Jsou lepší skleníky ze skla, nebo polykarbonátové skleníky?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Pěstovat si vlastní zeleninu a ovoce je dnes naprosto běžné. Zahradničení je příjemným koníčkem, díky kterému se zásobíte vitaminy a čerstvými surovinami. Aby se však dařilo, je třeba mít nejen dobré sazenice či semínka, ale také vybavení. Tím základním je skleník.

Ačkoliv se používá název zahradní skleníky, nemusí být nutně vždy jen ze skla. Skleníky z polykarbonátu jsou hojně rozšířené a téměř každý, kdo si vybírá nový skleník, zvažuje, jaký materiál by měl zvolit.

Staré dobré skleníky ze skla

Úplně původní zahradní skleníky byly samozřejmě ze skla, odtud také získaly své jméno. Skleněné varianty jsou robustní, prakticky nesmrtelné, vydrží vám desítky let. Většina lidí z nich má lepší pocit, působí kvalitněji. Může za to konstrukce ze silné oceli.

Manipulace s takovým skleníkem je však složitější, protože je těžký, a výhrou nejsou ani jeho tepelněizolační vlastnosti.


Moderní polykarbonát

Skleníky z polykarbonátu daleko lépe drží nakumulované teplo, díky tomu se v nich dá dobře pěstovat od samého jara až do podzimu. Některé typy se dají rovněž dobře vytápět.

Polykarbonát je lehký, proto se se skleníkem snadno manipuluje, na druhou stranu ale tolik nevydrží. Jeho reálná životnost je cca 10 let, maximálně 20 let. Jak dlouho bude skleník plnit svou funkci velmi záleží na kvalitě použitých materiálů. Ty značkové s dlouhou životností bývají opatřené silnou konzistentní UV vrstvou, která polykarbonát chrání před přirozeným křehnutím v důsledku slunečního záření. Tato vrstva se ale léty degraduje a materiál díky tomu i ty nejlepší materiály časem ztrácí svou pružnost. Životnost skleníku také ovlivňuje jeho samotná konstrukce, antikorozní úprava i typ jeho základů.

Za zmínku stojí ještě bezpečnost, polykarbonátový skleník se nerozbije tak jako skleněný a neporaní vaše děti.


Který materiál je tedy lepší?

Čekáte-li, že vám prozradíme konečný verdikt, budete zklamaní. Univerzální nejlepší řešení neexistuje, obě varianty mají své výhody a nevýhody. Musíte si vybrat dle vlastních preferencí, jde hlavně o vkus a termoizolační vlastnosti, ostatní rozdíly jsou zanedbatelné. I dvacetiletá životnost polykarbonátového skleníku je totiž pro většinu lidí dostatečná. Za těch dvacet let se v životě mnoho změní a většinou chcete předělat i svoji zahradu.

V textu byly využity informace z webu Skleníky Buildex.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
6. dubna 2021


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!