Netopýří „invaze“ začínají – V Liberecké nemocnici jich odchytili přes 400

autor: Lucie Hladková
Právě v těchto dnech začíná, jako každý rok, období netopýřích záletů. V některých lokalitách se jedná o kolonie několika set jedinců, zejména netopýra hvízdavého a rezavého, kteří zalétají do obydlených budov. Jak se zachovat v případě takovéto návštěvy u vás doma?


Netopýři jsou zcela neškodní tvorové

Ve městech se můžete setkat zejména s dvěma druhy netopýra a to netopýrem hvízdavým a netopýrem rezavým. Netopýr hvízdavý je jeden z našich nejmenších netopýrů, živí se letícím hmyzem. Často obývá městské parky, nezateplené panelové domy a přirozené přírodní štěrbiny a dutiny. Z bytů a uzavřených prostor, pokud do nich zalétne, se velice špatně vyhání a není snadné ho jen tak chytit.

Pokud netopýři zavítají i k vám, v žádném případě je nelikvidujte

Za teplých večerů, kdy často necháváme  okna dokořán, může netopýr vlétnout do místnosti. Může to být netopýr, který prchal před predátorem, nebo nejčastěji nezkušené mládě, které nezvládlo letecký manévr nebo zabloudilo.


Zalétne-li vám do bytu netopýr, zhasněte, otevřete okno dokořán a opusťte místnost

"Pokud netopýr zmateně poletuje po místnosti, otevřete dokořán okna, zhasněte, odejděte z místnosti nebo se usaďte někde v rohu u stěny, a počkejte až se zvíře zorientuje (chvíli může létat po místnosti) a samo vylétne ven. Pokud se usadí např. na záclonách a víc jak půl hodiny se nehýbe, můžete ho odchytit a vypustit z krabice umístěné v okně apod.  

V případě, že byste se jali netopýra odchytávat, určitě se o to nepokoušejte holýma rukama a obalte si ruku hadrem. Netopýr se v ohrožení, pokud ho držíte, může bránit zuby. Na druhou stranu je velmi křehký, nesmíte ho držet silou. "

Radí odborníci z ZO ČSOP Nyctalus zabývající se netopýry.

Pokud naleznete přes den netopýra na zemi nebo visícího na viditelném místě, potřebuje vaši pomoc.

Odborníci v tomto případě radí dát netopýra do papírové krabice s kouskem látky, aby se mohl schovat, a vodou v mělké misce, například víčku. Po setmění ho dejte v odkryté krabici na vyvýšené místo a umožněte mu odletět.

Pokud netopýr neodletěl, hned ráno se obraťte na záchrannou stanici. To udělejte hned, pokud k vám zalétne více jedinců, najdete netopýra v zimě nebo si s netopýrem prostě nevíte rady. Základní kontakty naleznete níže.

Instalujte sítě do oken nebo úplně zavřete okna

Ušetříte tak starosti nejen sobě a záchranným stanicím, ale zejména netopýrům, kteří nebudou ve stresu. Řešení je to levné a efektivní, a i když se může zdát banální, neuvěřitelně pomůže záchranným stanicím, kterým se tak zmenší počet výjezdů. Toto opatření by měli lidé dodržovat i ve vlastním zájmu, protože taková netopýří kolonie dokáže pěkně zdevastovat byt.

Velké invaze netopýrů se týkají zejména Plzeňska a Liberecka.

Přes 400 netopýrů v Liberecké nemocnici

V Krajské nemocnici v Liberci záchranná stanice Archa včera odchytila 406 zbloudilých netopýrů hvízdavých. To je zřejmě co do počtu republikový rekord! A nebyl to jediný případ záchranné stanice Archa z těchto dnů. V Jablonci nad Nisou už v pondělí Archa zachraňovala z neobývaného bytu 238 netopýrů a ten samý den pak 40 netopýrů z panelákového bytu v Liberci. Netopýří invaze začínají.

Ivana Hancvenclová ze záchranné stanice Archa v Liberci popisuje své čerstvé zkušenosti s odchyty zbloudilých netopýrů posledních dní takto:

„Včera (17.8. poznámka red.) se jednalo o invazi hvízdalů do Krajské nemocnice Liberec - obsadili chodbu infekčního a kožního oddělení. Odchytila jsem jich 408, což je doposud největší počet v rámci jedné invaze, se kterým jsme se za dobu naší činnosti setkali. Odchyt mi trval 4,5 hodiny. A to tam ještě nějací zbyli - zalezlí v nepřístupných trubkách, takže počítám, že tam ještě zítra vyjedeme…

Další invaze jsem řešila v pondělí - to bylo zahájení letošní srpnové invazní sezóny. Nejprve jsem odchytila 40 netopýrů v rodinném domě v Liberci (byli poschovávaní po chodbách a v pokojích - za obrazy, pod postelemi, na záclonách, zapadlí v konvici s vodou...).

Poté jsem byla přivolána k invazi v jednom bytě v panelovém domě v Jablonci nad Nisou. Netopýrů jsem nalezla 238. Jednalo se o neobývaný byt, do něhož netopýři zalétli otevřenou ventilačkou a ven už se nedostali. Majitel bytu to bohužel zjistil až po několika dnech. 106 netopýrů se nám již zachránit nepodařilo - většina napadala do kyblíku postaveného pod oknem, kde se udusili. 122 netopýrů z tohoto zásahu se nám již podařilo vypustit, o 10 se ještě staráme, protože byli příliš vysílení.“

Důležité odkazy a zdroje informací:
Centrální dispečink záchranných stanic - 774 155 155
SOS netopýří linka - 731 523 599
www.zvirevnouzi.cz
www.nyctalus.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
18. srpna 2023


Diskuze k článku „Netopýří „invaze“ začínají – V Liberecké nemocnici jich odchytili přes 400“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!