Přírodní rezervace Milovice vrací krajině pravěkou tvář. Prohánějí se v ní divocí koně, zubři i pratuři

článek je inzerce, nejde o odborný text
Lidská civilizace postupně proměnila krajinu k nepoznání. Lesy postupně ustoupily polím a pastvinám, lidé se začali koncentrovat ve městech a drtivou většinu osídlených území protkala hustá pavučina silničních i železničních sítí. Toky řek, které se dříve z jara volně rozlévaly po okolí, spoutaly přehrady. A močály byly vysušeny pomocí meliorací. Přesto však najdeme místa, kde se čas vrátil zpět. Někdy dokonce o celá tisíciletí. Za jejich existenci vděčíme ochranářům přírody i nadšencům z řad široké veřejnosti. Jedním z takových míst je i přírodní rezervace Milovice.


Jak vypadala česká krajina v časech pravěkých lovců lze zjistit v Milovicích

Lovce mamutů četl v dětství téměř každý. A notoricky známé jsou i obrázky Zdeňka Buriana, na nichž jsou vyobrazeni pravěcí lidé a zvířata v přirozeném prostředí. Na cestu do pravěku se můžeme vydat i dnes. Stačí vypravit se do bývalého vojenského výcvikového prostoru v Milovicích.

Právě tady se podařilo krajině vrátit původní ráz a dokázat, že ochrana přírody a biologické rozmanitosti má opravdový smysl. Do přírodní rezervace sice není možné vstupovat, návštěvníkům však jsou z k dispozici vyhlídkové plošiny. A přímo za ohradu se lze podívat z vyhlídkového mostu.

Výlet do Milovic je ideální pro všechny milovníky přírody i rodiny s dětmi. Na své si tu přijdou i filmaři.

V Milovicích našel domov zubr, los, divoký kůň i pratur

Paradoxem je, že za skvělé výchozí podmínky vděčí rezervace Milovice armádě. Právě díky její činnosti se na pozemku výcvikového prostoru zachovaly homogenní porosty bez náletových dřevin. Již v roce 2015 sem bylo umístěno první stádo divokých koní. A po nich následovala další zvířata. Dnes tu žije i los evropský, zubr evropský a pratur.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
21. dubna 2021


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!