Jak na jarní detox

autor: Blanka Holzäpfelová
Jarní detox je v současné době velice oblíbený. Aby ne, naši předkové se na jaře čistili celkem pravidelně. Jen to nepojímali tak moderně, se všemi nejrůznějšími tabletkami a prostředky na čištění, hubnutí a kde co podobného. Ona známá postní doba v křesťanství sice je cílená především na duchovní půst a odříkání, ale naši předkové obvykle na tuto činnost navazovali i očistou tělesnou. Jak tedy takovou jarní očistu provést správně?


Vše zelené, rašící, klíčící

Především, jarní očista vychází z ročního období. Dobré je podívat se na svoji zahrádku, případně, pokud ji nemáte, do parku, do přírody, co a kde zrovna roste. Z období února, března a dubna to budete mít celkem jednoduché. Je celkem logické, že v tomto období jsou zimní plodiny a zásoby již většinou spotřebované, a na zahrádce toho ještě moc neroste. Hlavním dílem detoxikace ale i jídelníčku na jaře by tedy mělo být především vše zelené, rašící, pučící a klíčící.

Velice dobře dostupné jsou nyní tzv. microgreens, tedy rostlinky s vyrašenými děložními lístky, popř. časné výhonky. Takové lístečky můžete koupit v obchodě, dobře sehnatelná je například rukola, ředkvička, hrášek nebo řeřicha, popř. si můžete sami taková semínka zaset doma, buď na kousek vaty, v klíčících miskách nebo ve speciálním gelu. Pozor, ne všechno je vhodné na klíčení, např. fazole nebo některé luštěniny jsou vyloženě jedovaté nebo nestravitelné, proto si nejdřív zjistěte, zda je dané semínko pro klíčení vůbec vhodné. Dobré není ani zasévat klasická semínka ze zahradnictví, jelikož ty bývají často ošetřena pesticidy a hnojivy, které určitě ve své stravě nechcete. Pro klíčení potřebujete semínka neošetření, zdravotně nezávadná, bez plísní a ideálně čerstvě sklizená, popř. uchovaná pouze přes zimu jednu sezónu. Zbylá v sobě mohou akumulovat nevhodné látky, a váš detox by se tedy minul účinkem.

Játra a žlučník

Jak už jsem zmínila, na jaře vše raší a pučí a tedy první listová zelenina a vše zelené má velmi prospěšné účinky na očistu organismu, především jater. Výborné jsou běžné plané rostliny, jako například pampeliška, pokud vám není líto záhonku, pak první zasetá zelenina, jako ředkvičky, saláty nebo kedlubny, respektive jejich výhonky (ta pravá úroda nastane až nejdříve za měsíc). Ruku v ruce s játry jde i žlučník, oběma prospívá všechno hořké, jako například hořec panonský nebo žlutý, čubet benedikt, nebo známý ostropestřec či rakytník. Silným detoxikantem je také černý rybíz nebo ořešák královský.

Výborným prostředkem jsou také nejrůznější houby, ať už ty cizokrajné léčivé jako shiitake, hlíva, či naše obyčejné české hříbky (v tomto období to budou spíš ty usušené) nebo žampiony. Nic nezkazíte ani konzumací mořských řas, které jsou bohaté na jód a antioxidanty, včetně těch řazených mezi superpotraviny jako jsou chlorella nebo spirulina. Dejte si však pozor, aby pocházely ideálně z bio produkce a byly čerstvě a dobře zpracované, jelikož někdy pocházejí z nevhodných podmínek nebo jsou uměle dobarvované, a to se pak detox opět míjí účinkem.

Tuky

Z toho, co právě venku roste, vyplývá i úprava jídelníčku. Určitě je třeba omezit živočišné výrobky (pokud byste žili v divoké přírodě, těžko byste si denně šli ulovit nějaké zvíře nebo podojit krávu a vyrábět sýry, jelikož to by bylo pro vás energeticky náročné a výsledný produkt by vám mnoho nedal, to už je snazší urvat si někde nějakou tu trávu nebo sesbírat popadané ořechy  ), dále rafinovaný cukr, bílou mouku, sůl, oleje a tuky, a obecně vše průmyslově zpracované. Samozřejmě, oleje a tuky jsou tělu prospěšné, ale určitě mezi to nepatří olej v uzeninách, hranolkách nebo steacích, byť jsou to ty veganské. Pokud v tomto období chcete (a musíte) konzumovat tuk, pak jsou nejvhodnějším produktem především semínka, případně luštěniny. Pokud si každý den dáte hrst třeba do obilné kaše, pak svou denní potřebu zdravých tuků bohatě pokryjete. Navíc tak vaše játra a žlučník právě v tomto kritickém období, kdy je jejich činnost oslabená, vřele poděkuji a budou vám pak sloužit po celý rok.

