Ochrana vzácného papouška jako originální dar Austrálie ke korunovaci pro krále Karla III.

autor: Petr Kadlík
V sobotu 6. května proběhne v Anglii korunovace nového britského krále Karla III. a královny Camilly. Na tom z hlediska ochrany přírody není nic až tak zajímavého. Zajímavý je ale dar, který novému králi k jeho korunovaci daruje vláda Austrálie.


Co mají společného Austrálie a Velká Británie?

Na začátek pro jistotu trošku historie. V dobách, kdy byla Velké Británie ještě námořní velmocí, zabrala Austrálii jako své území a Australany pokládala za své poddané. Od té doby ale uteklo kolem břehů Austrálie hodně vody a svět se změnil.

Austrálie už dávno získala nezávislost a na svém území si vládne zcela sama (a mimochodem, vůbec ne špatně). Ale stejně jako Britové, i Australané občas rádi lpí na tradicích. A proto, přestože jsou na Spojeném království Velké Británie a Severního Irska ve všech ohledech zcela nezávislí, tak jsou stále součástí Commonwealthu a oficiální hlavou Austrálie stále zůstává britský panovník.

Proto je zcela pochopitelné, že na sobotní korunovaci svého nového krále nebudou chybět ani zástupci vlády Austrálie a předají tam svému novému králi jedinečný dar.

Vzácný papoušek zemní západní

Tím darem pro nového krále Karla III. (nebo pokud nemáte rádi změny, tak pro krále Charlese III.) je vzácný papoušek zemní západní (Pezoporus wallicus flaviventris), anglicky Western ground parrot nebo také Kyloring. Celkový počet těchto plachých a vzácných australských endemických papoušků je už jen kolem 100-150 jedinců.

Nalézt je můžete v národním parku Cape Arid v odlehlém jihovýchodním rohu západní Austrálie. Objevit je tam ale není nic snadného. Hnízda mají na zemi a přes den létají jen zřídka. Raději zůstávají skryti v nízké vegetaci, kde jim jejich zelené peří nabízí skvělé maskování.

Papoušek zemní západní je pokládán za jednoho z nejvzácnějších ptáků na světě. Podle studie z roku 2018 má smutné čtvrté místo na seznamu australských ptáků, kteří v nejbližší době pravděpodobně zcela vyhynou.

Papoušek jako dar pro krále? Ano i ne!

Možná se teď začínáte mračit nad nápadem, že by takhle vzácného ptáka měl ve zlaté kleci dostat nějaký král, žijící tisíce kilometrů od Austrálie. Můžete být klidní, to se totiž nestane.

Australská vláda celý královský dar vymyslela úplně jinak. Rozhodla se věnovat finanční dar 10 000 dolarů australské nadaci „Friends of the Western Ground Parrot“, která o tyto papoušky pečuje. Samotný král dostane jen potvrzení o daru, věnovaném jeho jménem.

Takže – vláda daruje peníze australské nadaci na záchranu australského ptáka a přitom z toho bude zároveň i originální dar pro krále. Za takové řešení a dar-nedar by je jistě pochválila i „královna Koloběžka I.“ z legendární české pohádky.

Nejde ale o žádnou snahu „podvést“ nebo dokonce urazit nového krále, ba právě naopak. Dar uctívá jak jeho, tak i jeho rodinu.

Princ Charles se ve svém životě často věnoval problematice záchrany ohrožených zvířat, takže je to pro něj hezký symbol.

Je tu navíc i souvislost s otcem nového krále, princem Philipem, vévodou z Edinburghu. Ten se v minulosti také věnoval snaze zachránit tohoto australského křovinatého ptáka, který byl v roce 1962 objeven v zátoce Two Peoples Bay poblíž Albany. Princ Philip se tehdy v Austrálii účastnil her Commonwealthu v roce 1962 v Perthu.

Takže co říct na závěr? Třeba stylově: „God Save the Parrots“!


Zdroje: the Guardian, Wikipedia



témata článku:
autor:
datum vydání:
4. května 2023


Diskuze k článku „Ochrana vzácného papouška jako originální dar Austrálie ke korunovaci pro krále Karla III.“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!