Chodíte sbírat borůvky? Vyzkoušejte 140 let staré borůvkové recepty našich prababiček!

autor: Petr Kadlík
Prázdniny, les a trhání borůvek, to prostě patří dohromady. Vyrážíte s rodinou na jejich sběr a nakonec jich máte tolik, že ani nevíte, jak je zpracovat? Naše prababičky je uměly sušit, zavařovat, péci z nich koláče nebo dělat třeba víno. Máme pro vás desítky receptů, podle kterých to můžete zkusit také.


Brusnice borůvka, poklad našich lesů

U nás v Krkonoších jsou velké keře borůvčí nedílnou součástí lesů. Jednomu z mnoha místních kopců, dnes známému pod jméne Žalý, se dokonce německy říkalo Heidelbeere, tedy Borůvková hora (Heidelbeere - borůvka). Borůvky v Krkonoších najdete u téměř každé lesní cesty v tak hojném výskytu, že je ani rekordní počty návštěvníků těchto hor nedokážou otrhat.

Myslím samozřejmě ty rozumné návštěvníky hor, kteří je trhají ručně pro svou potřebu. Jiná věc jsou „obchodníci“ , kteří si na jejich sběr berou „hřeben“, který zrychlí sběr a přitom ničí samotnou rostlinu. V minulosti kvůli nim musel dokonce KRNAP několikrát sběr borůvek na horách omezit.

Samotná borůvka, přesně řečeno Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) ale není jen dobrá a osvěžující lesní dobrůtka, ale i prokazatelně léčivá. Je zdrojem antioxidantů, které mohou mj. působit příznivě v prevenci rakoviny. Pomáhá při průjmech i zánětech močových cest. Pomáhá při hubnutí i při odvykání kouření.

Borůvky také snižují hladinu cholesterolu a jejich denní konzumace údajně pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o dvacet procent. A aby to nebylo málo, tak borůvky včetně čaje z listí zvyšují odolnost vůči radiaci! Kdo by to do těch malých nenápadných kuliček řekl...

K tomu všemu mají jeden ohromný bonus navíc. Díky borůvkám se i „k smrti unavené“ dítě na rodinném výletu promění v někoho, kdo okamžitě zapomene na únavu a s úsměvem na tváři ozobává keř a hledá další dobrotu. Čímž sice na druhou stranu většinou přidělá trošku starostí mamince (skvrny na oblečení po borůvkách se špatně perou), ale to v tu chvíli není důležité.

Prostě, sláva borůvkám. Když už vás ale se sběru borůvek bolí záda a máte pocit, že už jste jich nasbírali víc dost, tak začíná být čas přemýšlet nad jejich zpracováním. Jistě máte nějaké rodinné recepty, co z borůvek děláte každé léto, ale co zkusit něco jiného?

Co zkusit něco, na v dávných časech možná vařila či pekla vaše praprababička? Co zkusit recept z doby, kdy nikdo nemusel přemýšlet nad „chemií v potravinách“ a vše se dělalo domácí?


Recepty na borůvky z roku 1883

Právě proto jsem se rozhodl prohrabat velmi staré knihy ve své knihovně a podívat se po nějakých receptech. O to, co jsem našel, se teď s vámi podělím. Recepty jsou z knihy „Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni“, kterou už v roce 1883 napsala tehdejší uznávaná autorka kuchařek Hanna Dumková.

Níže máte uvedený obsah kapitoly, který se zabývá zpracováním borůvek a brusinek.


Brusinky.

Přebrané brusinky dají se do hustě svařeného cukru, a pozvolna s nim se zavařují; druhého dne cukr se sleje — hustěji svaří, brusinky do něho přidají, opět svaří a vychladlé v nádoby se ukládají.

Brusinky.

Vybrané vyzrálé brusinky se pozvolna rozpekou, šťáva z nich se vymačká, hojně ocukruje a společně svaří. Takto upravenou šťávou zalejí se brusinky v nádoby uložené, v kterých dobře obvázané v suchých místnostech se uloží.

Nakládáni borůvek (brusinek.)

Zralé borůvky se operou, usuší a střídavě nasypou do nádob s oloupanými, na čtvrtky nakrájenými, navinulými jablky, poliji studenou vodou. Vše se dobře uzavře, přiloží kamenem a postaví na chladné místo. Takto uschované borůvky vydrží celou zimu. I brusinky tak se nakládají.

Sušené brusinky.

Přebrané hojně vyzrálé brusinky se dobře usuší a teprvé když k jídlu jich třeba se uvaří. Ocukrovatí a tlučené skořice se přidá.

Sušení borůvek (brusinek.)

Zralé borůvky se přeberou, vyperou a na sítě osuší, pak se nasypou do hrnce, přikryjí, poklička zamaže těstem a po chlebě postaví do pece. Následujícího dne se poklička sejme, hrnec zaváže papírem a borůvky uschovají se ve sklepě ; hodí se velmi dobře ku zvěřině. Jako borůvky, suší se i brusinky.

