Nová zelená úsporám light – další peníze na zateplení a nově na solární ohřev vody

autor: Lenka Kadlíková
Pokud patříte k nízko příjmovým rodinám, které mají nárok na dotaci Nová zelená úsporám Light, zpozorněte. Můžete dostat peníze nejen na zateplení, ale nově i na solární ohřev vody. Jaké jsou podmínky?

„Zájem o zateplení rodinných domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení je stále opravdu velký. I těm nejzranitelnějším skupinám obyvatel se díky NZÚ Light dostalo masivní pomoci a umožnilo jim přečkat letošní krizovou zimu. A nejen to, úsporná opatření pomůžou šetřit výdaje na vytápění i v dalších letech,“ uvedl Petr Hladík (KDU-ČSL), ministr životního prostředí a dodává: „Rozhodnutí navýšit alokaci o další 3 miliardy korun bylo logickou reakcí na neustávající příliv žádostí o dotace na snadné a na úspory efektivní renovace. Chceme je i nadále podporovat ohrožené domácnosti a posilovat jejich energetickou nezávislost. Enormně rostoucí zájem o podporu fotovoltaických systémů v klasické Nové zelené úsporám naznačuje, že i v budoucnu bude fotovoltaika jednou z nejžádanějších technologií na cestě za úsporami výdajů za energie. Jsme přesvědčeni, že i nízkopříjmové domácnosti mají mít možnost využívat energii ze slunce. Proto rozšiřujeme podporu v NZÚ Light i na instalace solárních systémů, které dokážou pokrýt až 80 % spotřeby tepla na ohřev vody a domácnostem tak ušetřit tisíce korun,“ doplňuje ministr Hladík.

Až 240 tisíc korun

Nové programové období přinese možnost čerpat nejen 150000 Kč na zateplení a výměnu oken a dveří, ale i 90 0000 na solární ohřev vody. Domácnosti tak mohou získat až 240000Kč na rekonstrukci bydlení. Solární technologie ušetří až 80% energie na ohřev vody. Rodiny tak ušetří tisíce ročně.

O soláry mohou žádat ti co měli žádost v první výzvě

Pokud již máte podanou žádost, či vyčerpáno v první výzvě, nezoufejte a podejte si v druhé výzvě žádost pouze o soláry.

Příjem žádostí od 2. května

Příjem žádostí bude plynule navazovat na současnou verzi programu, která končí 30tého dubna. Všechny parametry programu zůstávají stejné. Základní podmínkou pro získání této dotace je pobírání starobního či invalidního důchodu ( u všech členů domácnosti) nebo příspěvku na bydlení v období od 12. 9. 2022 žadatele. Pouze se rozšíří o možnost čerpání na solární ohřev vody. Zde, na rozdíl od zateplení, které je možné realizovat i svépomocí, musí montáž systému provést odborně způsobilá osoba, držící oprávnění podle zákona 406/2000 Sb., o hospodaření energií.

Podrobné podmínky a žádost najdete na www.novazelenausporam.cz/


Tip: S vyřízením dotace na fotovoltaické systémy vám dokáže pomoci většina firem, které se zabývají stavbou FVE. Tak vybírejte pečlivě.



témata článku:
autor:
datum vydání:
17. dubna 2023


Diskuze k článku „Nová zelená úsporám light – další peníze na zateplení a nově na solární ohřev vody“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru