Jak oslavit Silvestr s ohledem na životní prostředí a udržitelnost?

autor: Anna Nebeská
Silvestr a Nový rok je čas oslav, radosti a naděje. Pokud chcete tento symbolický konec jedné etapy našeho života oslavit s ohledem na přírodu a životní prostředí, tak pro vás mám několik tipů, jak to udělat.


Ekologické silvestrovské dekorace

Místo kýčovitých a jednorázových dekorací, které po oslavě stejně končí na skládce, použijte přírodní a recyklovatelné materiály, jako jsou papír, dřevo, sklo, vlna nebo bavlna. Můžete si vyrobit vlastní ozdoby z papíru, jako jsou hvězdy, praporky, girlandy nebo transparenty s novoročními přáními.

Můžete také použít vánoční světýlka, skleněné koule, svíčky nebo lucerny, které vytvoří útulnou a romantickou atmosféru. Skvělou stylovou dekorací jsou také větvičky a šišky, uložené do malých váz a košíků na stole.

Ekologické silvestrovské pohoštění

Základem ekologického přístupu k jídlu by měly být lokální potraviny. Jednak podpoříte místní farmáře a producenty, zároveň tím snížíte svou uhlíkovou stopu. Můžete si připravit různé druhy salátů, polévek nebo pečenou zeleninu. Můžete také experimentovat s vegetariánskými nebo veganskými recepty, které jsou šetrné k zvířatům a planetě. Pokud máte rádi maso, volte kvalitní a udržitelné zdroje.

Důležité je nepřehnat to s množstvím. Pokud vyberete sebe ekologičtější potraviny, ale nakonec se toho stejně půlka nesní - tak prostě plýtváte přírodními zdroji.

Ekologické silvestrovské pití

Oslava konce roku je událost, při které po sklence alkoholu často sáhnou i lidé, kteří se mu přes rok běžně vyhýbají.

Pokud si tedy chcete dát něco ostřejšího, tak vám dnešní trh nabízí víno z bio vinic, pivo z chmele pěstovaného bez chemických hnojiv nebo ekologické pálenky.

Jestli ovšem plánujete oslavit konec roku za střízliva, volte například čaje, kávy a džusy s certifikací Rainforest Alliance nebo Fair Trade. Limonády si nejlépe udělejte sami, výrobníky sody jsou při takové příležitosti úžasným pomocníkem.

V dobré a zábavné společnosti si ale můžete užít skvělý konec roku i při pití zdánlivě obyčejné vody z vodovodu.

Ekologická alternativa k ohňostroji

Ohňostroj je tradice, která naštěstí pomalu vymírá. Poslední dobou je v zahraničí nahrazují skupinové lety osvětlených dronů, ale organizace něčeho takového je složitá a navíc v našich podmínkách v podstatě ilegální.

Navíc pokud se chcete chovat skutečně zodpovědně z hlediska přírody, tak proč byste kvůli tomu museli osvětlovat celou oblohu? Plno zábavy s přáteli vám mohou poskytnout nejrůznější světelné tyčinky, svítilny s barevnými filtry nebo čím dál rozšířenější projektory.

Ohlušující výbuchy ohňostrojů jsou něco, co si snad ani náhradu nezaslouží. Co místo hluku zkusit například zpěv? Je to o tisíce let starší tradice než ohňostroji, tak proč se ke zpěvu zase nevrátit?

Ekologické novoroční předsevzetí na závěr

Předsevzetí si dává na přelomu roku asi každý, byť se ho jen málokomu nakonec podaří i splnit.

Tak co letos místo tradičních planých slibů typu „přestanu kouřit“, „zhubnu“, „naučím se cizí jazyk“ nebo prostě jen „budu hodnější na lidi“ zkusit předsevzetí, že budete více recyklovat a kompostovat, budete šetřit energií a vodou, budete používat méně plastů, jíst méně masa, jezdit méně autem, nakupovat s ohledem na přírodu nebo se zapojíte do nějakých dobrovolnických aktivit?

Můžete si také předsevzít, že budete trávit více času v přírodě, cvičit, číst, vzdělávat se nebo že místo cestování na druhý konec světa konečně začnete pěšky nebo na kole objevovat blízkou a přesto vám neznámou krajinu.

Každopádně vám přeji veselou oslavu konce roku a šťastný a veselý rok 2024!



témata článku:
autor:
datum vydání:
29. prosince 2023


Diskuze k článku „Jak oslavit Silvestr s ohledem na životní prostředí a udržitelnost?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!