Zavařené brusinky.

z opečených (rozpařených) brusinek vylisována s cukrem svařena byla. Vše se promíchá a aspoň čtvrt hodiny na teplých kamnech zahřívá.

Zavařování borůvek (brusinek).

Borůvky se na sítě několikráte polijí horkou vodou. Polovice váhy borůvek se přidá medu, což za stálého mícháni se svaří. Tak zavařují se též brusinky.

Zavařování borůvek (brusinek).

K zavaření určené borůvky se rozdělí na dva díly, jeden díl se dá do hrnce a postaví do vařící vody, v níž se tak dlouho nechají, až se úplně rozvaří; procezená šťáva se vaří tak dlouho s cukrem, až úplně zhoustne, načež se nalije na čerstvé borůvky, s nimiž se úplně promíchá. Hrnec se dá na chvíli do pece po chlebě a po vychladnutí zaváže. Brusinky podobně se zavařují.

Zavařování borůvek (brusinek).

Čerstvé borůvky se přeberou, operou, osuší, na pekáči se jimi tak dlouho potřásá, až se počne šťáva kolem kraje vařiti, pak se v nádobách zavážou, než se jich užije, smíchají se den před tím s dostatečným množstvím cukru. Taktéž zachází se s brusinkami.

Zavařování borůvek (brusinek).

Přebrané borůvky se operou, osuší, spaří, s cukrem a netlučenou skořici dusí, pěna se sbírá. Když počnou borůvky pukati, vyberou se sběračkou, dají do hrnce, šťáva se chvíli povaří a vychladlá smíchá s borůvkami a po úplném vychladnutí nádoby zavážou. Brusinky podobně se zavařují.

Zavařování borůvek (brusinek.)

Oprané borůvky neb brusinky se na sítě osuší, s cukrem, a netlučenou skořicí na pekáči jako dříve dusí. Šťáva, která při zavařování borůvek zbyla, se svaří s míšenskými jablky, která byla oloupána na čtvrtky rozkrájena a ohryzky z nich vykrojeny; pak se přisypou borůvky, přidá cukru, vše dobře promíchá a po vychladnutí v nádobách uzavře.

Zavařované borůvky (brusinky.)

Borůvky neb brusinky se van s cukrem; šťáva se slije a v ni vaří oloupané, sladké hrušky se skořicí, až úplně změknou, smíchají se pak s borůvkami neb brusinkami, a když vychladnou, v nádobách uschovají.

Brusinková zavařenina (borůvková.)

Přebrané vyzrálé brusinky neb borůvky se přikryji zelenými listy v hrnci a nechají přes noc v peci státi; druhého dne se nasypou na síto, přiloží prknem, obtíží kameny a nechají takto přiložené celý den. Když šťáva více nevytéká, protlačí se zbytek sítem do dřevěné nádoby a tře se dřevěnou paličkou po dvě hodiny. Na kilogram šťávy se počítá ½ kilogramu cukru. Vše se dobře promíchá, a smíchá s předešlými výtlačky z brusinek; naplní do krabic a zvolna v troubě usuší.

Zavařování brusinek (borůvek.)

8 litrů přebraných, opraných brusinek neb borůvek se vaří s ½ litrem dobrého vinného octa, ¾ kilogr. cukru, kouskem skořice a nakrájenou citronovou korou; pěna se shání, zavařenina nalije do sklenic; po vychladnuti zaváže v rumu namočeným papírem anebo měchýřem a nádoby uschovají na chladném místě.

Zavařování borůvek (brusinek).

Borůvky neb brusinky, se vaří buď samy nebo s cukrem; i v tomto i v onom případě se neskazí. — Vaří-li se borůvky s cukrem, odváží se čtvrtina cukru, co váží borůvky neb brusinky, což jim dodává lepši chuti, než když jsou vařeny bez cukru. Mimo cukr se nepřidává ku brusinkám obyčejně nic jiného.

Sušení borůvek (brusinek.)

Borůvky neb brusinky se suší na sítě na slunci, nebo v peci; v případu tomto nesmí býti pec přiliš horká, máji schnouti z nenáhla. Když jsou dostatečně porušeny, nechají se úplně vychladnouti, nasypou do bedničky a uloží na suchém místě, kde není ani příliš teplo, aniž zima přístupu má.

Brusinkový kompot.

Přebrané brusinky se operou a s rozvařeným cukrem svaří. Pěna se sebere, brusinky vkusně na mísu dají a cukrem jemně utlučeným posypou.

Borůvková polévka.

2 litry přebraných, opraných borůvek se vaří v litru vody se 175 gramy (10 loty) cukru, kouskem netlučené skořice, citronovou korou a 4 rozlámanými suchary, protlačí sítem, přidají 2 v červeném víně rozmíchané žloutky, osolí se a nalije na rozlámaný suchar.

Borůvková omáčka (brusinková.)

