u nás šel do supermarketu a koupil si tam deset rohlíků a brokovnici. Je to přece nesmysl, zbraně se nemůžou takhle prodávat a seriózního obchodníka s potravinami by to ani nenapadlo.

Ale jít si koupit deset rohlíků a k tomu rachejtle, dělobuchy a petardy za několik tisíc? No jasně, to je přece super rodinný nákup!

Lidé to kupují, protože chtějí.

Obchody to prodávají, protože můžou a zákazníci to chtějí. Jedinou čestnou výjimkou je síť obchodů Billa, která prodej pyrotechniky sama dobrovolně ukončila!

A města, která se snaží omezit ohňostroje... nedělají nic!

Nebo myslíte, že je to jinak? Já také doufal, že úřady něco dělají. Proto jsem oslovil tisková oddělení největších supermarketů s otázkou, jak je to u nich s prodejem pyrotechniky a zda je někdo požádal o omezení prodeje. Ze sedmi v Česku působících sítí obchodů, které jsem oslovil, mi odpověděl Globus, Penny a Lidl.


Za Globus mi odpověděla tisková mluvčí Aneta Turnovská:

Otázka: Poslední roky se hodně mluví o negativních dopadech používání pyrotechniky na zvířata i životní prostředí obecně. Pozorujete, že by prodej tohoto zboží ve vašich prodejnách klesal? Nebo naopak díky zákazům "velkých" ohňostrojů prodej pyrotechniky do soukromých rukou ve vašich prodejnách stoupá?

Předně doufáme, že lidé používají pyrotechniku uváženě, druh tohoto zboží by měl být pro radost, nikoliv někomu působit nepříjemnosti.

Lidé o tento sortiment mají stále nemalý zájem. A je rozhodně lepší, pokud si tento druh zboží koupí, aby byl vždy certifikovaný a splňoval bezpečnostní standardy, jako je tomu u nás.

Otázka: Požádali vás někdy zástupci některého z měst, ve kterém působíte a kde platí omezení používání pyrotechniky, abyste zde prodej tohoto sortimentu nějak omezili?

Takový požadavek jsme nezaznamenali.

Otázka: Uvažujete o možnosti, že ve městech, která používání pyrotechniky na svém území omezila, nebudete sami ze svého rozhodnutí ve svých prodejnách toto zboží prodávat? Uvažujete, že do budoucna zcela přestanete tento sortiment ve svých prodejnách nabízet?

O ukončení prodeje pyrotechniky neuvažujeme, dlouhodobě však nabízíme také pyrotechniku se sníženou hlučností. V prodeji bude tento sortiment od poloviny listopadu do konce roku 2023. Námi nabízené produkty jsou vždy certifikovány a splňují bezpečnostní standardy.


Jako další mi na můj dotaz odpověděl tiskový mluvčí Penny Tomáš Kubík:

V PENNY V České republice v rámci standardního sortimentu v průběhu roku zábavní pyrotechniku nenabízíme. Tyto produkty zařazujeme do naší nabídky vždy jen na časově omezenou dobu na konci roku a důsledně dbáme na odpovědnost prodeje, tedy že například neprodáváme tyto produkty dětem a osobám mladším osmnácti let.

Oslavy Nového roku jsou s použitím zábavní pyrotechniky historicky spojené a pro řadu zákazníků je tato tradiční forma oslav stále důležitá. Naše zákazníky nechceme o tuto možnost ochudit, proto neplánujeme radikální a náhlé ukončení prodeje zábavní pyrotechniky. Zároveň si však uvědomujeme, že používání zábavní pyrotechniky může být stresující pro zvířata. Proto se již několikátý rok v řadě snažíme přispívat k postupné změně kultury oslav. I v letošním roce proto zákazníky vyzýváme k tomu, aby nákup zábavní pyrotechniky zvážili, případně využili tichou pyrotechniku, kterou již několik let zařazujeme do naší nabídky.

Po celé republice máme více než 410 prodejen, nejvíce ze všech řetězců a na všech nabízíme stejný rozsah sortimentu.

Žádný oficiální požadavek týkající se prodeje zábavní pyrotechniky jsme z žádného z měst nedostali.


Do třetice mi za Lidl odpověděla tisková mluvčí Iveta Barabášová:

Pyrotechniku jsme v letošním roce standardně zařadili v rámci akční nabídky v polovině prosince. Sortiment byl obdobný jako v předešlých letech, srovnatelně hodnotíme i zájem zákazníků.


Když tedy shrnu odpovědi tří „významných hráčů“, jejichž prodejny najdete v každém větším městě:

Pyrotechnika se prodává stále stejně jako v minulých letech a NIKDY je žádné město s prosbou ohledně omezení prodeje nekontaktovalo.

I já žiju v menším městě na okraji Krkonoš, které letos omezuje ohňostroje. Po městě jsou letáčky, žákům ve škole se vykládá o negativních dopadech ohňostrojů. To všechno je jistě chvályhodné.

Přesto podle sdělení z obchodů nikoho nenapadlo požádat největší místní obchody, zda by mohly omezit prodej pyrotechniky v místních prodejnách.

Jistě, přímo zákaz prodeje v prodejnách by byl pro město pravděpodobně legislativní oříšek, ale proč nezkusit alespoň požádat?

Proč úřady a instituce omezují nebo přímo zakazují občanům odpalování ohňostrojů, ale přitom se vůbec nesnaží nějak omezit nabídku v obchodech, kde „nakupuje celé město“?

Ale jsem v zásadě optimista, třeba příští rok města, úřady i státní instituce přistoupí i k něčemu jinému, než jen že zadají grafikovi návrh letáčku.

Co s letošními ohňostroji?

Je mi jasné, že ti, kdo bez pyrotechniky na konci roku „nemůžou být“, jí už mají nakoupenou a už se těší, až jí odpálí. Žádné letáčky od města ho v tom nezastaví.

Můžu vás prosit, ať to neděláte, ale asi to nemá velký smysl. Že se toho bojí zvířata, to jistě víte. Stejně tak jistě sami víte, že se po odpalování na sídlištích a v centrech měst nedá pořádně dýchat. Stejně tak určitě pamatujete, kolik nepořádku po odpálené pyrotechnice venku zůstane a jak špinavý je díky tomu Nový rok.

Letos je to ale ještě horší kvůli události, která se odehrála 21. prosince, kdy v Praze zabíjel šílenec s puškou na Filozofické fakultě. Rána a smrt. Rána a zranění. Tyto myšlenky jistě napadnou i řadu lidí, když najednou uslyší výbuch rakety nebo dělobuchu... Co když to není ohňostroj, ale další střelec? Stojí takové traumatizování za krátké nadšení z výbuchu petardy?

Pokuste se to prosím letos omezit. Nebo se zkuste domluvit s dalšími a odpalte to najednou. Jeden velký ohňostroj vypálený za půl hodiny udělá méně škody a vystresuje méně lidí a zvířat, než několik hodin trvající nečekané výbuchy. A možná si to i vaše děti, kvůli kterým to přece děláte, více užijí...

Ať už se rozhodnete jakkoliv, tak vám přeju krásné Vánoce a šťastný nový rok.


Zdroje:
tisková zpráva Billa, FB Ministerstva životního prostředí, KRNAP



témata článku:
autor:
datum vydání:
23. prosince 2023


Diskuze k článku „Pokud úřady chtějí omezit ohňostroje, tak proč pro to nic nedělají?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!