Proč ne/vyhánět krtka

autor: Lucie Hladková
Nelíbí se mi krtičiny na mém krásném trávníku. Krtek škodí rostlinám. To jsou názory, které čtu a slýchám od zahrádkářů. Je to opravdu tak? Je krtek pro zahradu škůdce nebo spíš pomocník?

Pokud nelpíte na nakrátko střiženém čistě zeleném trávníku a okrasných záhonech s mulčovací kůrou, nechte krtka u Vás hospodařit. Pokud se k Vám nastěhoval, víte, že máte na zahradě kvalitní půdu plnu života. Logicky, kdyby krtek neměl u Vás co žrát, ani se k vám nenastěhuje :-). Pomůže Vám k lepší úrodě.

Skrytý krtčí život

Krtek je savec, který je velmi dobře uzpůsoben životu pod zemí. Jeho zavalité tělo a tvar a posazení končetin mu výtečně pomáhají při prohrabávání chodbiček, kde loví svoji kořist. Je téměř slepý, za to má výtečný čich, hmat a sluch. Velmi dobře tak dokáže zjistit, kde na něj čeká kořist. Právě díky dobře vyvinutému sluchu a čichu na něj někdy působí zvukové a pachové plašiče. Krtci jsou nejaktivnější na jaře, kdy si hloubí nové chodby a rodí se mláďata. Ta žijí pouze s matkou. Pokud máte na zahradě veliké množství krtinců a říkáte si, že musíte mít plnou zahradu krtků, nejspíš se mýlíte. Krtek je velmi teritoriální samotářské zvíře. Plochu jednoho fotbalového hřiště osídlí dva nebo tři jedinci.

Proč krtek dělá krtičiny

Jak víte, krtek je zvíře, které svůj celý život prožije v podzemí, kde si dělá chodby a má tam i svůj pelech. Když si dělá chodby, musí samozřejmě někam odklidit přebytečnou hlínu. Právě tahle hlína se objeví na povrchu jako krtičina. Krtičiny slouží i jako vzduchové otvory, takže pokud nějakou zadupete, vězte, že za chvíli bude vedle další.

Šup s hlínou na záhony a do květináčů aneb substrát zdarma

Hlínu z krtinců seberte a šup s ní na záhony nebo do květináčů. Je totiž plná živin a bude v ní minimálně plevelu, protože je z hloubky kam se semena nedostanou. Kdybychom neviděli krtičiny, ani nevíme, že krtek existuje. Je tu však jedna věc, která je mezi lidmi rozšířená, ale krtek je z ní, jako převážně hmyzožravec, obviněn neprávem.

„Krtek ožírá kořínky rostlin a ty pak hynou.“

Problém u krtka není v okusu kořínků, to dělají býložraví hryzci, ale v tom, že opravdu mladé rostlinky mohou díky chodbičce ztratit kontakt s půdou a díky tomu chřadnou. Větším rostlinám krtek naopak prospívá, protože provzdušní půdu kolem kořenů. Co z toho vyplývá? Jediné místo na zahradě, kde není krtek úplně vítán jsou záhony s čerstvě vyrostlou zeleninou. Ani tam však nenadělá více škody než užitku. Na to jsou na zahradě jiní odborníci, pokud se jich tam dostane hodně.

Krtek nebo slimáci

Krtek miluje drobotinu žijící v půdě a na ní. Velmi rád si pochutná ale i na slimácích. Pokud se tedy chcete zbavit slimáků, krtka na zahradě rozhodně uvítejte s otevřenou náručí. Problémem na českých zahradách je především k nám zavlečený plzák španělský, který dokáže úrodu opravdu zdecimovat. Krtek vám nejen krásně prokypří půdu, ale pomůže vám dostat pod kontrolu populaci nejen tohoto škůdce, ale i jiných, především těch hmyzích.


témata článku:
autor:
datum vydání:
25. dubna 2023


Diskuze k článku „Proč ne/vyhánět krtka“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!