Stromy ve městech čekají v budoucnosti vážné problémy

autor: Petr Kadlík
Snad každý ví, že stromy mohou mít doslova zázračný vliv na klima v našich městech. Přinášejí do nich blahodárný stín, ochlazují a zvlhčují vzduch a dávají životní prostor řadě zvířat. V souvislosti s globálním oteplováním je ale s městskou zelení spojen i jedno podceňované nebezpečí.


Zelená města, s ulicemi plnými stromů a keřů

Pokroková města, která nechtějí být jen autostrádou pro pospíchající řidiče, ale chtějí být také místem pro spokojený život svých obyvatel, se momentálně stále častěji snaží maximalizovat množství zeleně v ulicích. Nyní ale jeden vědecký výzkum upozornil na podceňovaný problém, který stromům a keřům ve městech způsobuje globální oteplování.

Že se klima mění snad v dnešní době už nikdo nezpochybňuje. Jistě, dá se diskutovat o tom, zda ho způsobil člověk a nebo ne, nicméně už několik let můžeme změny počasí v létě i v zimě pociťovat doslova na vlastní kůži.

Současné podzimní upršené dny sice mohou naznačovat něco jiného, ale celoroční statistiky jsou neúprosné. Množství srážek pomalu klesá a teploty naopak pomalu stoupají vzhůru. Zároveň s tím ale také stoupá cena vody, kterou by bylo možné stromy ve městech zalévat. A to může být pro městskou zeleň doslova vražedná kombinace.

Jak vypadá budoucnost stromů ve městě?

Mezinárodní výzkumný tým, složený z pracovníků ze tří australských a dvou francouzských univerzit, se jako pravděpodobně první na světě rozhodl zkoumat vliv změn klimatu na stromy a keře ve městech. Výsledky, ke kterým tým došel, jsou minimálně hodné vážného zamyšlení.

Globální oteplování je samozřejmě globální problém, a tak byl průzkum prováděn celosvětově. Bylo zkoumáno celkem 3129 stromů a keřů ve 164 městech v 78 zemích.

Podle výzkumníků je již nyní ohrožena více než 56% druhů stromů a keřů ve městech s tím, že do roku 2050 by se toto číslo mohlo vyšplhat až na 76%!

Výše uvedená mapka ukazuje oněch 164 měst a prognózu tamní městské zeleně. Čím je barva teček červenější, tím je situace horší:


⏵ Horní mapa označená písmenem A ukazuje stromy, které budou nejvíce ohroženy v nejteplejších dnech.

⏵ Prostřední mapa označená jako B ukazuje, v jakých místech budou stromy ohroženy v zimě.

⏵ Nakonec poslední mapa C ukazuje místa, kde bude stromy ohrožovat sucho.


Problém stromů ve městech není jen v budoucnosti, táhne se s nimi už od úplného začátku. Stromy jsou totiž ve městech často sázeny v nevhodném období, nemají správnou půdu a nejsou ani dostatečně zalévány - což se bude s ohledem na stále vyšší cenu vody díky klimatickým změnám stále více zhoršovat.

Jediným řešením je začít konečně do měst vybírat stromy a keře nejenom podle jejich „krásy“, historického významu a umělecké představy architekta veřejného prostoru, ale především podle jejich odolnost proti vedru a suchu. Jedině tak mohou stromy dále fungovat jako zelené městské klimatizační jednotky a neskončit jen jako suché dřevo, které bude pouze ohrožovat kolemjdoucí.

Seznam ohrožených druhů stromů i další podrobnosti o výzkumu se můžete dočíst na zdrojovém webu Nature.com



témata článku:
autor:
datum vydání:
20. září 2022


Diskuze k článku „Stromy ve městech čekají v budoucnosti vážné problémy“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!