Bylinky ve třetím trimestru těhotenství - dopřejte si artyčok

autor: Blanka Holzäpfelová
Poslední díl miniseriálu o bylinkách v těhotenství zaměříme na poslední trimestr. Ten bývá nabitý očekáváním blížícího se porodu a vrcholem těhotenství. Miminko je již téměř hotové a většinu času už jenom roste. Největším vývojem nyní prochází smysly, mozek a nervová soustava.


Amarant a artyčok pro vývoj smyslů a nervové sosutavy a prevenci preeklapsie

Cenné látky nutné pro podporu vývoje těchto orgánů dodá například laskavec ocasatý pravý, známý též pod názvem amarant. Správný vývoj mozku a nervové soustavy zajistí také artyčok kardový, který zároveň funguje jako prevence preeklampsie, vrcholící obvykle právě v tomto období, a způsobující často vážné komplikace, včetně předčasného porodu.

U žen ohrožených preeklampsií je výhodné zařadit do stravy potraviny bohaté na železo a hořčík, což jsou především pohanka (pozor však, pokud trpíte vysokým krevním tlakem!), červená řepa, červené druhy zeleniny, ale též klíčky a obecně obiloviny a luštěniny. Výborným zdrojem hořčíku je například naklíčená čočka, mandle, různé ořechy, z laskomin to může být například sladká sezamová chalva. Pro vývoj smyslů miminka, především zraku, je zase velmi důležitý lutein, který najdeme ve všech žlutě zbarvených potravinách. Výborným zdrojem luteinu je například paprika.

Raději vynechte ryby

Správný vývoj plodu pak z celostního hlediska podporují datle, které působí i jako výborný zdroj energie. Pro vývoj mozku jsou též nezbytné omega-3 mastné kyseliny, jejich bohatým zdrojem jsou všechna semena nebo avokádo. Konzumace ryb se v těhotenství nedoporučuje pro vysoký obsah těžkých kovů. Velmi výhodná jsou konopná semínka, která mají vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyseliny, podporují rozvoj nervové soustavy dítěte, a jako bonus uklidní a dodají energii. Jsou též prevencí alergií a poruch imunity.

Výbornou zásobárnou jódu pak dokážou být například mořské řasy, ale z českých zdrojů jsou velmi oblíbené třešně. Málokdo ví, že sušené stopky a listy (samozřejmě nestříkané) je možné nasušit a v podobě čaje popíjet po celý rok.

Na zácpu jablka

Častým neduhem těhotných v posledním trimestru bývá těhotenská zácpa. Na tu nejlépe pomáhá strava s dostatkem vlákniny, výborným pomocníkem dokážou být například jablka nebo jablečný džus. Pro jeho vysoký projímavý účinek však není vhodné konzumovat více než 2 šálky neředěného džusu denně, jelikož by mohlo dojít k podráždění střevní peristaltiky, a k vyvolání předčasného porodu, což není žádoucí. Všechny džusy konzumujeme ideálně čerstvé a neslazené. Výborným pomocníkem při zácpě je též lněné semínko (ideálně nemleté), které ve střevě vytváří ochranný slizovitý film a tím napomáhá střevní peristaltice. Zároveň od 30.týdne je jeho konzumace velmi žádoucí, neboť pomáhá připravit porodní cesty na blížící se porod. Lněné semínko konzumujeme vždy s dostatečným množstvím vody!

Při zácpě nám pomůže rovněž ječmen dvouřadý, zelený ječmen navíc doplní potřebnou kyselinu listovou a další minerály a vitaminy. Dobrou prevencí zácpy a zároveň zdrojem potřebných probiotik je i zelí bílé, především šťáva z něj. Je velmi výhodné konzumovat jej po léčbě antibiotiky, pomáhá i při nesnášenlivosti kravského mléka.

Těhotenská cukrovka

Ve třetím trimestru se též často objevuje těhotenská cukrovka, a to i u žen, které do té doby cukrovku neměly nebo ji v rodině neznají. Stav je nutno vždy konzultovat s lékařem, nicméně některé zdroje uvádí, že pro stabilizaci krevního cukru je výhodné zvýšit konzumaci potravin bohatých na obsah chromu (typicky semínka) nebo brusnice borůvka (ideálně čaj z listí, oblíbený u diabetiků).

