I toto lidé pijí, aneb barvy „pitné“ vody

autor: Lenka Kadlíková
Ne, opravdu to nejsou odrazy barev okolního prostředí ve vodě. Opravdu je to barva vody, kterou lidé musí pít.


Světový den vody

Letos se, symbolicky na Světový den vody, spojila organizace Charity: Water, fotobanka Unsplash a společnost Pantone a připravily kampaň, která má pomocí fotografií a odstínů barev poukázat na jeden z nejpalčivějších problémů současného světa. Nedostatek kvalitní pitné vody.

Jakou barvu má pitná voda?

Podle organizace Charity: Water 1 z 10 lidí ohrožuje špatná kvalita vody. „ Viděli jsme barvy od neonově zelené, kaštanovou až po klasickou béžovou ve všech možných odstínech.“ píše Charity: Water na svém webu odpověď na výše zmíněnou otázku. Podle Charity: Water nemá přístup ke kvalitní pitné vodě stále 771 milionů lidí.

Pantone odstíny vody

Tuhle společnost znají zejména grafici a módní návrháři. Pantone má patentovaný vlastní systém barev, který se celosvětově využívá k identifikaci odstínů. Využívají ho zejména grafici, designéři, a módní návrháři. Každoročně vydává tzv „Barvu roku“, kterou podstatě určí barevné trendy na další rok. Tahle společnost na základě fotografií určila "přesné odstíny barev vody"


Fotky od fotobanky Unsplash

Do kampaně se zapojila i fotobanka Unsplash která vyzvala svou komunitu k zaslání fotografií v barvách, které Charity: Water identifikovala jako „barvy vody“. Postupně je budete vídat na účtech Unsplash a Charity: water na sociálních sítích.

Na webech uvedených níže se můžete dočíst více, včetně příběhů lidí.

Zdroj:
unsplash.com
charitywater.org
Pantone



autor:
datum vydání:
25. dubna 2022


Diskuze k článku „I toto lidé pijí, aneb barvy „pitné“ vody“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!