Akátové dřevo – vše, co o něm potřebujete vědět
Základní informace
Akát – neboli Trnovník akát, latinsky Robinia pseudoacacia byl pojmenován podle francouzského botanika Jeana Robina. Akát byl do Evropy přivezen až koncem 18. století ze severoamerických Apalačských hor. Švédský přírodovědec Carl von Linné pojmenoval strom po Jeanu Robinovi, dvorním zahradníkovi francouzských králů. Odtud pochází jeho název.
Zpočátku byl akát používán jako okrasný strom kvůli své kráse. V Evropě má akát největší zastoupení v teplém Maďarsku. Tam jsou vynikající podmínky, a strom zde představuje asi 20 % celkové lesní plochy.
Akátové dřevo a jeho vlastnosti
Akát je opadavý listnatý strom, který zpravidla dorůstá až 20 metrů výšky. Může se nacházet i ve formě keře. Akátové dřevo má lesklou, žlutobílou úzkou běl a zlatavě hnědé široké jádro s jasně viditelnými letokruhy.
Akát poskytuje vysoce kvalitní dřevo, které je ekologicky rozumnou alternativou k tropickým dřevinám. Je odolnější než dubové dřevo, ale roste mnohem rychleji.
Akát odolává hmyzu, houbám, hnilobě i znečištěnému ovzduší. Jeho velmi houževnaté dřevo se používá v nábytkářství, stavebnictví či vinařství. Je znám i léčivý akátový med, který se považuje za jeden z nejlepších medů.
Akátové dřevo na topení
Akát je také ideální jako palivové dříví. Má vysokou výhřevnost 2100 kWh na metr krychlový polen. Pro srovnání: bukové a dubové dřevo má také 2100 kWh, bříza 1900 kWh a smrk pouhých 1500 kWh. Dřevo akátu se však kvůli své hustotě hůře zapaluje.
Akátové dřevo na uzení? Skvělá volba. Tento typ dřeva se hodí pro všechny druhy mas. Nejlepší chuť dodá hovězímu a drůbežímu masu.
Nebezpečný pro své okolí?
Akát je agresivní a také docela "chytrý" strom. V teplých, suchých lokalitách a na chudých půdách se mu vede mnohem lépe než jiným druhům rostlin. Trnovník akát má negativní vliv na stromy a rostliny ve svém okolí. Jeho kořeny totiž vylučují do půdy toxické látky. Již po dvou letech se počet druhů rostlin v okolí akátu, které milují sucho, snižuje na polovinu.
Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.
autor:
Další články na podobné téma | ||
---|---|---|
Skořice – kůra nejen do štrúdlu | Ne každý vánoční balicí papír patří do modrého kontejneru | Neodpírejme si kapra |
zobrazit více článků... |