Konec hledání značek o férovosti výrobku - EU parlament přijal zákon pro boj proti odlesňování

autor: redakce Příroda.cz
Podle vědecké studie zveřejněné v prestižním časopise Science způsobuje odlesňování zejména v tropických oblastech z 90% zemědělství. Na odlesněných plochách se pěstuje především kakao, káva, palmy na palmový, sója a pochází z nich samozřejmě dřevo. U těchto surovin a výrobků z nich bude muset dovozce do EU nyní doložit, že suroviny nepochází z těchto nově odlesněných oblastí, schválil včera Evropský parlament.


Nejen tyto produkty samotné, ale i výrobky z nich

Je logické, že tato legislativa se nebude vztahovat pouze na samotné suroviny, ale i na výrobky z nich, jak uvádí tisková zpráva Evropského parlamentu: „Produkty, na které se vztahuje nová legislativa, jsou: dobytek, kakao, káva, palmový olej, sója a dřevo, včetně produktů, které obsahují tyto komodity, byly jimi krmeny nebo byly vyrobeny s použitím těchto komodit (jako je kůže, čokoláda a nábytek)“. Během jednání na seznam přibyl ještě kaučuk, dřevěné uhlí, výrobky z potištěného papíru a řada derivátů palmového oleje. Vztahuje se též na skot a na suroviny z lesa pěstovanéhovv místech, kde byl prales nebo se tam přirozeně obnovuje.

Konec studování etiket a hledání značek o férovosti produktu

Pro nás spotřebitele to znamená zejména to, že nebudeme podporovat kácení deštných pralesů, které mizí závratnou rychlostí. Což přispívá ke globálnímu oteplování planety. Součástí tohoto zákona je i ochrana lidských práv v těchto oblastech. Do EU už se nebudou moci dovážet suroviny a výrobky ze surovin z míst, kde byl původní přirozený les nebo se tam přirozeně obnovoval. Už tedy nebudeme muset studovat etikety a hledat příslušné značky, které nám sdělují, že se jedná o férový výrobek ať už jde o přírodu nebo lidská práva.

Kontrola podle míry rizika

Dle této legislativy budou země rozděleny dle míry rizika. V rizikovějších zemích budou probíhat častější kontroly.

„Do dnešního dne u nás na regálech supermarketů běžně stávaly výrobky pokryté popelem z deštných pralesů nebo nenávratně zničených ekosystémů. Výrobky, kvůli nimž se zmařilo živobytí původním obyvatelům. A až příliš často o tom spotřebitelé neměli ani potuchy. Jsem moc rád, že si teď evropští spotřebitelé mohou s klidným svědomím dopřát šálek zasloužené kávy nebo kousek čokolády, aniž by se nevědomky spolupodíleli na odlesňování. Nový právní předpis by měl významně zmírnit změnu klimatu a ztrátu biologické rozmanitosti, ale také prolomit patovou situaci, která nám brání prohloubit obchodní vztahy s takovými zeměmi, které ve věci životního prostředí sdílejí naše hodnoty a ambice.“ řekl tiskový mluvčí EU parlamentu Thomas HAAHR.

Předpis ještě musí schválit Rada.

Studie k odlesňování



autor:
datum vydání:
20. dubna 2023


Diskuze k článku „Konec hledání značek o férovosti výrobku - EU parlament přijal zákon pro boj proti odlesňování“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!