Odhalené spiknutí o Rainforest Alliance a hmyzu v potravinách aneb skutečný význam loga se zelenou žabičkou

autor: Petr Kadlík
Internet je úžasná věc. Může sloužit ke zlepšování úrovně vzdělání, rychlému šíření důležitých informací, může neskutečným způsobem globálně pomoci lidstvu. Tedy, pokud se dříve ten samý svět díky šíření „zaručených zpráv“, lží a dezinformací nevrátí zpět do doby kamenné. Jeden z posledních případů je žába na obalech a její údajná souvislost s hmyzem v potravinách.


Co je Rainforest Alliance

Říká se, že zdraví máme jen jedno. Stejně tak máme jen jednu planetu Zemi. Takže pokud chceme mít dlouhý a zdravý život, tak by nám mělo záležet na obém. Navíc péče o samotnou planetu Zemi je tím důležitější, jak stále více stoupá počet lidí a také jejich nároky na životní styl.

To si například už v roce 1987 uvědomil i tehdy 24letý ekolog Daniel Katz a rozhodl se založit organizaci Rainforest Alliance, česky Alianci deštných pralesů. Jejím cílem bylo zajistit, aby farmáři při produkci potravin na jedné straně neničili přírodu, ale přitom aby za své kvalitní produkty dostávali i adekvátní peníze.

Jak šel čas, tak se význam a celosvětové působení aliance postupně zvětšovalo až do dnešního stavu, kdy Rainforest Alliance působí ve více jak 70 zemích. Její program udržitelného zemědělství zahrnuje školicí programy pro farmáře a certifikaci malých, středních a velkých farem, které produkují více než 100 různých plodin, včetně kávy, čaje, kakaa a banánů.

Získání certifikace pak pro zemědělské producenty znamená kromě možnosti používat logo se zelenou žábou i naději, že své kvalitní a udržitelně vypěstované produkty dokážou lépe prodat na světových trzích.

„Pravda“ o Rainforest Alliance a jejich snaze ovládnout svět

Také máte zatím pocit, že „Aliance deštných pralesů“ a nákup zboží označené jejich logem je fajn? Ok, ale teď si přečtěte, s jakým úžasným odhalením včera přišla jedna česká „odbornice“ na zdravou výživu. To přece úplně mění situaci!

Screenshot obrazovky z adresy www.facebook.com/stenzlovaivana/posts/pfbid029ov2k53CJQgKk2PUVSfFmmMJ6zCvUJukhnewkbnYLwMZA2NcEjt7Kow3UceDuodDl zde vkládám jako obrázek proto, pokud by náhodou původní příspěvek z Facebooku zmizel nebo byl nějak zásadně změněn. To se občas na Facebooku stává.

No, dokážete si představit to zděšení v americké centrále Rainforest Alliance, že jejich spiknutí s cílem ovládnout svět pomocí „Green dealu“ bylo odhaleno?

A jistě to musí být pravda, vždyť už pouhých 15 hodin po zveřejnění má toto odhalení přes 400 souhlasných komentářů a hlavně přes 1500 sdílení!

Anebo, že by to snad bylo jen celé úplný nesmysl a jen něčí snaha upoutat na sebe pozornost a prodat více kurzů? No, tak se na to podrobněji podívejme.

Arciďábel Bill Gates

Tak hlavně, máme tu ďábelského Billa Gatese, toho absolutního vůdce všeho zlého, který toto spiknutí platí. Zopakuji, že Rainforest Alliance vznikla v roce 1987. Gatesův Microsoft v té době již skutečně existoval. Ale jakou měl tehdy „finanční sílu“? Pokud jste trošku pamětníci IT, tak vám asi napoví, že až v roce 1992 vyšly jejich Windows 3.1, které poprvé představovaly použitelný systém. V té době neměl Gates žádné zdroje na „ovládnutí světa“ a ani v nejdivočejších snech jistě nikoho z Microsoftu nenapadlo, jaké neuvěřitelné bohatství jednou na Windows získají.

Nicméně, je pravda, že Gates s Rainforest Alliance něco společného měl. Daleko později, když si uvědomil, že jeho bohatství dosahuje takové výše, že pro něj vlastně už nemá význam, tak rozjel bohatou charitativní činnost a věnoval tisíce grantů na podle něj užitečné projekty.

