Dám si pivko proti komárům a klíšťatům

autor: Lenka Kadlíková
Pivo, přesněji pivovarské kvasnice, obsahují thiamin - vitamín B1. U něho je tradováno, že má odpuzující účinek na komáry či klíšťata. Studie od Cambridge University však říká trošku něco jiného.


Thiamin - Vitamín B1

Tahle látka je nezbytná pro náš nervový systém. Jeho nedostatek se projevuje vyčerpaností, ztrátou chuti k jídlu, depresí, později pak degenerativními neurologickými poruchami. Nedostatek tohoto vitamínu hrozí notorickým alkoholikům. Další potraviny, které mohou narušit vstřebávání thiaminu jsou čaj, káva nebo třeba syrové ryby. Předávkování nehrozí. Podobně jako jiné vitamíny, je i B1 vylučován močí a potem. Právě to má souvislost s klíšťaty a komáry. Mělo se za to, že pot, který obsahuje více thiaminu těmto potvůrkám nevoní.

Kde se vzala informace, že thiamin má repelentní účinek?

První experimenty s touto látkou byly prováděny na základě subjektivních pocitů lidí, kteří se experimentu zúčastnili nebyla zde Žádná kontrolní skupina, která by dostala placebo. Výsledky tedy nelze brát jako úplně věrohodné. Zprávy o těchto studiích přebírají například populárně vědecká média, odkud se pak šíří nejen mezi laickou veřejnost a jsou brána jako vědecky ověřený fakt. První studie pochází z roku 1943. Z 22ti nalezených experimentů pouze 4 vyšly pro thiamin pozitivně. Ani jeden z nich však nebyl řádnou vědeckou studií.

Vědecké studie mluví jasně

Ve vědeckých studiích se repelentní účinky thiaminu neprokázaly. Zmíněná práce zveřejněná Cambridge University je dosud nejobsáhlejší studií, která dala dohromady poznatky o thiaminu jako „repelentu“. Věřím, že se stane základem nejen pro všechny lékaře, kteří přestanou thiamin jako repelent doporučovat, ale že dojde i ke stažení takovýchto výrobků z trhu. Možností jak se chránit přírodními prostředky je víc. Vědecké studie už od 90tých let minulého století jasně říkají že thiamin repelentem není.

Práce Cambridge University zmiňuje i studii, která se zabývala, mimo jiné pivovarskými kvasnicemi. Právě ty jsou známé vysokým obsahem tohoto vitamínu. Ani zde nezjistila repelentní účinky.

Vědecké texty, které vyvracejí repelentnost thiaminu jsou velmi často uzamčené v placených částech vědeckých časopisů. Informace se tak mnohdy nedostanou ani například k lékárníkům, lékařům či veterinářům, kteří doporučují přípravky na bázi thiaminu jako účinný repelent. Entomologové a odborníci na nemoci přenášené hmyzem se shodují na tom, že repelenty na bázi thiaminu jsou neúčinné. Nyní jim za pravdu dává i spousta lékařů či lékárníků. Za zmínku stojí, že v 21tém století v přehledové práce o thiaminu jako takovém repelentnost nezmiňují. Je tedy na pováženou, jak je možné, že se na trhu stále vyskytují produkty na bázi thiaminu, které o sobě tvrdí, že mají repelentní účinek.

Zdroj:
cambrige.org



témata článku:
autor:
datum vydání:
30. května 2023


Diskuze k článku „Dám si pivko proti komárům a klíšťatům“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!