Velcí býložravci jako ochrana proti ničivým požárům

autor: Lenka Kadlíková
V českých lesích jsou velcí býložravci přemnožení, proto se staví oplocenky a chrání se tak mladé stromky před jejich okusem. Jak takový jelen, srnec nebo prase dokáže ochránit les před velkým požárem?


Vytvoří přirozené protipožární bariéry

Je známo, že zvěř chodí po stejných jimi vyšlapaných cestičkách. Právě taková cesta dokáže vytvořit účinnou bariéru proti šíření požáru nízké intenzity. Takovéto bariéry vytvářeli loni i hasiči v Českém Švýcarsku. Prase jde v ochraně ještě dál. Miluje kořínky, takže rozhrabe půdu. Na povrch se tak dostává vlhká zemina, která zabrání dalšímu šíření.

Sežerou na co příjdou

To je velký problém zejména v lokalitách, kde je zvěř přemnožená. Tam je nutné naopak stavět oplocenky a chránit tak mladé, čerstvě vysazené stromky. Ovšem pokud je v lesích zvěře kolik má být, je to účinný způsob jak zvýšit místní biodiverzitu a zároveň se zbavit přebytku potenciálně hořlavého materiálu. Své o tom ví například v Africe, Austrálii či Kalifornii, v oblastech, které jsou náchylné na požáry a zároveň tam ubylo býložravců. Aktuálně se zde řeší jejich znovu vysazení. 60% druhů největších býložravců je v současné době kvůli nadměrnému lovu a ztrátě přirozeného prostředí díky zemědělství ohroženo.

Oheň nízké intenzity nemusí být na škodu

Časté velké lesní požáry teplem vysušených lesů jsou viditelným důsledkem změny klimatu. Úbytek velkých býložravců tomu nepřidá. Oheň nízké intenzity však nemusí být pro les na škodu. Dokáže totiž zničit mnohé invazní druhy, které dusí ty původní a pomoci tak navrácení původní biodiverzity.

Požár v Českém Švýcarsku pomohl v tom, že spálil více méně nepůvodní monokulturní smrkové lesy a dal tak prostor přirozené obnově druhově smíšených lesů. V Českém Švýcarsku byl zásadní problém v silné vrstvě hrabanky v odumřelém smrkovém lese na velké ploše, nikoli ponechané kůrovcové dřevo, jak by se mohlo zdát. Už aktuální obrázky ze zasažených lokalit ukazují, že samovolná obnova lesa bude to nejlepší co zde lze nyní udělat.

O důvod víc k realizaci pastvy nejen na biologicky zajímavých lokalitách

Poslední roky se nejen do českých hor ve větší míře vrací pastva, která pomáhá v péči o druhově bohaté lokality, které tak nezarůstají nálety. Prevence požáru je další benefit, který nám tento způsob hospodaření může přinést. Hořet totiž mohou nejen lesy. Musí se však zvolit správná kombinace druhů zvířat a jejich počet.

Vyhynutí druhů jako je mamut mělo za následek větší množství požárů

Archeologické nálezy naznačují, že v důsledku vymírání megafauny, jako jsou mamuti, na konci doby ledové také docházelo k velkému množství požárů, které byly krmeny materiálem o který by se jinak tito velcí býložravci postarali.

zdroj: scientificamerican.com


témata článku:
autor:
datum vydání:
18. září 2023


Diskuze k článku „Velcí býložravci jako ochrana proti ničivým požárům“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!