Kolibřík v Česku? Kdepak, jen krásná dlouhozobka!

autor: Lenka Kadlíková
Každé léto nám do redakce chodí dotazy s popisem tvora, který se objevuje na našich zahrádkách a balkónech a saje nektar z květů rostlin. I když se chováním a způsobem letu blíží americkým kolibříkům, tak jde ve skutečnosti o velkého motýla z čeledi lišajovitých.


Dlouhozobka svízelová - „noční“ motýl, který létá ve dne

Dlouhozobka je jakási výjimka, která potvrzuje pravidlo. Jedná se totiž o lišaje, který je aktivní ve dne. Ostatní čeští lišajové jsou noční motýli.

Vzácně se ale můžeme v podvečer setkat s druhy, které k nám zalétávají z jihu. Můžeme si jej tedy snadno prohlédnout a poučit nezasvěcené, že se nejedná o kolibříka, který se v Evropě ve volné přírodě nevyskytuje, ale o velmi zajímavého motýla.

Kolibří let

A proč si lidé motýla - dlouhozobku pletou s ptákem - kolibříkem? Pokud jste dlouhozobku viděli, určitě jste už pochopili. Podobně jako kolibřík zobák, má i tento motýl velmi dlouhý sosák, díky kterému nemusí usedat na rostlinu a předvádí nám úžasný a neopakovatelný kolibří let.

Dlouhozobka stojí na místě a velmi rychle při tom třepotá křídly, která pak naším nedokonalým okem nejsou téměř vidět. Upoutat nás může i černobílý zadeček.

Dlouhozobek se u nás vyskytuje více druhů

Asi nejběžnější dlouhozobka svízelová (Macroglossum stellatarum) se žlutým zadním křídlem a bílo černým zadečkem.

Další zástupce dlouhozobek je dlouhozobka zimolézová (Hemaris fuciformis) s hnědými zadními křídly a medovo bílým zadečkem nebo i dlouhozobka chrastavcová (Hemaris tytyus), která je podobná čmelákovi.


Přilétá z jihu a objevuje se hlavně v létě a podzim

Tito krásní motýli se u nás objevují vždy začátkem léta. Samice klade žlutozelená (dlouhozobka svízelová) vajíčka, ze kterých se vylíhnou zelené housenky s bílými pruhy (dlouhozobka svízelová), které se zakuklí a koncem léta se z nich vylíhnout tito krásní motýli, kteří odlétají zpět na jih.


Zdroje:
www.birdlife.cz
http://www.ireceptar.cz
Josef H. Reichholf; Průvodce přírodou 3 znaky - Motýli;Rebo productions; 2004; 80-7234-310-6

fotografie: Thomas Bresson, Marek Vojtíšek - www.kolas.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
18. srpna 2022


Diskuze k článku „Kolibřík v Česku? Kdepak, jen krásná dlouhozobka!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!