Litr borůvek neb brusinek se přebéře, opere, měchačkou roztlačí, načež se s cukrem, netlučenou skořicí a citronovou korou za stálého mícháni rozvaří, protlačí sítem a chvíli se lžicí mouky ve víně rozmíchané opět povaří.

Borůvková (brusinková) omáčka.

2 litry borůvek neb brusinek se protlačí sítem, šťáva s cukrem půl hodiny míchá k jedné straně. Omáčka studená se hodí ku moučným jídlům.

Borůvkový (brusinkový) koláč.

Z připraveného těsta se udělá koláč, který se nechá na pomaštěném plechu zkynouti; kraj se ohne, koláč pomastí, posype strouhanou houskou a opranými borůvkami neb brusinkami které se hodně tlustě posypou cukrem, rozdrobeným máslem a strouhanou houskou, načež se koláč upeče.

Borůvkový (brusinkový) svítek.

V ½ litru mléka se rozmíchá 6 vajec, trochu soli a tolik mouky, aby povstalo přihoustlé těsto; polovice se vlije na pomaštěnou horkou pánev a peče se; mezi tím se propíchne několikráte vidličkou. Jakmile těsto tuhnouti počne, nasype se naň ½ litru opraných borůvek neb brusinek, které byly smíchány s cukrem a skořicí, přikryje druhou polovici těsta a svitek po obou stranách upeče. Než se nese na stůl, posype se cukrem a skořici.

Borůvkový ježek.

Ze dvou litrů borůvek, 122 gramů (7 lotů) cukru, kůry citronové z polovice citronu a utlučené skořice se uvaří hustá kaše, která se na mise nechá vychladnouti; zatím se zpění 122 gramů másla s 8 žloutky a 122 gramy cukru, borůvková šťáva po lžici přidává ; když bylo přimícháno 70 gramů (4 loty) utlučených mandlí a tuhý sníh z bílků, vsype se smíšenina do pomastěné, roztlučeným sucharem posypané formy a ježek se vaří hodinu v horké vodě.

Borůvkový kompot (brusinkový.)

Přebrané zralé borůvky se dusí s cukrem, který byl o citronovou kůru otřen a trochu vodou navlažen. Měkké borůvky se sběračkou vyndají, šťáva svaří a na borůvky nalije.

Borůvkový kompot (brusinkový.)

Borůvky se dusí s cukrem, citronovou korou a netlučenou skořici. Skořice i kůra se vybere, borůvky na mise urovnají a nechají vychladnouti. Na litr borůvek se béře obyčejně čtvrt kilogr. cukru.

Borůvková chladnina.

Borůvky se navlaží vodou, se 122 gramy (7 loty) cukru, citronovou korou a netlučenou skořici dusí, protlačí sítem a smíchají s dostatečným množstvím bílého vína. Smíšenina se postaví k ledu a nalije na rozdrobený suchar.

Borůvková zmrzlina

Borůvky se postaví v polévaném hrnci přikryty do vlažné trouby, aby změkly. Šťáva se vytlačí, smíchá se svařeným cukrem a dá do chladnice.

Borůvková šťáva.

Zralé, přebrané borůvky se uvaří a procedí. Do tři litrů šťávy se dá ½ kilogr. cukru ; šťáva se zvolna povaří, pěna se sesbírá a když vychladne, nalije do lahvi a dobře uzavře.

Brusinková šťáva.

Úplně vyprané brusinky rozšťouchají se a dají vykvasiti. Po čtyřech dnech se vylisují, šťáva procedí — v silné láhve nalije a pevně zadělá. Kolem lahví dá se sena. — Ve vařící vodě do varu šťáva v nich uložená několikráte se přivede — a vychladlá do zdravé místnosti se ukládá. Šťávu tuto hojně ocukrovanou možno i k dělání zmrzliny užiti.

Brusinkový (borůvkový) likér.

Zralé borůvky neb brusinky se dají do sklenice a polijí samožitnou kořalkou. Sklenice se uzavře a postaví na slunce tak dlouho až brusinky červené barvy pozbudou ; pak se procedí. Na litr šťávy dá se ½ kilogramu rozpuštěného cukru, načež do lahví se nalije.

Borůvkové víno (brusinkové.)

8 litrů borůvek se vaří ve 3 litrech vody. Vše procedí se šatem. Šťáva se nechá půl hodiny ustátí a opatrně se slije. Šťáva se svaří se 385 gr. (22 loty) cukru a 4 gramy utlučeného hřebíčku. Po vychladnutí se jím naplní láhve, které se uloží do sklepa.


Tak co, vybrali jste? V tom případě vám přeju, ať se recept povede a pořádně si pochutnáte.
Děláte to přece i pro své zdraví!


Zdroje:
Wikipedie: Brusnice borůvka
kniha Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni, autorka Hanna Dumková, rok vydání 1893



témata článku:
autor:
datum vydání:
31. července 2023


Diskuze k článku „Chodíte sbírat borůvky? Vyzkoušejte 140 let staré borůvkové recepty našich prababiček!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!