Železo

Dalším neduhem bývá často nedostatek železa. Je to z toho důvodu, že krevní oběh nyní musí zásobovat i již celkem velký plod, a tvorba nových červených krvinek spotřebovává právě zásoby železa. Není nutné hned sahat po chemické suplementaci, stačí do stravy zařadit potraviny bohaté na železo, což je například červená řepa (pozor, ve vyšších dávkách má projímavé účinky), ale dobrým zdrojem je například i černý rybíz, aronie nebo červený jetel. Skvělým pomocníkem může být i klasická kuchyňská bylinka pažitka pobřežní.

Dobrým zdrojem železa, ale též vitaminu C nebo A je rakytník řešetlákový, který je v prvních dvou měsících nevhodný, právě pro vysoký obsah vit. A, který může být pro plod toxický. Nyní je však již jeho konzumace zcela bezpečná, ideální je začít jej užívat zhruba měsíc před porodem.

Pozor na meduňku

Naopak doposud bezpečná meduňka lékařská je v druhé polovině těhotenství nevhodná, jelikož v pokročilém těhotenství paradoxně napomáhá předčasnému porodu. Při zácpě pomůže i obyčejná brusnice borůvka, čaj z listí navíc napomáhá snadnému průběhu porodu.

Příprava na porod a kontryhel, maliník a lněné semínko

Blížící se porod si žádá též přípravu po ženské stránce. Zde se jako bylina první volby nabízí kontryhel, který zásadně nepodáváme v 1. a 2.trimestru pro jeho schopnost vyvolávat děložní stahy. Nyní je však velmi žádoucí, neboť pomáhá připravit porodní cesty, minimalizuje riziko poporodního krvácení, stimuluje děložní činnost a podporuje stahování dělohy. Jeho užívání je žádoucí zhruba od 35.týdne, u žen s rizikem předčasného porodu je vhodné počkat až do ukončeného 37.týdne těhotenství.

Již zmiňované lněné semínko zase pomáhá rozvolnit pánevní vazy a dodává jim pružnost. Zvyšuje též šanci na porod bez poranění a po porodu podporuje brzkou produkci mléka. Dalšími skvělými bylinkami jsou maliník obecný a ostružiník maliník, obě je výhodné pít od konce 35.týdne těhotenství. Pomáhají připravit porodní cesty a stimulují děložní činnost, pozor by si opět měly dát ženy s rizikem předčasného porodu, tam je vhodné začít s užíváním později. Výhodná může být též konzumace obyčejných malin, je však třeba dát pozor na plísně, které se u kupovaných produktů často vyskytují.

Ženy, které před porodem konzumovaly maliny nebo pily čaj z maliníku, obvykle uvádějí, že 2.doba porodní byla výrazně kratší a méně bolestivá. Ostružiník navíc posiluje děložní svalstvo.

Na posílení před porodem je možné využít i zeleninový, či hovězí nebo kuřecí vývar. Je však třeba dát pozor na to, aby byl připravovaný pouze z kvalitních surovin (ideálně domácích nebo v bio produkci) a vždy čerstvý, jelikož uleželý druhý den již nemá onen potřebný léčebný účinek.

Vliv na urychlení porodu má též mateřídouška úzkolistá, doporučuje se však začít ji pít až těsně před porodem.

Milé dámy, to by pro období těhotenství bylo vše. Přeji vám, aby příchod vašeho děťátka na svět byl co nejsnazší, a brzy jste se mohly radovat z příchodu nového človíčka na svět. Hodně štěstí!

zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2023. Praha. ISSN 1804-3135

JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustroval Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.

NAVRÁTILOVÁ, Zdeňka, Mgr., 2015. Vitex agnus-castus – obsahové látky a léčivé účinky. Praktické lékárenství. 11(4), 138-140. ISSN 1803-5329.

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2023. [online]. SÚKL © 2010. Dostupné z: sukl.cz

THOMAS, Alena, 2018. Děláme si to doma sami 3: herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický saĺón i špajz. V Brně: Jota. Populárně naučná. ISBN 978-80-7565-341-3.

ZENTRICH, Josef Antonín, 2014. Zentrichova encyklopedie fytoterapie: Aencyclopaedia phytotherapeutica Centriciana. Olomouc: Fontána. ISBN 978-80-7336-771-8.



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
12. září 2023


Diskuze k článku „Bylinky ve třetím trimestru těhotenství - dopřejte si artyčok“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!