Dřevěné brikety - udržitelné topení pro krby, kotle a kamna

článek je inzerce, nejde o odborný text
Dřevěné brikety dokáží uspořit váš čas, jsou ekologické a mají vysokou výhřevnost. Hodí se do všech topenišť, která spalují pevná paliva. Více se o jejich výhodách dozvíte v článku.


Palivo ze dřeva

Dřevěné brikety jsou zářným příkladem recyklace odpadní suroviny, která vzniká při zpracování dřeva na truhlářský materiál. Po tomto procesu zůstávají piliny, hobliny a štěpka, které jen zřídka najdou další využití. Pomocí stlačování a zahřívání z tohoto materiálu vzniká nová surovina na spalování, která má nesporné výhody nejen pro přírodu, ale i pro vás.

Jak jsou dřevěné brikety šetrné pro ovzduší?

Mezi uhlíkově neutrální zdroje tepla pro domácnosti řadíme dřevěné brikety. To znamená, že se při jejich spalování produkuje stejné množství oxidu uhličitého, jaké strom uložil ve svém kmeni během růstu. Protože se o soudržnost jednotlivých pilin a hoblin stará lignin, který je přirozeně obsažený ve dřevě, není nutné při poctivé výrobě přidávat žádná chemická lepidla. Přírodní spojení je tak silné, že udrží stabilní tvar palivové brikety.


Jaké výhody vám přináší brikety?

Hlavním kladem dřevěných briket je úspora času. Už nemusíte trávit mnoho dní štípáním dříví, protože máte vše připravené ihned k použití. K vašemu topnému zařízení si donesete zabalené brikety a stačí jen přikládat. Při hoření se rozpínají až o třetinu, proto nechte prostor navíc v krbu, kotli či kamnech. Další výhodou dřevěných briket je vysoká výhřevnost. Ta je silnější díky koncentraci rozdrcené dřevité hmoty, která je větší než u původního dřeva.

Tvary briket

První variantou jsou kvádrové brikety RUF, které se hodí nejen pro malá topeniště. Říká se jim cihličky, protože svou velikostí odpovídají klasickým páleným cihlám. Vznikají v hydraulických lisech, kde se do forem přidává výchozí surovina. Pro větší topeniště jsou doporučené válcové brikety, které mají kruhový průřez o průměru kolem 10 cm a délku okolo 30 cm. Vyrábí se v příklepovém lisu, kdy úderník prudce přimáčkne dávku dřevěné drtě do nekonečného válce. Ten se před balením rozdělí na díly, kta až poté se zabalí do PE obalů.

Rada s výběrem

Všeobecně jsou velmi oblíbené palivové brikety z tvrdého dřeva, zejména z dubu, buku nebo jejich mix. Hlavní výhodou těchto dřevin je dlouhá doba hoření a žhnutí při stabilní teplotě. Pokud chcete pevné palivo, které rychle a intenzivně zahřeje obytné prostory, zvolte cihličky či válce s obsahem smrkového dřeva. To je lehce stlačené, proto dostanete silný koncentrát energie. Pro klidné spaní bez přikládání si kupte noční dřevěné brikety s obsahem kůry. Vydrží žhnout skoro celou noc.

Potřebujete si nakoupit kvalitní palivové brikety?

Chcete si pořídit cihličky RUF nebo větší válcové dřevěné brikety pocházející z poctivé výroby? V klidu obývacího pokoje si můžete vybrat z bohaté nabídky pevných paliv na e-shopu Optimtop.cz. Doprava je po celé České republice zdarma. A pokud se chcete poradit, na infolince na vás čekají ochotní a řádně zaškolení odborníci.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
27. června 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!