Ohňostroj jako mimořádně efektní způsob, jak si rychle otrávit vlastní vzduch

autor: Anna Nebeská
Ohňostroje patří již po staletí k tradici silvestrovských oslav konce roku. V dnešní době se ale kromě vizuální stránky začíná řešit i vliv ohňostrojů na lidské zdraví, zvířata a životní prostředí. A tento negativní dopad rozhodně není malý.


Jedovaté ohňostroje

Profesionálně naplánovaný a provedený ohňostroj může krásný a impozantní zážitek. Pokud se ale zaměříme na „neviditelnou“ část ohňostroje, tak to už taková krása není. Při odpalování pyrotechniky se totiž do vzduchu mimo jiné uvolňuje rtuť, oxid siřičitý, CO₂, dioxiny, polycyklické aromatické uhlovodíky, olovo, formaldehydy nebo benzen.

Co přesně z tohoto chemického koktejlu dokáže vyprodukovat jediný silvestrovský ohňostroj? Podle studie z roku 2017, publikované v časopise Environmental Science and Technology, je průměrný ohňostroj schopen emitovat až 10 kg CO₂, 0,6 kg oxidu siřičitého a 0,08 kg rtuti. Další studie z roku 2017 z časopisu Science of the Total Environment tato čísla doplnila až o 20 mg dioxinu a 20 mg polycyklických aromatických uhlovodíků.

Ohňostroje se také většinou odpalují ve městě, kde bývá obecně s kvalitou ovzduší problém. Španělská studie z roku 2010 ukázala, že po silvestrovských oslavách byla ve městech koncentrace dioxinu o 33 % vyšší oproti normálu. Studie provedená v Indii v roce 2012 ukázala, že koncentrace kyanidu v ovzduší se po Silvestru zvýšila o 40 %. Následná studie prováděná v Libanonu v roce 2013 potvrdila, že silvestrovské ohňostroje mohou také způsobit skokové navýšení množství CO₂ ve vzduchu.

Nejde ale jen o nebezpečné chemikálie. Výzkum provedený ve Spojených státech v roce 2017 prokázal souvislost mezi prachem ze silvestrovských ohňostrojů a zvýšeným rizikem astmatických onemocnění.

Pokud se na silvestrovské ohňostroje podíváme globálně, tak podle výzkumu Air Quality and Meteorology Department of the Hong Kong Environmental Protection Department jde každoročně přibližně o 28 milionů tun CO₂, 6500 tun oxidu siřičitého (SO₂), 8400 tun oxidu dusnatého (NOX), 3200 tun rtuti (Hg), 450 tun uhlovodíků (VOC) a asi 2500 tun prachu (PM10)!

Mám tu pro vás ještě jedno přímé srovnání s něčím, co každý známe. Podle Deep Carbon Observatory jedna raketa z ohňostroje vyprodukuje za srovnatelnou dobu 73x více oxidu siřičitého a 65x víc NOX, než moderní automobil s benzínovým motorem.

Zdá se vám po přečtení všech těchto čísel ještě dobrý nápad „oslavit“ Silvestr obřím ohňostrojem? Já si to radši odpustím. Navíc budu mít nejspíš zase plné ruce práce s uklidňováním našich zvířat.



témata článku:
autor:
datum vydání:
31. prosince 2022


Diskuze k článku „Ohňostroj jako mimořádně efektní způsob, jak si rychle otrávit vlastní vzduch“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru