Výlet do Krkonoš za zvířátky a krkonošskými kameny

autor: Lenka Kadlíková
Tenhle výlet s výchozím bodem na Špindlerově boudě si nejlépe užijí rodiče a děti, které už jsou zvyklé něco ujít. Vyrazíme přes Dívčí a Mužské kameny do Černého sedla a Martinovým a Medvědím dolem zpět do Špindlerova mlýna. Cestou si uděláme zacházku po zvířátkové naučné stezce na Moravskou boudu.


Autobusem na kopec

Pokud vyrážíte s dětmi a chcete si užít co nejvíce výhledů z vrcholů Krkonoš je ideální se nahoru dostat autobusem. Na Špinderovku v sezóně autobus jezdí každou chvíli. Na trase, po které dnes půjdeme se nemusíte obávat hordy lidí. Turisté se většinou rozptýlí na několik cest, které ze Špindlerovky vedou.

Vyrážíme Cestou česko-polského přátelství

Ze Špindlerovy boudy se vydáme vzhůru po červeně značené cestě směr Petrova bouda. Vyrážíme po známé hřebenové cestě na hranicích Polska a České republiky. Je též součástí projektu Stezka Českem, která vede po hranicích kolem celé České republiky.

Hned po pár metrech narážíme na první zastávku Naučné stezky profesora Fanty. „Nenáročná trasa věnovaná vynikajícímu lesníkovi a spoluzakladatelovi Krkonošského národního parku prof. Josefu Fantovi. Poví vám o katastrofě krkonošských lesů, o tom, jak se jí lze příště bránit a na co je dobré mrtvé dřevo v lese. Snadný přístup je od Špindlerovky. Lze ji projít i s kočárkem“. Píše o ní na svých stránkách Krnap. Cestou můžeme obdivovat výhled na Polsko. Při pohledu zpět začne pomalinku vystupovat za Špindlerovou boudou a Malým Šišákem Sněžka.

Odbočka za zvířátky a na dobroty na Moravskou boudu

Po necelých dvou kilometrech cesty dojdeme na rozcestí Pod Petrovou boudou. Pokud jdete s dětmi, určitě stojí za zvážení odbočka na Moravskou boudu. Děti po cestě totiž jisto jistě narazí na krkonošská zvířátka v podobě krásných dřevěných soch schovaných v lese. Upozorní je na ně cedule, kde se o jednotlivých zvířátkách něco dozví. Některá jsou opravdu dobře schovaná :-). Jo a na Moravské opravdu výborně vaří. Z Moravské na Petrovku je to jen kousek vzhůru po lesní cestě.

Kočárek nechte raději doma

Úsek trasy, který máme za sebou, je pro kočárek sjízdný, ale dále jsou pak místa, která rozhodně sjízdná nejsou. Proto doporučuji, pokud už berete s sebou opravdu malé děti, vzít pro ně nosítko nebo krosnu. Případně oželet kameny a jít z Moravské boudy rovnou dolů do Špindlerova mlýna.

Nejkrásnější úsek cesty

U Petrovy boudy byl trošku boj. Chlapci (rozumějte manžel a syn :-D) chtěli jít spodem přes Ptačí kámen. Nakonec jsem je ale udolala a cesty přes Dívčí a Mužské kameny nelitovali. Tyhle Krkonošské kameny se odborně nazývají Tory. Vznikly v období Třetihor, kdy byla okolní, méně odolná, zvětralá hornina odnesena větrem a vodou. Světlo světa tak spatřilo žulové jádro, které dnes můžeme obdivovat. Od Dívčích i Mužských kamenů je krásný výhled do Polska i na hřebeny Krkonoš. Cestou se nám otevře pohled na Medvědín, Zlaté návrší, Labský důl a za Velkým Šišákem i na Sněžné jámy. Při pohledu zpět kudy jsme šli, za malým šišákem uvidíme vrchol Sněžky. Pokud jste si dostatečně polezli po kamenech a pokochali se, můžeme vyrazit dál.

Černé sedlo

Cestou od Mužských kamenů překonáme dosti kamenité pole. Zde jsem pro jistotu schovala svoji drahocennou zrcadlovku aby náhodou nepřišla k úhoně. Po kamenité cestě sejdeme na rozcestí v Černém sedle. Zde najdete odpočívadlo a dokonce útulnu pro turisty, kteří vyrazili na vícedenní výlet. Rozcestí samozřejmě říká, že se zde křižuje několik cest. Můžete se tak vydat do Polska nebo přes Velký šišák na Sněžné jámy, které na nás vykukují zpoza něj už pěkný kus cesty.

Martinovým a Medvědím dolem po stopách filmu, Martiny Navrátilové nebo Hanče a Vrbaty

My se vydáme z kopce po modré do Martinova a Medvědího dolu. Míjet budeme jak Martinovu tak Medvědí boudu. V této lokalitě můžete najít místo, kde byl natáčen film Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Sněženky a machři. Vedl tudy i slavný závod s tragickým koncem, kdy zahynuli Hanč s Vrbatou. Své dětství v těchto místech prý trávila slavná tenistka Martina Navrátilová, která dostala křestní jméno právě po Martinově boudě (zdroj informaci: Martinovka.cz).

Od Medvědí boudy půjdeme po cestě, která nás dovede k asfaltce vedoucí na Špindlerovu boudu. Po ní dojdeme k Dívčím lávkám a dál do Špindlerova mlýna. Pokud mají děti ještě dost sil, mohou využít některou z atrakcí, které budete cestou z Dívčích lávek míjet.

Z dětmi plánujte tento výlet na celý den. Čas, který ukazuje mapa je s dětmi nereálný.



témata článku:
autor:
datum vydání:
26. května 2023


Diskuze k článku „Výlet do Krkonoš za zvířátky a krkonošskými kameny“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!