Jak se zachovat při autonehodě? Kdy je potřeba přivolat záchranné složky?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Denně se na silnicích stávají desítky autonehod. Setkat se můžeme jak s malými ťukanci, tak s nehodami mnohem vážnějšími, které mohou končit i smrtí. Jak se správně zachovat při autonehodě a kdy je potřeba přivolat záchranné složky?


Používejte reflexní prvky

Reflexní vesta patří mezi povinnou výbavu každého automobilu. V případě, že se stanete účastníkem dopravní nehody, vestu si oblečte a bez ní nevstupujte do vozovky. Předejdete tak případné další nehodě. Díky reflexní vestě budete dobře vidět i za špatné viditelnosti.

Nezapomeňte na výstražná světla a trojúhelník

V případě, že se stanete svědkem autonehody, zapněte výstražná světla na svém vozidle a použijte výstražný trojúhelník. Díky tomu i další auta, která se budou blížit k nehodě, uvidí, že se něco děje. Jestliže se nehoda týká zrovna vás a vyvázli jste bez zranění, dostaňte se do bezpečné vzdálenosti od vozu, dokud nepřijede pomoc.

Tip: Pokud jste přímým účastníkem nehody, vaše auto by po nárazu samo mělo spustit výstražná světla, modernější automobily dokonce automaticky vyšlou SOS.

Získejte informace

Bezprostředně po autonehodě zmapujte celou situaci. Kolik je zraněných? Co konkrétně se stalo? Na jakém se nacházíme místě? Nevytékají z vozů nějaké kapaliny?

Tip: Prvních pět minut rozhoduje o přežití zraněného, proto zahajte první pomoc co nejdříve. Dojezdový čas záchranné služby je ze zákona 20 minut, proto je nutné začít s první pomocí ještě před příjezdem záchranky.

Přivolejte pomoc

Pomoc přivoláte na telefonních číslech 155 nebo 112. K rychlejšímu určení přesné polohy využijte aplikaci Záchranka. Asistentka na telefonu vás bude navigovat svými pokyny až do příjezdu záchranné služby.

Tip: Aplikace záchranka může chtít při delší nečinnosti odsouhlasení podmínek a schválení tzv. cookies. Pokud tedy aplikaci používáte poprvé nebo jste ji dlouho neotvírali, raději volejte na záchrannou linku.

Kdy je skutečně potřeba přivolat záchranné složky?

Hasiči: Pokud vůz překáží v provozu nebo dojde k úniku kapalin, je třeba volat hasiče (150) a to i tehdy, když auto nehoří. Pokud si člověk není jistý, koho volat, je ideální linka 112.

Záchranka: Záchranku volejte i v případě, že po nehodě nejsou žádní viditelně zranění. Stačí, že si někdo stěžuje na bolest zad, hlavy nebo je zmatený.

Policie: Policie dle zákona nemusí asistovat u každé dopravní nehody. Policie se volá vždy, když je škoda nabouraných aut včetně přepravovaných věcí vyšší než 100 000 Kč, když dojde k usmrcení nebo zranění osoby, když dojde k poškození součásti nebo příslušenství pozemní komunikace nebo když účastníci nehody nemohou sami zabezpečit obnovení silničního provozu.

Co s autem po nehodě?

Pokud po nehodě zůstane vůz natolik rozbitý, že se ho nevyplatí opravovat a následně dát auto na prodej, pojišťovna to označí za totální škodu. V případě, že je viníkem druhá osoba, dostanete z jeho povinného ručení tolik peněz, abyste si mohli pořídit auto ve stejné kvalitě, jako bylo před nehodou. Pokud jste viníkem vy, musíte mít havarijní pojištění.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
27. ledna 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!