Kos černý - Turdus merula

autor: Lenka Kadlíková
Kos je jeden z našich nejznámějších ptáků, kterého se malé děti učí poznávat podle básničky už ve školce: "Po paloučku skáče kos, celý černý, žlutý nos. Hop a skok, žádný krok, kos tak skáče celý rok.". Více vám o něm prozradí náš článek.

třídaptáci -Aves
řádpěvci - Passeriformes
čeleďdrozdovití - Turdidae
rodkos - Turdus
druhkos černý - Turdus merula

Vzhled

Tento středně velký pěvec má peří zbarvené do uhlově černé. Samičky bývají hnědší a mívají na spodní části těla výrazně šedé skvrnky. Hruď má pak podobnou barvu a navíc se na ní vyskytují bílé a rezavé skvrnky. Právě pro jeho zbarvení si ho snad nelze splést se žádným ze známých druhů ptáků. Oproti svým příbuzným má delší zakulacený ocas. Samečci mají výrazný oranžový zobák, samičky šedý.

Rozšíření

Tento krásný elegantní pták se vyskytuje po celé Evropě. Miluje vlhké lesy s hustým porostem. Usídlil se však i na městských střechách či zahradách a odtud je každým rokem na jaře slyšet jeho zpěv.

Způsob života a potrava

Již v únoru můžeme kosy vidět na krmítkách, ale i slyšet ve větvích stromů či keřů v okolí vašeho bydliště. Tímto zpěvem nejenže vábí samičky k páření, ale zároveň si tak symbolicky značí své teritorium. Kosi žijí většinou samotářsky, pouze v době páření nějaký čas žijí se svou samičkou. Kos je také známý svými skákavými pohyby po zemi, kde hledá potravu. Tou jsou především žížaly, které tahá ze země. Dále se živý hmyzem a různými plody. U nás žijí jedinci, kteří zůstávají na zimu, ale najdou se i tací, kteří odlétají do jižní a západní Evropy či do severní Afriky.

Rozmnožování

Když se samečkovi podaří ulovit nějakou tu samičku, staví hnízdo v houštinách, keřích a výklencích zdí nízko nad zemí. Hnízdo bývá z různých materiálů podle toho, kde je umístěno. Jedná-li se například o vykotlaný strom, lze nalést mezi materiálem použitým na jeho stavbu mech a suchá stébla. Pokud je hnízdo umístěno volně v keři, bývá vyrobeno z kořínků, stonků travin a vystláno zeminou, která je pečlivě uhlazena. V druhé polovině března kosice snáší 4-7 vajíček, která jsou poměrně velká a poseta rezavými skvrnkami. Samice snáší potom ještě v květnu. Po 14 dnech se rodí mláďata, která jsou krmena hlavně hmyzem. Oba rodiče se o svá mláďata dobře starají, nejen co se potravy týče, ale oba střeží hnízdo před nepřáteli. Pokud se k hnízdu nějaký přiblíží, kos stejně jako jiní drozdovití ptáci ho odhánějí téměř útokem. Po třech týdnech mohou již mláďata létat.

Ochrana

Není legislativně zvláště chráněn

český název Kos černý
latinský název Turdus merula
hlavní znaky středně velký černý zpěvný pták s oranžovým či hnědým zobákem pohybující rychle po zemi a sbírající potravu
způsob života samotář, v době hnízdění v páru
rozšíření ČR celá
rozšíření svět Celá Evropa a severní Afrika
potrava hmyz, žížaly, plody
doba sezení na vejcích14 dní
počet mláďat 4-6 na jeden vrh
ochrana není zvláště legislativně chráněn


autor:
datum vydání:
4. května 2020


Diskuze k článku „Kos černý - Turdus merula“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!