Nejlepší materiál pro domácí výrobu roušky, životnost doma vyrobené roušky a účinnost roušky u dětí

autor: Petr Kadlík
Z důvodu totálního selhání zásobování ochrannými rouškami proti koronaviru způsobujícím onemocnění COVID-19 se internet rychle plní nejrůznějšími návody, jak si roušku vyrobit doma. Žádný z těch návodů ale neřeší důležitou věc – z jakého materiálu roušku vyrobit, aby účinnost roušky a ochrana před virem byla v mezích možností maximální.


Ideální materiál z domácích zdrojů na výrobu roušky

Někdo radí plátno, někdo papírový ručník, někdo dokonce košíček od podprsenky. Pokud vás zajímá jaký doma dostupný materiál je pro výrobu roušky skutečně nejlepší, tak pro vás máme přesná vědecká data na toto téma. Výzkum na téma účinnosti podomácky vyrobených ochranných roušek prováděli už před nějakou dobou výzkumníci z Cambridgeské univerzity.

Ideální materiál pro výrobu roušky musí mít dvě důležité vlastnosti, které si bohužel částečně odporují.

Nejdůležitější vlastnost je schopnost zachytit maximum virových částic – tedy mít co nejhustější strukturu vláken. Zároveň ale přes masku potřebujete i snadno dýchat, a zde může být zase velká hustota problémem. Vědci z Cambridge schopnost zachytit nákazu testovali pomocí částic o velikosti 1 mikrometru a 0,023 mikrometru. Samotný koronavirus způsobující COVID-19 má přitom velikost kolem 0,12 mikrometru.

Z hlediska ochrany před viry se může zdát jako nejlepší sáček do vysavače (schopný zachytit 95% virových částic) a látková kuchyňská útěrka (schopná zachytit 83% částic). Přesto vědci tyto materiály pro výrobu roušek nedoporučuji – je přes ně velmi obtížné dýchat. Pokud ale chcete maximální účinnost podomácku vyrobené masky, tak vědci radí dvojitou vrstvu utěrky. Její účinnost dosahuje skvělé účinnosti 97%!

Pro snadné dýchání se může zdát ideální papírová kuchyňská utěrka. Přes ní je sice snadné dýchat, ale účinnost proti virům je minimální - pouze 23%. Nepomůže ani použití více vrstev papírů, při dvou vrstvách stoupne účinnost na pouhých 33%. Papírovou utěrku tedy na roušku nemá smysl používat!

Ideálním materiálem, který podle výzkumníků poskytuje nejlepší ochranu a přitom se přes něj dá i dobře dýchat je 100% bavlna. Látka z bavlněné košile zachytila 74%, bavlněné tričko zachytilo 69%, povlečení s antibakteriální mělo účinnost 65% a obyčejné bavlněné povlečení 62%.

Pokud se vám účinnost bavlny zdá přece jen slabá a uvažujete o použití dvou vrstev – tak samozřejmě můžete, ale zlepšení už nebude velká. Třeba u dvou vrstev bavlněného trička stoupne účinnost o pouhá 2% na 71%, hůře se přes něj ale dýchá. Používáním více vrstev roušky tedy nemá větší význam.

Pokud nechcete nic šít, ale přece jen chcete alespoň částečnou ochranu - tak výzkumníci radí použít obyčejný šátek. Jeho účinnost je 49%. Není to mnoho, ale pořád samozřejmě lepší než nic.

Jak dlouho používat jednu roušku

Při dýchání přes roušku látka postupně zvlhne, což může zhoršovat její filtrační vlastnosti. Vědci proto zkoumali, jaký vliv má zvýšená vlhkost na účinnost proti virové nákaze. Nošení masky 3 hodiny v kuse snižuje její účinnost cca o 6%. Není to o mnoho, ale i tak není vhodné nosit jedinou masku více než 6-8 hodin.

Jaká je účinnost roušek při nošení dětmi

Běžné roušky jsou určené pro nošení dospělými, ale za současné situace je samozřejmě potřeba chránit před nákazou i děti. I když se u nich nemoc nemusí projevit, mohou se děti nepřímo podílet na šíření nákazy mezi ostatní.

Podle výzkumu je ale účinnost masek nosených dětmi nižší o 5-10% ve srovnání s dospělými. Proto je potřeba se v případě dětí snažit ještě více se vyhýbat potencionálně rizikovým místům.


Držím vám palce, ať to všechno i s našimi rodinami v pořádku zvládneme.
A spolu s vámi také doufám, že už brzo bude dostatek profesionálních ochranných roušek splňujících nejpřísnější normy a podobné domácí kutilství s výrobou roušek z recyklovaných materiálů se stane jen minulostí.



autor:
datum vydání:
16. března 2020


Diskuze k článku „Nejlepší materiál pro domácí výrobu roušky, životnost doma vyrobené roušky a účinnost roušky u dětí“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!