Budeme kuřata krmit konopím?

autor: Petr Kadlík
Když se řekne konopí, „tráva“ nebo rovnou marihuana - tak vás asi napadnou nejrůznější věci, ale krmení kuřat mezi nimi nebude. Což je ovšem chyba, protože konopí může být v chovu drůbeže pravděpodobně velmi užitečné.


Může konopí nahradit antibiotika?

Co dělat, když dvounohé obyvatele vaší kuřecí farmy trápí infekční bronchitida drůbeže, na kterou už nezabírají ani antibiotika?

Pokud na farmě zároveň legálně pěstujete léčebné konopí a máte k tomu dost odvahy, tak se můžete zkusit pustit do zajímavého experimentu. A přesně k tomuto kroku se ve spolupráci s vědci ze Zemědělské fakulty univerzity v Chiang Mai odhodlala farma u severothajského města Lampang.

Do experimentu bylo zapojeno více než 1000 kuřat, jimž byly podávány různé dávky konopí. Některým kuřatům bylo konopí přidáváno do jejich běžné stravy, jiným se dávaly celé listy konopí a dalším se přidávalo konopí do vody. Vše samozřejmě pod přísným dohledem výzkumníků.

V současné fázi projekt ještě probíhá, ale podle předběžných dat vše vypadá velmi dobře. Již nyní Sirin Chaemthet, šéfka thajské farmy Peth Lanna, hlásí úspěch. Kuřata získala díky konzumaci konopí vyšší odolnost proti bronchitidě přitom ale podávaná speciální léčebná strava nijak neovlivnila kvalitu masa ani vajec.

Všichni konzumenti si produkované maso pochvalovali a oproti kuřatům krmených „standardně“ nezaznamenali žádný rozdíl. V krmení drůbeže konopím chce proto farma i nadále pokračovat. Podle jejich plánů by to dokonce mělo umožnit úplné ukončení využívání antibiotik v chovu.

Konopí ve světě

Celý experiment mohl proběhnout i proto, že Thajsko nedávno uvolnilo pravidla pro léčebné využívání konopí. Pěstování a užívání marihuana, tedy rostliny s více než 0,2% THC (tetrahydrocannabinolu), je zde stále přísně zakázané, ale konopí se slabší koncentrací je pro léčebné účely povolené. Thajsko je mimochodem první zemí v Asii, kde k tomu došlo.

Thajci ale nebyli první, kteří zkoušeli účinky konopí na zvířata. Například začátkem tohoto roku byla zveřejněna studie z USA, která zkoumala vliv konopí s vysokým množstvím CBDA na dobytek. Tehdy experiment ukázal výrazné zklidnění zvířat, pokles stresu i zánětů. Ani zde se přitom v mase zvířat neprojevila žádná zvýšená koncentrace jakýchkoliv škodlivých látek z konopí.

Varování na závěr

Prosím, berte prosím článek pouze jako informaci o zajímavých experimentech, které jsou s konopím v zemědělství prováděny. Rozhodně vám neradím, abyste doma pěstovali konopí a bez odborného dozoru ho sami přidávali do stravy zvířatům!


Zdroje:
konopí na kuřecí farmě v Thajsku
konopí při chovu skotu v USA



témata článku:
autor:
datum vydání:
20. června 2022


Diskuze k článku „Budeme kuřata krmit konopím?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru