Túra za hranicemi, Mont Blanc, Santiago de Compostela nebo Islandský trek?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Svrbí vás už nohy a rádi byste někam vyrazili na pořádný výšlap? Máte už Česko prochozené křížem krážem? Pak právě pro vás máme pár tipů, kam vyrazit za našimi hranicemi. Jde o trasy pro náročné i pro ty, co si chtějí především užít okolní krajinu a nikam nepospíchat.

Ačkoliv nyní panuje zima, už teď můžete plánovat treky na jarní a letní sezónu. Před cestou doporučujeme si sjednat cestovní pojištění, které zajistí, že v případě mimořádných situací nezůstanete na holičkách. Srovnání cestovního pojištění naleznete na webu Kalkulator.cz. Pokud se chystáte na túru do zahraničí vozem, určitě se zajímejte i o havarijní pojištění. Uzavřít totiž můžete také krátkodobé havarijní pojištění a věřte, že asistenční služby vám mohou v cizině vytrhnout trn z paty.

Cesta kolem hory Mont Blanc

Jako první tu máme vyloženou cestovatelskou lahůdku. Okruh kolem území tří států (Francie, Itálie a Švýcarsko) je 150 kilometrů dlouhý a potěší i ty nejnáročnější dobrodruhy. Za sedm dnů ujdete sedm výškových kilometrů. Trasu je zároveň možné si upravit podle svých možností a zvolit lehčí variantu. Cesta vede přes nádherná horská sedla, hřebeny, divoké horské řeky i horské vsi. Během cesty pak můžete pozorovat nejvyšší horu Evropy Mont Blanc. Ten je ze strany Itálie divoký a skalnatý, z pohledu od Švýcarska a Francie pak zasněžený a dotvářející scenérii spolu s čtyřtisícovkami Walliských a Savojských Alp.

Během túry si můžete odskočit na výlet lanovkou po úbočí Mont Blancu z Courmayeuru do Chamonix a zpět. Uprostřed cesty se lanovka zastaví a vy se můžete rozhlédnout po úchvatné krajině kolem včetně ledovce nazvaného Ledové moře. Vidět můžete rovněž ledovce na okolních svazích a majestátní horské štíty. Tento výlet lanovkou vám zabere celý jeden den.

Túra kolem hory Mont Blanc je spíše náročnější, ale není na ní potřeba speciální vybavení. Spát můžete během cesty v místních hotelech, horských chatách a penzionech, nebo ve stanu v kempech. Nejlepší období pro absolvování treku jsou letní měsíce červenec a srpen.

Pouť do Santiaga de Compostela

Nejznámější náboženskou pouť možná není třeba zvlášť představovat, přesto o ní pár vět napíšeme. V tomto případě nejde o žádnou náročnou turistiku, ale naopak o duchovní zážitek, který mohou absolvovat i nevěřící. Cesta vede napříč Evropou až k hrobu svatého Jakuba ve španělském městě Santiago de Compostela. Místo začátku cesty si určujete sami. Lze vyrazit přímo od vašeho domova a nebo si vybrat z několika připravených startovních pozic blíže k cíli.

Většina poutníků volí jako výchozí bod francouzské městečko Saint Jean Pied de Port. Skrze něj prochází nejznámější trasa poutní cesty nazvaná „Camino Francés“. Během cesty můžete ochutnávat výbornou francouzskou kuchyni a nasávat atmosféru míst, kterými procházíte. Po cestě si vyčistíte hlavu a odpočinete od každodenního stresu. Náročnost cesty si volíte podle sebe. Pokud jdete některou z hlavních tras, můžete ke spánku využít nespočet církevních, obecních i soukromých ubytoven se sprchou, postelí a snídaní. Vyrazit doporučujeme nejlépe na jaře nebo na podzim, kdy není takové vedro a zároveň se vyhnete těm největším davům.

Islandský trek v oblasti Thórsmörk a Duhových hor

Island patří mezi turistické ráje. Divoká a nespoutaná krajina přitahuje dobrodruhy všeho druhu. Nenáročný trek v jižní části Islandu nabízí úchvatnou podívanou mezi ledovci a sopkami. Prochází mezi třemi ledovci Mýrdal, Eyjafjall a Tindfjall, kde se vinou hory a hluboká údolí, která jsou mnohem teplejší a klimaticky příjemnější než ostatní části ostrova. Během treku se můžete vykoupat v horkých pramenech, teplých potocích i gejzírech. V rámci tohoto výšlapu spíte ve stanech, která lze rozdělat na tábořištích u turistických chat. Délka treku je 80 kilometrů a nejlepší čas na trip je opět v létě, v průběhu července a srpna.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
4. února 2022


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!