Ekodoporučení v době epidemie koronaviru

autor: RNDr. Jiří Jakl
Šíření viru COVID-19 přináší řadů důsledků pro ekonomiku a mění naše životy. Z hlediska ekologie omezení v dopravě přinášejí větší klid, čistější nebe a umožňují i jinak obtížnou migraci zvířat, o snížení spotřeby fosilních paliv, více lokavorním a střídmějším chování spotřebitelů nemluvě. Jinak to zase vychází z pohledu odpadů při používání jednorázových ochranných prostředků. Co vlastně můžeme dělat pro zdraví a ekologii?


Používání textilních roušek pro opakované použití

Koupit roušky je nyní prakticky nemožné a stav ochranných prostředků ve státních hmotných rezervách darmo mluvit. Roušky mají hlavní význam omezení šíření infekce od již nakažených lidí a jejich používání na veřejných prostranstvích se stalo povinné. Na internetu lze najít řadu návodů na výrobu textilních roušek. Důležité je jejich přilnutí u horní části nosu a maximální zakrytí úst. Při zvlhnutí je potřeba měnit je a nakládat s nimi jako s infekčním materiálem (např. uzavřít do igelitových pytlíků). Jejich napaření a přežehlení je dostatečným opatřením pro opakované použití, podobně lze využít vaření ve vroucí vodě či praní na nejvyšší teplotu. Díky opakovanému využití nemusíme vyčerpat domácí zásobu materiálu pro výrobu roušek a neprodukujeme zbytečné odpady .

Používání lihové a mýdlové dezinfekce

SARS-CoV-2 e virus a přes vysokou nakažlivost na rozdíl od bakterií nedokáže dlouhodobě přežít mimo hostitele. Jeho lipidový obal navíc snadno narušují organická rozpouštědla jako líh a saponáty včetně obyčejného mýdla. Tyto přípravky jsou v kanalizaci dobře biologicky odbouratelné či se prostě vypaří a na rozdíl od dezinfekčního gelu doporučeného WHO s peroxidem vodíku a glycerolem mnohem lépe dostupné . Roztokem lihu jsou vodky, slivovice a další kořalky, s využitím rozprašovače s nimi lze dezinfikovat různé povrchy, včetně oděvů při příchodu do uzavřených prostor. Ruce se doporučuje mydlit 20 sekund.

Sluneční dezinfekce

Virové částice ve vnitřních prostorách a zvláště na některých površích dokáží přežít i několik dní. Proti virům ale dobře působí ultrafialové záření a sluneční světlo tak má rovněž dobré dezinfekční účinky. Pokud sluníčko svítí, je možné vystavit na něj například oblečení, předměty z obchodů apod. Využitelné jsou také umělé zdroje ultrafialového záření jako "horské slunce".

Pohyb na zahradě

Zelináři zvažují, zda vůbec zasít kvůli hrozícímu suchu a zejména dostatku pracovních sil. Obecně Česku snad letos nehrozí akutní nedostatek potravin mimo jiné proto, že setí klíčových plodin se šíření epidemie nedotklo. Více se ale může projevit nesoběstačnost v produkci masa a v zelenině navíc právě problémy se sázením až na jaře. Naproti tomu pohyb na zahradě s pěstováním zeleniny je ideální způsob trávení doby plošné karantény hned z několika důvodů:
1) Jde o pohyb a možnost posílení imunity.
2) Neohrožujeme infekcí okolí vzhledem k odstupovým vzdálenostem, nemožnosti šíření viru na velké vzdálenosti a působení slunečního světla kolem nás.
3) Díky obchodním výjimkám se stále můžeme dostat k semenům zeleniny. Krajně lze vysadit i část domácích zásob například klíčících brambor, česneku, semínka lze získat z paprik atd.

Plané rostliny jako jarní zelenina

Počty nákupů je nutné zredukovat (v případě nakažení ani nejsou možné) a kdo si udělal vzdor premiérským ujištěním zásoby trvanlivých potravin, ten rozhodně neprohloupil. Čerstvá zelenina v zásobě ale často nevydrží déle než pár dní. Využitelné zeleniny kolem nás ale roste poměrně dost v podobě jarních plevelů a planých rostlin a pohyb v parcích ještě bývá možný. Není na co čekat, protože s postupem vegetace a obvykle s vykvetením rostlin jejich listy hořknou či využitelné části nejsou dostupné. Nejběžněji lze využít mladé listy rostlin jitrocel kopinatý, česnek medvědí, bršlice kozí noha, plicník lékařský, šťovík kyselý, jetel luční, česnáček, kopřiva, sedmikráska, kontryhel a mladé vrcholy či výhony řeřišnice luční a křídlatek.

Další podpora imunity

Jakkoli oficiální zdroje zatracují například účinnost česneku při léčbě COVID-19, obecně se konzumací zeleniny tradičně využívané na posílení imunity nedá nic zkazit. Když vyloučíme různé tablety a dovozové zázraky, proti patogenům v těle a pro posílení imunity se doporučuje konzumace v co nejsyrovějším stavu česneku, cibule a "českého ženšenu" křenu . Do společnosti se nyní mimochodem stejně může chodit minimálně a na rozdíl od roušek, rukavic, dezinfekčních gelů a Paralenu se v obchodech dá tato zelenina ještě sehnat.



autor:
datum vydání:
22. března 2020


Diskuze k článku „Ekodoporučení v době epidemie koronaviru“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!