Mezi nimi to byl v roce 2007 grant pod číslem OPP45625, kdy po dobu 53 měsíců postupně alianci věnoval necelých 5,5 milionu dolarů. Jestli se vám to zdá hodně, tak je to naopak ve srovnání s ostatními granty malá částka, která se v jejich výčtu úplně ztrácí. A to doslova, protože počet grantů, které nejrůznějším organizacím Bill Gates nebo jeho manželka Melinda udělili, přesahuje 33 tisíc! Všechny si je můžete vyhledat přímo na stránkách GatesFoundation.

Fuj, hmyz do lidského jídla nepatří!

A co že tam máme dál? No jistě, ten zlý hmyz a dokonce hnojivo z nich. Tohle šílenství poslední doby kolem hmyzu v potravinách je snad ještě nesmyslnější, než snahy Microsoftu ovládnout svět. Protože nebýt hmyzu, tak lidstvo nemá co jíst a už dávno vyhynulo.

Tím nemyslím jen to, že hmyz opyluje absolutní většinu rostlin. Nebýt hmyzu a jejich exkrementů a rozkládajících se těl v půdě, tak vám v té půdě ani nic nevyroste. A kde není úroda, tam nejsou ani lidé…

Navíc si na hmyzu ráda pochutná i slepička na statku nebo kapr v rybníce, na kterých si pak rádi pochutnáte vy. Že je to něco jiného? Ok. Víte o tom, že už od malička konzumujete rozemleté samičky nopálovce karmínového, které pod kódem E120 krásně červeně obarvují řadu potravin?

Nebo že v bonbonech nebo na naleštěném ovoci najdete šelak, což jsou exkrementy červce lakového (E904)? Ostatně, on i takový úžasný slaďoučký přírodní med je vlastně jen to, co včely vyzvrací.

Že už nejste děti a bonbony vás nezajímají? Dobrá, a co třeba dát si na nějaké párty panáka pravého mexického mezcalu s červem v láhvi? Přece nezkazíte zábavu a neřeknete, že jste srab, co se toho červa bojí?

A to všechno jsou jen záměrné konzumace hmyzu. Pak je velká řada případů, kdy je konzumujete zcela nevědomky. Nebo snad myslíte, že když si dáte do spíše mucholapku proti moučným červům, že se vám nikdy ani jeden nedostane nedostane do mouky ani ničeho jiného? Buďte si jistí, že ano. Jen si jich prostě nevšimnete.

Můžeme ale jít i do hodně dávné minulosti. Víte o tom, že se už v Bibli píše o konzumaci hmyzu? Podle Mojžíše patří kobylky a brouci mezi „čisté věci“, které smíte jíst. A Jan Křtitel přežil v poušti díky pojídání kobylek a medu divokých včel. Konzumace brouků je tedy zcela běžná a pokud věříte v Bibli, tak navíc i v souladu s vaším Bohem.

Kdy se to konečně zastaví? :-(

Přesto ale šílenství jede dál. Od začátku psaní tohoto článku má nyní, v čase vydání, onen zmiňovaný příspěvek na Facebooku už o dvě stovky sdílení víc. Nesmysly se šíří dál, jeho autorka si jistě mne ruce nadšením jak spasila svět (a u toho prodala víc svých kurzů) a hysterie se zvyšuje.

Hysterie, která už postihla řadu firem. Velké problémy již způsobilo jednomu českému producentu speciálních potravin z hmyzu. Podle komentářů pod příspěvkem se zdá, že další na řadě je český producent prý velmi účinného hnojiva (nemám s tím osobní zkušenost), vyráběného z exkrementů moučných červů. Kdo bude další? Kdo ví.

Třeba to příště budete i vy nebo váš zaměstnavatel, až někdo anonymní a do té doby zcela neznámý objeví spiknutí v tom, že i vás platí Bill Gates, abyste pomocí brouků mohli společně ovládnout svět… Do té doby, než se úřady pokusí tohle šílenství nějak řešit, to může být doslova kdokoliv.


Zdroje: Rainforest alliance Wikipedia GatesFoundation Fér potravina



témata článku:
autor:
datum vydání:
26. dubna 2023


Diskuze k článku „Odhalené spiknutí o Rainforest Alliance a hmyzu v potravinách aneb skutečný význam loga se zelenou žabičkou“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!