Jak zkrotit přerostlou trávu? Vsaďte na bubnovou sekačku!

článek je inzerce, nejde o odborný text
Není tráva jako tráva a není sekačka jako sekačka. Na běžnou a pravidelnou úpravu vaší zahrady budete potřebovat jinou sekačku než na sečení vysoké trávy a luk. V článku se zaměříme právě na vysokou trávu a její likvidaci. Nejpoužívanějšími nástroji pro sečení vysoké trávy na zahradách, ale i menších loukách jsou bubnové sekačky a motorové kosy neboli křovinořezy. Ty využijete nejen k sečení vysoké trávy, ale také k úpravě běžného trávníku na vaší zahradě.


Bubnové sekačky

Bubnové sekačky jsou díky své bytelné konstrukci a silnému motoru jako stvořené pro sečení vysokého a hustého travního porostu, a dokonce i menších křovin. Mezi její hlavní přednosti patří schopnost posekat i 150 a více cm vysokou trávu a hravě si poradí i s členitým nebo svažitým terénem. 

Konstrukce bubnové sekačky

Jak už název napovídá, každý model bubnové sekačky má žací buben. Ten ve spodní části sekačky navazuje na disk, ve kterém jsou v otočných čepech uloženy nože. Buben zespodu chrání před nerovnostmi terénu kluzný kryt. 


Na co se při výběru zaměřit?

  • Šířka záběru - nejčastěji se pohybuje mezi 55 a 70 cm. Šířka záběru určuje, jak široký pruh trávy dokáže sekačka pojmout. Obecně platí, že čím větší záběr, tím rychleji jde práce od ruky. 
  • Plocha zpracovávaného terénu v m² - určuje, pro jak velké pozemky je sekačka vhodná.
  • Výkon bubnové sekačky  - udává, jak náročný a svažitý terén dokáže sekačka posekat.
  • Rychlost pojezdu  - pojezd je funkce, která zajišťuje, že sekačka využívá určitou část motoru k pohonu zadních kol. Jeho rychlost může být pevně daná, nebo si ji můžete volit sami. Pohybuje se kolem 3 km/h. 
  • Počet nožů - tady platí jednoduché pravidlo. Čím více nožů sekačka má, tím je sečení rychlejší a efektivnější. Počet nožů se pohybuje mezi 3 a 6. 
  • Kola - mohou být plná, nebo nafukovací. U plných nehrozí jejich propíchnutí, mohou však ve vlhké trávě prokluzovat. Nafukovací kola si poradí i s náročným a mokrým terénem.


Motorové kosy

Jakmile dokončíte práci s bubnovou sekačkou, přijde vám vhod nástroj k úpravě míst, kam se se sekačkou jen obtížně dostanete. V této chvíli přichází na řadu motorová kosa neboli křovinořez. S motorovou kosou se pohodlně dostanete i do prudkých svahů, příkopů a posečete s ní trávu kolem plotů či zdí. 

Velkou výhodou křovinořezů je možnost připojení nejrůznějších ocelových kotoučů a nožů, které si poradí s křovinami, drobnými dřevinami, rákosím nebo mlázím.

Při delší práci na rozlehlejším pozemku rozhodně oceníte možnost zavěšení křovinořezu na ramena. Ulevíte tak rukám od váhy křovinořezu. Ta se pohybuje od 5 do 10 kg. 


Na co se při výběru zaměřit?

Výkon motoru

Výkon motoru přímo určuje, jak snadno se vám s kosou bude pracovat. Obecně platí, že čím vyšším výkonem kosa disponuje, tím je práce pro vás i stroj snažší. 

  • Výkon motoru od 600 do 1 000 W  - hodí se pravidelnou údržbu ne příliš vysokého travního porostu.
  • Výkon motoru od 1 100 do 2 100 W - využijete jej i pro úpravu hustě zarostlých a větších ploch.
  • Výkon motoru nad 2 200 W -  poradí si nejen s vysokou trávou, ale také s keři a tvrdými dřevinami. 

Rukojeť

  • Křovinořezy s madlem na trupu - modely s tímto typem madla jsou menší a hodí se tak do malých prostor. Držení madla jednou rukou však při delší práci není příliš pohodlné.
  • Křovinořez s madly ve tvaru řídítek - hodí se především při práci na větších plochách, práce s ním je výrazně pohodlnější.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
4. ledna 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru