Sledujte pocitovou teplotu, aktivitu klíšťat, výskyt hub, pyly a další na portálu ČHMÚ

autor: Lenka Kadlíková
Při ranním brouzdání po internetu jsem úplně náhodou narazila na velmi zajímavé stránky, které jsou součástí portálu ČHMÚ. Jedná se o opravdu krásně řešenou Biometeorologickou předpověď. Na jednom místě se můžete zjistit jaké je riziko, že se venku potkáte s klíštětem, jaká je pravděpodobnost, že dneska v lese najdete houby, jak jsou na tom obecně pyly, kde na vás budou v noci útočit komáři. Zjistíte zde i aktuální aktivitu kůrovce nebo údaje o fenologickém vývoji

Jak jsme na tom právě teď s klíšťaty, houbami a pyly?

Aktivita klíšťat

Na stránce Aktivita klíšťat najdete mapku, která znázorňuje aktivitu a tím i možnost nákazy pomocí mapky, která pomocí barevné stupnice ukazuje míru rizika setkání se s klíštětem v jednotlivých částech ČR a to aktuální den a dva dny dopředu. Tuhle předpověď vydává ČHMÚ ve spolupráci se státním zdravotním ústavem a za podpory MŽP ČR.

Z dnešní mapy je vidět, že na většině území je aktivita klíšťat opravdu vysoká vyjímkou jsou Krkonoše, Jeseníky, oblast Českomoravské vrchoviny a pár malých ostrůvků na jihu Čech. V dalších dnech se bude aktivita zvyšovat i tam. Zítra meteorologové čekají útlum pouze v Beskydech. Ve středu pak bude vysoká aktivita klíšťat již po celé ČR. Jak jistě víte, aktivita a vývoj populace klíšťat úzce souvisí s počasím. Klíšťata milují vlhko a teplo, ale nemají rádi extrémy.. Takové počasí právě panuje nejen u nás v Krkonoších.

Pro výpočet aktivity klíšťa meteorologové využívají údaje o vlhkosti a teplotě vzduchu. Této předpovědi předcházel víceletý monitoring klíšťat díky kterému vědci získali informace o matematickém vztahu aktivity klíšťat a počasí. Se změnou klimatu se aktivita klíšťat posouvá i do vyšších nadmořských výšek. Lze se s nimi setkat i na samé hranici lesa.

Na výše zmíněné stránce se dočtete i základní doporučení jak snížit možnost styku s klíštětem pro jednotlivé stupně rizika.

Rostou houby?

V aktuálním týdnu dle mapy pravděpodobně houby najdete v Beskydech a v Jižních čechách. Vědci pro výpočet pravděpodobnosti výskytu hub využívají  informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech (index API30) v kombinaci s průměrnými teplotami posledních 7 dní.

Pylové zpravodajství

Aktuálně bude alergikům nejlépe v Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách celkově pomezí mezi Čechami a Moravou se Slezskem. Naopak nejhůře je na tom obecně Morava střed a západ Čech. Počasí velmi ovlivňuje množství pylu ve vzduchu zejména je to teplota vzduchu, atmosférické srážky, vítr a sluneční záření.

I zde probíhá velice úzká spolupráce mezi odborníky napříč různými obory, nejen meteorologickými, tak aby se k lidem dostaly co nejpřesnější informace. Díky stále se zvyšujícímu počtu alerigků je tato spolupráce a informování zásadní. Na stránkách ČHMÚ najdete tzv pylový semafor, který vás upozorní na obecnou míru rizika zvýšeného množství pylu. Podrobnější pylové zpravodajství najdete na stránkách pylové informační služby.

Pocitová teplota

Okolní teplota, která zahrnuje kromě teploty vzduchu i jeho vlhkost a rychlost větru. Určitě jste si sami na sobě všimli, že když začne náhle foukat „ochladí se“. Přitom teplota vzduchu je stejná vítr však způsobuje pocit většího chladu. Nebo naopak ve chvíli, kdy je venku dusno – vysoká vlhkost vzduchu, zdá se nám, že je větší teplo než ukazuje teploměr. Pocitová teplota se dnes pohybuje od nějakých 6ti stupňů v krušných horách, Krkonoších a na pomezí Česka a Moravy až po výrazně teplejší jižní Moravu, kde je 22 stuňů. Na webu CHMÚ se můžete dočíst mimo jiné jaká je ideální pocitová teplota u člověka a skotu. Možná budete překvapeni. Najdete tam též vzorec pro výpočet aktuální pocitové teploty u Vás.

Mrkněte i na další zajímavé informace třeba o výskytu kůrovce, komárů a nebo fenologický vývoj – rychlost vývoje vegetace. Ten je nyní velmi zpomalený v Krkonoších a části Jeseníků naopak zrychlený je v jižní části okresu Karlovy vary. Vše najdete na info.chmi.cz/bio/.



autor:
datum vydání:
13. června 2022


Diskuze k článku „Sledujte pocitovou teplotu, aktivitu klíšťat, výskyt hub, pyly a další na portálu ČHMÚ“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!