Vyberte správně oblečení pro jarní toulky přírodou

článek je inzerce, nejde o odborný text
Navzdory staré pranostice tvrdící, že „březen – za kamna vlezem“, slibují meteorologové pro letošní začátek jara teploty spíše nadprůměrné. Hurá! Můžeme tedy začít plánovat cesty do přírody. Jenže znáte to, na předpovědi se zase tak úplně spoléhat nedá. 

Asi každý zažil situaci, kdy jste si na základě slibné předpovědi počasí naplánovali výlet, těšili se na něj, a když konečně nastal den D, tak už od rána bylo venku škaredě, anebo ještě hůř…..  ráno slunečné sice bylo, ale sotva jste dorazili na vysněné místo, sluníčková idylka byla pryč. Takové jarní výkyvy však bývají vcelku normálním jevem, a proto je potřebné s tím počítat a vybavit se tzv. outdoorovým oblečením.

Co to je „outdoorové“ oblečení a k čemu je dobré?

Jak sám překlad slova napovídá, jde o oblečení pro venkovního prostředí. Jeho úkolem je chránit nás efektivně před chladem, deštěm i větrem. Zároveň zajišťuje, aby nám nebylo horko, my se cítili komfortně, a to jak při procházkách, tak při sportovních aktivitách.

Vrstvení je základ úspěchu

Abychom se vhodně připravili na rozmary počasí, je zásadou oblečení na sebe vrstvit. V případě potřeby vrstvu přidat nebo naopak odložit.


První vrstva oblečení

První, tedy nejspodnější vrstvou by mělo být triko, jež bude dobře odvádět pot a přitom rychle schnout. Z tohoto záměru jsou trika šitá z funkčních materiálů, a to buď syntetických (např. polyester či polypropylen) nebo přírodních (merino, vlna). Každý má své pro a proti. Existuje ještě třetí, asi nejideálnější varianta, jíž je kombinace syntetiky a vlny dohromady.  

Druhá vrstva

Druhá vrstva by rovněž měla odvádět pot a zároveň přiměřeně izolovat. Takovým oděvem může být kupříkladu mikina. Opět záleží na preferenci materiálu, zda dáte přednost přírodní vlně či syntetice. Zapomínat byste také neměli na kvalitní outdoorové kalhoty, pro delší pochody s nepromokavou ochranou.

Třetí vrstva

I třetí vrstva oblečení by měla, stejně jako dvě předchozí, odvádět pot a chránit před větrem. K tomuto účelu slouží nejlépe softshellové bundy, které se dělají ve dvou variantách, a to buď s membránou, nebo bez ní. Pro jarní období, kdy už se teploty drží nad nulou, je výhodnější volit softshell bez membrány. Je to poměrně hustě tkaná látka, jež je přiměřeně odolná větru i vodě a současně je pružná, skladná a prodyšná. Softshell s membránou pak najde své využití především v zimních měsících.


Čtvrtá vrstva

Další, v pořadí čtvrtá vrstva by měla být nepromokavá, neprofouknutelná a pořád ještě prodyšná. Zde se ideálním jeví laminátové materiály s membránou pro cesty do chladnějších míst nebo se zátěrem pro procházky a běžné výlety po okolí.

Oblíbeným pro svou dlouhou životnost, bývá Gore-Tex. Zvolit se dá i z jiných materiálů, ale podstatné je dbát na stále dobrou prodyšnost. Kdyby tomu totiž tak nebylo, pak by se veškerá vlhkost, jíž odvedly spodní vrstvy oděvů, vysrážela na rubu této látky, a my bychom pociťovali značné nepohodlí.

Pátá vrstva

Hodláte-li v jarních měsících navštívit chladné vysokohorské krajiny, pak je na místě i vrstva pátá, jíž je zateplovací bunda, která udrží vevnitř teplo vyprodukované vaším tělem. Výplně těchto bund jsou buď peří, syntetika, anebo hodně oblíbená vlna.

A nakonec nezapomeňte nazout pořádnou obuv, sbalit batoh a hurá za krásami přírody. Vrtochy jarního počasí už vás teď nepřipravené nezaskočí.

Další tipy a rady včetně oblečení za skvělé ceny naleznete na eshopu army-store.net.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
3. března 2022


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!