5 tipů pro zelenější čištění a bydlení v domácnosti

autor: Lepší úklid.cz
"Zelený" úklid nebo čištění není v podstatě nic jiného než používání čistících produktů a procedur, které jsou zcela bezpečné pro životní prostředí. Zelený úklid je důležitý nejen z hlediska prostředí naši planety, no také pro naše zdraví.

Úklidová firma v Praze Lepší úklid pro Vás připravila seznam pěti tipů, jak může být čištění v domácnosti zelenější.

1. Sklo a zrcadla Zapomeňte na čističe oken na bázi amoniaku!

Okna ve vaší domácnosti mohou být účinně vyčištěna 4 lžícemi citronové šťávy smíchané s půl litrem vody. Další účinné čisticí prostředky na sklo a zrcátka jsou alkohol a lihovina. Staromódní knihy pro domácnost často také zmiňují, že můžete čistit okna dokonce čistými novinami. I když to nemusí znít jako naprosto zelená myšlenka - přece jen byste měli vyzkoušet noviny - ušetříte tak na ručnících a handřičkách. Nebo zkuste použít místo kupování nového hadříku například staré bavlněné tričko nebo látkovou plenu.

2. Čištění nábytku

Čistící prostředky na nábytek zůstávají na špici seznamů nejhorších čistících prostředků co se týče vlivu na životní prostředí, protože lesk většinou dosahují pomocí ropných destilátů a rozpouštědel. Proč držet v domácnosti nevhodné a jedovaté pomůcky, když existuje spousta jiných způsobů? Jeden velmi účinný tip na lesk zní skoro jako by to byl recept na dobrý salát a zálivku: Stačí smíchat 2 díly olivového oleje s 1 dílem citronové šťávy a aplikovat na nábytek pomocí měkkého hadříku. Kombinace dodá vašemu nábytku příjemnou vůni a lesk.

3. Ucpaný komín

Pokud máte strach z ucpaného vnitřku vašeho krbu a komínu, můžete ho jednoduše uvolnit občasným házením soli do ohně při příštím požití krbu. Hořící sůl pomůže uvolnit usazený prach a popel.

4. Pravidelný úklid

Pečlivě čistěte svůj interiér. A hlavně pravidelně. Nejlépe denně nebo jednou týdně podle potřeby. Rovněž je třeba pravidelně kontrolovat a čistit vaše topné a chladící systémy. Udržovaná domácnost pravidelný úklid sníží potřebu nevhodných čistících prostředků a celkově přispěje k lepšímu a zelenějšímu prostředí. A v takovém předse chceme bydlet.

5. Čištění podlah

Pokud zrovna nepatříte mezi oblíbence ​čištění podlah drahými a neekologickými prostředky, ocet a vodní roztok jsou ideální volbou pro čištění většiny holých podlah ve vaší domácnosti. Smíchejte 1 šálek octa s 1 galonem teplé vody (ujistěte se, že je teplá!) a můžete mopovat keramické dlaždice, linoleum, vinyl nebo dřevěné podlahy. Pak dokonce není třeba ani 2x vytírat - úspora času i vody! Pokud vaše vinylové nebo linoleové podlahy vypadají trochu matně po čištění, můžete jim dodat lesk obyčejným tonikem.

www.lepsiuklid.cz



autor:
Lepší úklid.cz

datum vydání:
23. července 2019


Diskuze k článku „5 tipů pro zelenější čištění a bydlení v domácnosti“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!