Prevence a léčba letního nachlazení a chřipky u dětí

článek je inzerce, nejde o odborný text
Venku je krásné slunečné počasí a vaše dítě na dovolené bojuje s horečkou a nachlazením. Nachlazení, chřipka a angína se nevyhýbají ani v létě. Co pomůže při jejich léčbě a jak se jim vyhnout?

Léto patří venkovním hrám, zážitkům a dobrodružstvím. Když je dítě nemocné, musí zůstat doma a možná i v posteli. Nejraději by si hrálo na zahradě nebo s kamarády na hřišti, ale musí být zavřené doma.

Letní chřipky a nachlazení jsou často způsobeny teplotním šokem, kterému je tělo vystaveno, a následným oslabením imunity. Může to být dlouhý pobyt ve studené vodě, pobyt v průvanu nebo v klimatizovaných místnostech.


Letní nachlazení

Nachlazení horních cest dýchacích, které se projevuje rýmou, bolestí hlavy a kašlem, je virové onemocnění a trvá několik dní (7 až 10).

Během nich dítě potřebuje klid na lůžku, dostatek vitamínů, dostatečný pitný režim a léky na zmírnění rýmy, kašle a bolesti. Pokud má horečku, pomohou mu tablety na snížení teploty, například Nurofen pro děti v různých formách podle věku a hmotnosti dítěte.


Letní chřipka

Letní chřipka se obvykle projevuje horečkou po dobu 3 dnů a mírnou bolestí v krku. Může ji doprovázet zvracení, bolest hlavy nebo svalů.

Nejlepší je, když dítě chřipku přechází v klidu a nechodí ven na slunce. Nezapomeňte mu zajistit dostatek tekutin a vitamínů. Pokud je teplota zvýšená (nad 38,5 °C) a je přítomna bolest, podejte léky na její zmírnění.

Pokud se dítěti po třech dnech neuleví nebo má další obtíže, navštivte lékaře.


Letní angína

K vyvolání letní angíny stačí někdy opravdu velmi málo. Nepříjemné škrábání a bolest v krku se objeví i po řádně vychlazeném nápoji nebo velké dávce zmrzliny.

Chcete-li ulevit od bolesti v krku, dejte dítěti cucavé tablety, kloktejte nebo kloktejte krk účinnými bylinami a přísadami.

Pokud se bolest v krku po dvou dnech nezlepší, ale zhorší se a objeví se další obtíže, navštivte lékaře.


Jak se vyhnout letním onemocněním u dětí

Dbejte na to, aby dítě nebylo vystaveno průvanu. Může se jednat o otevřená okna ve vyhřívaném autě nebo příliš zapnutou klimatizaci či dlouhodobý pobyt ve velmi klimatizovaných prostorách.

Oblečte dítě přiměřeně teplotě vzduchu. Pokud se potí, převlékněte ho.

Na výlet do hor nebo do exotických zemí si vezměte náhradní mikinu nebo svetr. Počasí se může během dne nebo k večeru měnit.

Dodržujte pravidelný pitný režim svých dětí a v horkých letních dnech kontrolujte pití studených nápojů s kostkami ledu. Ty vás sice na chvíli příjemně ochladí, ale mohou přivodit nepříjemnou bolest v krku.

Dopřejte svému dítěti dostatek odpočinku při letním nachlazení, chřipce nebo angíně. Pokud se cítí relativně dobře a nemá teplotu vyšší než 38,5 °C, klidně ho vezměte ven na čerstvý vzduch a sluníčko (nejlépe mimo nejteplejší hodiny a do stínu). I to je při léčbě prospěšné.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
8. července 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!