Má dnes vůbec smysl slavit Den Země?

autor: Petr Kadlík
Den Země je tak trošku zvláštní svátek. Má vůbec smysl ho nějak slavit v dnešní době, plné problémů, starostí a lidských neštěstí?


Den Země.

22. dubna, stejně jako každý rok, slaví lidé z celého světa Den Země. Dnešní krásné slunečné počasí působí sice náležitě slavnostně, ale aktuální stav světa může být jen těžko důvodem k radosti.

Protože ač se sami ve svých domovech chováme maximálně ekologicky, tak stejně jen několik stovek kilometrů od jsou v nesmyslném válečném konfliktu používány tuny vojenské munice, které již při odpálení nekontrolovaně produkují tuny nebezpečných plynů a při následném dopadu likvidují životní prostředí, otravují vodu, ničí mimořádně úrodnou půdu a zabíjejí vše živé...

I když sami šetříme energií jak můžeme a snažíme se snižovat svou uhlíkovou stopu, tak se stejně kvůli válce na Ukrajině uvažuje o prodloužení těžby uhlí a jeho spalování v elektrárnách...

Přestože se sami chováme maximálně šetrně k přírodním zdrojům, tak se kvůli šílencům ovládajícím ruskou armádu celosvětově zvyšuje těžba ropy a plynu pomocí ekologicky velmi problematického frakování...

Takových případů by se dalo najít spousty, ale nic kromě ještě většího pocitu smutku by to stejně nikomu nepřineslo. Má za takové situace vůbec smysl důkladněji recyklovat, snižovat produkci odpadu nebo třeba "jen" stavět ptákům nové budky?

Má za takového stavu vůbec smysl slavit Den Země?

Ano, Den Země má smysl!

Každý, i ten nejpitomější, lidský konflikt jednou skočí, jeho viníci skončí před soudem (ať už lidským nebo tím "posledním") a život půjde dál. Země je tu už víc jak 4 miliardy let a za tu dobu rozhodně zažila horší věci, než jednoho prťavého šílence s velkou armádou.

Nejen že je tu Země už dlouhá léta, ale neméně dlouhá léta tu bude i v budoucnu. Má miliony let na to, aby se vzpamatovala z každého průšvihu, který jí můžeme způsobit. V porovnání s tím je ale náš lidský věk směšně krátký. My, naše děti ani děti jejich dětí nemáme možnost čekat tisíce let, než se "všechno dá samo do pořádku".

My se musíme o svou planetu Zemi starat TEĎ. Protože když to neuděláme, tak děti našich dětí už možná nebudou mít co zachraňovat. Proto potřebujeme Den Země. Díky tomu se téma životního prostředí alespoň na chvíli dostane na hlavní stránky médií, jen díky tomu si ho také všimnou někteří politici. A to může pomoci posunout události správným směrem.

Takže milá Země, přeji ti všechno nejlepší k tvému dnešnímu svátku. Nebudu si s tebou připíjet bublinkami, ani ti nenesu květiny. Takové dary v této souvislosti nedávají smysl. Místo toho ti ale slíbím, že se pokusím dělat víc pro životní prostředí. To je ten nejlepší dar, který ti můžu nabídnout. A je to i ten nejlepší dar, který můžu dát sám sobě.

A co vy, přidáte se k přání taky?



témata článku:
autor:
datum vydání:
22. dubna 2022


Diskuze k článku „Má dnes vůbec smysl slavit Den Země?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!