Význam fotovoltaiky roste. Co vše si musíte pořídit, chcete-li doma vlastní solární elektrárnu?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Vzhledem k aktuální situaci ohledně rostoucích cen energií je stále důležitější investovat do systémů a zařízení, díky nimž budete méně závislí na centrálních dodávkách ze sítě. Platí to zejména pro elektřinu, jejíž ceny se dnes šplhají do závratných výší, což už začíná trápit poměrně značné množství majitelů nemovitostí. Máte-li vlastní rodinný dům, vyplatí se pořídit si domácí solární elektrárnu.


Jak je to s návratností investice do fotovoltaiky?

Zatímco ještě před pár lety byla fotovoltaika k vidění spíše u průmyslových objektů, dnes už se stává běžnou součástí rodinných a bytových domů. Počáteční investice sice nemusí být zrovna zanedbatelná, je ale třeba si uvědomit, že se vám vynaložené finanční prostředky během několika let navrátí. Získáte levnou elektřinu, díky čemuž výrazně snížíte spotřebu energií ze sítě, což se pozitivně projeví při platbách záloh.


Solární panely jsou jen jedním z mnoha prvků

Při investici do fotovoltaického systému je v první řadě zapotřebí si pořídit solární panely. Stačí jimi pokrýt část střechy domu a můžete získat elektřinu, s níž budete vytápět dům, potažmo ohřívat vodu.

Aby byla domácí solární elektrárna funkční, je kromě solárních panelů nutné koupit také vhodné rozvaděče pro fotovoltaiku.

Dále nesmějí chybět měniče napětí, které dokážou přeměnit získané stejnosměrné napětí na požadované střídavé napětí, jež se běžně v domácnostech používá. V současnosti už se navíc dají pořídit měniče, které jsou schopné přivádět a ukládat elektřinu do baterií, takže ji máte k dispozici i v okamžiku, kdy venku nepanují ideální klimatické podmínky.

V neposlední řadě je vhodné vybrat také regulátory pro solární a fotovoltaické elektrárny. Jedině s jejich pomocí se totiž ze shromážděné energie ze slunečního záření vytěží maximum.

Fotovoltaika už není otázkou budoucnosti, solární systémy hrají stále důležitější roli. Jejich pořízení se stává takřka nezbytnou záležitostí. Ostatně u nových nízkoenergetických rodinných domů se s nimi, stejně jako třeba s tepelnými čerpadly a dalšími moderními zařízeními, již automaticky počítá.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
4. srpna 2022


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!