Způsoby přenosu bakterie Helicobacter pylori

článek je inzerce, nejde o odborný text
Pokud jste o bakterii Helicobacter pylori ještě neslyšeli, měli byste určitě zbystřit. Jedná se totiž o jednu z nejčastějších infekcí vůbec a postihuje jak dospělé, tak malé děti. Její příznaky jsou navíc v počátku velice těžko rozeznatelné od jiných potíží, přitom jsou včasná diagnostika a léčba velmi důležité.


​Infekcí Helicobacterem pylori trpí téměř polovina lidí

Bakterie Helicobacter pylori (můžete se setkat také s názvem Helikobakter pylori či pouze helikobakter) je v současnosti vůbec nejrozšířenější bakterií, která způsobuje infekci u lidí. Postiženo jí je více než 40 % lidské populace a jedinou častější infekcí je pouze zubní kaz. Jakmile se bakterie dostane do těla, usadí se zejména v oblasti žaludku a dvanáctníku, začne se velice rychle rozmnožovat a postupně postihovat větší části trávicího traktu. Příznaky infekce bývají více i méně nepříjemné a bolestivé. Nejzávažnější ovšem je, že bakterie Helicobacter pylori je považována za jednu z možných příčin rakoviny žaludku.


​Bolí vás žaludek? Možná jde o helikobakter

Jedním z největších problémů, které se s helikobakterem pojí, jsou nenápadné prvotní příznaky velice těžce rozeznatelné od jiných zažívacích problémů. Mezi prvotní příznaky infekce patří zápach z úst, těžké trávení, tlak v horní části žaludku, nadýmání či nenažranost (potřeba stále něco jíst). Příznaky, které značí rozšíření bakterie, při kterých už byste měli opravdu zpozornět, jsou bolest žaludku nebo bolest břicha, pálení žáhy a celkově problém s kyselými šťávami stoupajícími ze žaludku, říhání, hořká pachuť v ústech či dokonce zápach ze žaludku. Jestliže jste si těchto příznaků u sebe vědomi, doporučujeme s návštěvou lékaře příliš neotálet.


​​Jak se lze bakterií Helicobacter pylori nakazit?

Helikobakter se do našeho těla vždy dostává skrz ústní dutinu. Nejčastějším způsobem přenosu je z úst do úst, tedy buďto přímým kontaktem ústy s nakaženým, nebo použitím nedostatečně umytého nádobí, příborů apod. Tento způsob je velice častý u lidí, kteří žijí ve společné domácnosti. Druhý způsob přenosu je ze stolice do úst a tento způsob je nejběžnějším typem u malých dětí. Problémem je nedostatečná osobní hygiena po vykonání velké potřeby, kdy se bakterie usadí na rukou a posléze i na obličeji, odkud se dostane do úst a dále do trávicího traktu. Od malých dětí se pak snadno nakazí i jejich rodiče a nákaza se může šířit i dále.


​​Otestovat na helikobakter se můžete i doma

Přítomnost bakterie Helikobakter pylori v těle lze zjistit několika způsoby. Tím nejpřesnějším je gastroskopické vyšetření, které ale také patří k těm nejméně příjemným. Ovšem pokud by se přítomnost helikobakteru nepotvrdila, může vám toto vyšetření jako jediné pomoci odhalit pravou příčinu vašich potíží. Druhým způsobem testování na helikobaktera je test z dechu, který je sice příjemnější, ale také nejméně přesný. Další možností je pak test ze stolice, který je podobně spolehlivý jako gastroskopické vyšetření, ale není tak nepříjemný a jeho hlavní výhodou je, že si jej můžete provést i sami u sebe doma.


​Antibiotika zabírají méně a méně

Jakmile je vám diagnostikována infekce bakterií Helicobacter pylori, nasazuje se většinou několik druhů antibiotik, aby se zajistil jejich maximální účinek. Bohužel se ovšem zjišťuje, že si bakterie postupně na antibiotika vytváří rezistenci a tato léčba se tedy stává méně účinnou. Dlouhodobé užívání antibiotik doprovází navíc celá řada vedlejších účinků a je proto vždy lepší dbát zvýšené osobní hygieny jako prevence, než podstupovat nepříjemné vyšetření a léčbu. Vyzkoušet můžete i několik přírodních produktů.


​​Porazte helikobaktera přírodní cestou

S infekcí bakterií Helicobacter pylori vám mohou pomoci i přírodní doplňky stravy, které zmírní infekci a její projevy a zajistí zdraví vašeho trávicího traktu. Podívejte se po přípravcích obsahujících Chioskou mastichu, která má obecně velmi pozitivní vliv na gastrointestinální trakt. Usnadní vám nejen léčbu, ale využijete ji i jako účinnou prevenci. Pravidelné užívání mastichy pomáhá udržet trávicí systém v dobrém stavu a chrání jej nejen před bakteriemi jako je helikobakter, ale i před mnoha dalšími trávicími potížemi a nemocemi.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
21. ledna 2024


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!