V jakých koutech České Republiky budete nejblíže přírodě?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Kam se vydat za trochou divočiny v České republice? Na tuto otázku se ptají zejména ti, kteří hledají klid, pohodu a nepotřebují se „tlačit“ v houfech výletníků na exponovaných místech národních parků. Běžte tam, kde objevíte lesy, mýtiny a potoky prakticky sami pro sebe.

V odlehlých místech však neočekávejte restaurace ani jiné vymoženosti civilizace. Tyto tipy ocení zejména ti, kteří milují nepřístupné kouty našeho národa, které stále ještě jakžtakž bojují o své přežití.


Adršpašské a Teplické skály

Každý pravý milovník přírody by měl navštívit Adršpašské a Teplické skály. Jsou součástí Národní přírodní rezervace vyhlášené v roce 1933. Najdeme ji mezi městy Adršpach, Teplice nad Metují a vrcholem Čáp ve východních Čechách. Adršpašské skály jsou od Teplických izolovány 7 km dlouhou Vlčí roklí. Objevíte zde věže, které dosahují výšky až 90 metrů, hluboké rokle, jezírka a vodopád. Teplické skalní městečko je uspořádáno podél skalního potoka. Okružní stezka vás zavede k Supím skalám. Adršpašské a Teplické skály jsou známou horolezeckou krajinou. V případě, že se zde chcete zdržet podívejte se na vhodné ubytování v Adršpachu.

Boubínský prales

Národní přírodní rezervace Boubínský prales se nachází 3,5 km severovýchodně od obce Zátoň na Prachaticku. Vyhlášena byla v roce 1858, je tedy třetí nejstarší přírodní rezervací v rámci České republiky a jedním z nejstarších zaniklých míst Šumavy. Na jejím území se nacházejí stromy staré až 500 let. Nedaleký buko-smrkový les je jedním z nejvýznamnějších míst lesnické služby v Evropě. Projděte se po naučné stezce nebo po některé z horolezeckých tras, které vedou k rozhledně na Boubínském vrchu. Odtud uvidíte na 200 km vzdálené Alpy.

Pančavský vodopád

Ledovcové údolí Labský důl v Krkonošském národním parku je jednou z největších atrakcí české části Krkonoš. Do dolu kaskádovitě padá Pančavský vodopád, který je nejvýše položeným vodopádem v rámci České republiky. Na přilehlé vyhlídce budete moci ocenit nádherné výhledy. Omezený výhled na vodopád poskytuje dokonce i Ambrožova vyhlídka. Celý vodopád uvidíte z modré stezky, která vede Labským dolem.


Vysoký kámen u Kraslic

Přírodní památka Vysoký kámen se rozkládá na nerovném skalnatém hřbetě nad obcí Kámen v rámci přírodního parku Leopoldovy Hamry. Jedná se o pozoruhodnou křemencovou skálu tyčící se nad okolními lesy v blízkosti státní hranice s Německem ve výšce 773 m nad mořem.

Můžete cestovat i s miminkem do přírody?

V dobře přístupných místech – tedy tam, kde můžete vjet i s kočárkem, můžete bez problémů pobýt i s miminkem. Dnes jsou maminky s kočárky prakticky všude – a to i tam, kde nemají. Je potřeba si dobře hlídat bezpečnost na cestách a zvolit nejen vhodný terén, ale také správný a odolný kočárek. Pokud takový hledáte, podívejte se sem na nejlepší kočárky do terénu. V případě, že se rozhodnete cestovat s miminkem, je zapotřebí jej chránit jak proti hmyzu, tak proti slunci. Nezapomínejte podávat dítěti dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci. Jestliže se chystáte vyrazit za přírodním koupalištěm, dejte si pozor na to, kde se koupete a kde odkládáte své věci.

Jaké jsou ještě oblíbené přírodní destinace v rámci ČR?

   

•   Božídarské rašeliniště s naučnou stezkou
•   CHKO Kokořínsko
•   Vrbenské rybníky
•   Hromnické Červené jezírko
•   Národní park Šumava
•   Broumovské stěny
•   Besednické skály

Pokud jsme vás dostatečně navnadili, podívejte se na tyto další tipy kam se v Česku podívat



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
26. ledna 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!