Jak přikrmovat vodní ptáky? Ne, pečivo jim do zobáku opravdu nepatří!

autor: Lenka Kadlíková
Velmi často u nás chodím kolem jednoho rybníka, který je součástí přírodní památky. Zároveň je v jeho blízkosti oblíbená rekreačně sportovní oblast, nejen pro rodinky s dětmi. Nyní je na rybníce nejedna rodinka lysek, kachen, ale i labutí rodinka. Pouštím se tak do řeči s lidskými rodinami, které jim chtějí přilepšit. Vžijte se teď spolu se mnou do situace ptačích rodičů.


Pečivo nám velmi chutná ale také velmi škodí, nebudeme moci létat

„Co já té naší drobotině dneska dám?“ Říká si každý ptačí rodič na rybníce. „Hele lidská mláďata a jejich rodiče. Ti budou mít určitě to výborné pečivo. Hurá za nimi“. Ano i labutí rodinka na našem rybníce ztratila svoji plachost a klidně si připlave ke břehu pro kus rohlíku či chleba. Kachňata hbitě pobíhají po písčité pláži a hledají zbytky, které dětem spadly. Tato "pochoutka" pro ně totiž představuje snadný zdroj energie, ale chybí důležité minerály, vitamíny a stopové prvky. Pokud se ,zejména mladý pták, stravuje převážně pečivem od lidí, velmi snadno se stane, že díky nedostatku živin dojde k deformacím na jeho kostech, které mají za následek nemožnost létat. To bychom asi nechtěli, že? Zjistilo se to poměrně nedávno. I na tomhle webu zatím ještě najdete staré články od ornitologů, které pečivo doporučují. Už ale jen chvíli. Chystám se je revidovat nebo úplně odstranit :-).

Obecně ale je nutné říci, že vodní ptáci si většinou v létě vystačí sami s potravou, kterou najdou. No jo, kdo by ale odolal dobrotě, že?

Čím tedy labutím a dalším vodním ptákům můžete přilepšit?

Určitě najdete doma hrášek či kukuřici. Může být i vytažená z mrazáku a rozmrazená například narychlo v horké vodě. Samozřejmě se vyhněte konzervované zelenině v nálevu. Slupnou i obilí, odřezky zeleniny, salát. Koupit můžete i speciální krmivo pro vrubozobé ptáky. Odsypat můžete trošku ze zásoby ovesných vloček nebo jim donést i naklíčená semena.

Mami, proč támhlety nechtějí?

Krom labutí, lysek a kachen se i na vašem rybníce může objevit spousta dalších vodních ptáků. Jedná se ale většinou o druhy, které loví ryby a či drobné živočichy a nějaký rohlík je jim většinou fuk.

Samozřejmostí, snad pro každého, je nedávat jakémukoli zvířeti kořeněné, plesnivé, či jinak zkažené jídlo. Pokud vidíte, že je kolem vás už naházená spousta jídla. Nepřidávejte další. Velmi rychle se totiž může zkazit.

Pokud uvidíte kohokoli krmit ptáky pečivem, vysvětlete mu prosím, proč to nemají dělat. Díky za všechny, nejen vodní, opeřence.

Zdroj:
[online]. [cit. 04.06. 2023] Dostupné z Birdlife.cz


autor:
datum vydání:
6. června 2023


Diskuze k článku „Jak přikrmovat vodní ptáky? Ne, pečivo jim do zobáku opravdu nepatří!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!