Jak probíhá správná těžba dřeva?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Zdědili jste kus lesa a první, co vás napadlo, bylo, že v něm začnete těžit dřevo a to následně prodávat? Skvělý nápad! Ještě před tím si ale pečlivě nastudujte, jak taková těžba dřeva musí ze zákona probíhat.

Těžba dřeva není jen tak. Má svá jasně daná pravidla a zákonitosti, které definuje lesní zákon a další předpisy. Rozhodně tak neplatí, že v lese, byť jste jeho vlastníkem, slepě začnete kácet strom za stromem a ty z něj odvážet a zpracovávat.

Co říká zákon?

Těžba nad 3 m³/ha se například neobejde bez speciálního povolení lesního hospodáře od orgánu státní správy lesů. Bez něho je kácení trestným činem s patřičnými sankcemi. Jednoduchou záležitostí ale samozřejmě není těžba dřeva samotná. Ta v první řadě vyžaduje zkušené lesníky a k tomu určenou výkonnou techniku. Pokud ani jedno nemáte, svěřte těžbu dřeva profesionálům.

Obraťte se na specialisty

Těžbu dřeva má v malíčku firma Brodská lesní (www.vykuples.cz) zabývající se lesnictvím a poskytující rozsáhlé služby v oblasti výkupu lesů, těžby dřeva a následného prodeje. Součástí jejích služeb je kácení stromů, odvětvování těch pokácených včetně odřezávání vršků stromů, odkorňování kmenů a v neposlední řadě také krácení kmenů.


Moderní harvestorová technika

Malé skupinky stromů Brodská lesní kácí ručně, na velké plochy nasazuje moderní harvestorovou techniku. Vše probíhá rychle a s maximálně šetrným přístupem k lesnímu porostu. Těžbou dřeva ale služby Brodské lesní nekončí.

Těžba a následný prodej

Budete-li mít zájem, tak za vás vytěžené dřevo rovněž nabídne k následnému prodeji. V tom případě firma dřevo na prodej připraví. Nařeže na potřebnou délku a dopraví do místa prodeje. A samozřejmě za sebou v lese i uklidí.

Jednička na českém trhu

V obchodu se dřevem a lesními pozemky Brodská lesní patří k jedničce na českém trhu. Spolu s těžbou dřeva se rovněž zabývá výkupem lesních pozemků od soukromých vlastníků, jimž se vždy snaží nabídnout nejvyšší možnou cenu. Cena lesních pozemků se stále zvyšuje a ty nejkvalitnější lze prodat za velmi slušný peníz. Pokud tedy ve svém lese nebudete chtít těžit, můžete ho prodat.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
3. dubna 2024


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!