Takové omezení se může zdát náročné, nicméně, pokud se o svá játra postaráme teď na jaře a dopřejeme jim dostatečnou očistu, v průběhu roku pak často zaznamenáme úbytek potíží s ekzémy a kůží obecně, trávicími potížemi, astmatem, dýchacími potížemi, alergiemi a mnoho dalších.

Půst

Pokud se pak rozhodnete pro opravdový půst, můžete si vybrat z mnoha možností. Populárním bývá tzv. přerušovaný půst, kdy se obvykle jí až k večeru nebo naopak z rána a po zbytek dne už pak ne. Další možností je tzv. suchý půst, kdy se vynechává i voda, ten však doporučuji pouze zcela zdravým osobám, ideálně pokud už s půsty nějakou zkušenost máte, a ne déle než 2-3 dny, alespoň pro začátek. Pokud s půsty nemáte vůbec žádnou zkušenost, pak je dobré začínat pozvolna, třeba i jen jedním dnem.

Poslední jídlo před samotným půstem by vždy mělo být lehké a dobře stravitelné, aby při půstu ve střevech nestagnovalo a nezpůsobovalo potíže. To samé platí i pro rozjídání po ukončení půstu, ideální jsou ovocné nebo zeleninové šťávy a postupný přechod zpět na pevnou stravu.

Někteří lidé též volí půstovat přerušovaně po celý rok, tj. například jeden týden v měsíci zcela půstují a zbytek měsíce se stravují pravidelně. Jaký interval si nastavíte, by mělo záležet na vaší spokojenosti s půsty (určitě není dobré se při půstu stresovat a snažit se dosáhnout dokonalosti) a na vašem zdravotním stavu.

Půstování by se měly vyhnout těhotné, kojící ženy a malé děti. U osob užívajících léky nebo osoby vážně nemocné, případně též u starších osob, je volba půstu, jeho provedení a druhu vždy na konzultaci s odborníkem. Ideální je vždy začínat pozvolna, i malý půst nebo detox je lepší než žádný. Není třeba dosahovat nějakých výšin, stačí, že se vy cítíte dobře.

Na závěr je třeba dodat, že při detoxu se mohou objevit nejrůznější zdravotní obtíže, související s detoxikací. Nejčastěji to bývá výsev ekzémů, pocit plného nosu až rýma, bolesti hlavy, pálení žáhy, trávicí potíže, průjem, někdy i zvracení. To vše může souviset se samotnou detoxikací organismu, je však třeba, aby potíže nepřesáhly únosnou mez a nedošlo k ohrožení života. V takovém případě doporučuji snížit své nároky na detox, a zkusit čistění v mírnější formě (například jen vynecháním masa) a postupně, pokud tělo dovolí, laťku zvyšovat. Pokud se vaše potíže zhoršují nebo dlouhodobě přetrvávají, pak je na místě konzultace s lékařem nebo jiným odborníkem.

Přeji vám, ať se po zimě zbavíte všeho, co vám již neslouží, a jarní očista a´t vnese světlo do nového života.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

FREJ, David a Jiří KUCHAŘ, 2016. Zdravé střevo: komplexní prevence a terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění. Praha: Eminent. 456 stran. ISBN 978-80-7281-510-4.

JONÁŠ, Josef a Jiří KUCHAŘ, 2014. Svět přírodních antibiotik: tajné zbraně rostlin: 88 přírodních zdrojů pro zdravý imunitní systém a prevenci i terapii virových, bakteriálních a plísňových infekcí. Praha: Eminent. 340 stran. ISBN 978-80-7281-479-4.

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2023. [online]. SÚKL © 2010



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
3. dubna 2024


Diskuze k článku „Jak na jarní detox“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!