Ptáče – kdy potřebuje pomoci?

autor: Lenka Kadlíková
Právě nastal čas, kdy můžete, nejen v přírodě, najít mnoho ptáčat mimo hnízdo. Pojďme si říci, kdy takové ptáče potřebuje vaši pomoc.

Při pohledu na malé ptáče si jistě každý řekne něco ve stylu: „Chudinko ty si určitě vypadlo z hnízda a rodiče tě nenajdou, musím ti nějak pomoci nebo tě tu něco zašlápne, přejede nebo sežere.“ Ne vždy je to ale třeba. Jsou v zásadě tři situace, které mohou nastat.

Ptáče již vylétlé z hnízda

Takové ptáče poznáte podle toho, že stojí či běhá na nožkách a má již vyvinuté peří. Takové ptáče maximálně poponeste na bezpečnější místo. Rodiče o něm vědí, dokrmují ho již na zemi a dokáží je i vehementně bránit proti útočníkovi.

Ptáče vypadlé z hnízda

Vypadlé ptáče je ptáče, které je holé nebo má většinu peří ještě nedovyvinutou. Dlouhá pera ještě vězí v pouzdře, kterému se říká pisk. Nepostaví se na nožky. Takové ptáče potřebuje vaši pomoc. Ideálně najděte hnízdo ze kterého vypadlo a vraťte ho tam. Nemusíte si brát rukavice, či něco podobného, abyste nepřišli s ptáčetem do přímého kontaktu. Není to savec. Ptáci sice mají velmi dobrý čich, ale až na výjimky ho nevyužívají k rozpoznávání mláďat. Takže jim to nevadí když ptáče vezmete do ruky. Pokud se hnízdo nepodaří najít, nebo je nedostupné, je třeba se o takové mládě postarat. Největší problém bude prochladnutí. Mládě by mělo být teplejší než vaše dlaň. Pokud tomu tak není, zahřejte ho v dlaních, teplé látce či u teplé láhve. Líbit se mu bude i v dámském výstřihu :-).

Pokud otvírá zobáček, znamená to: „Dej mi honem něco jíst!“

Jako první pomoc u pěvců poslouží například malinké kousky piškotu namočené ve vodě. U vodních ptáků vločky či trhané pampeliškové listy namočené ve vodě. Holoubata a hrdličky si dají namočené či uvařené zrní. Dravci, rorýsi, datli, žluny, volavky či čápi samozřejmě nepohrdnou kouskem masa.

Jak je poznám?

Pěvci – zobák v koutcích lemován žlutou kůží
Holubi a hrdličky - zvláštně utvářený zobák s holou kůží okolo
Mladí dravci a sovy - se už v útlém věku vehementně brání. Mohou štípnout zobákem. V poloze na zádech dokáží pěkně podrápat.

I zákon říká, že volně žijící živočich patří do rukou odborníků, není tedy možné si jej vzít domů. Většinou to stejně končí špatně, protože takové ptáče rozhodně nevydrží, pokud mu utečete na osm hodin do práce. V případě, že se ho podaří odchovat a vypustit, takový mladý pták nemá příliš šancí se sám o sebe postarat a přežít. Je tedy nutné zavolat do nejbližší záchranné stanice a domluvit se co dál.

Viditelně zraněné ptáče

zavolejte nejbližší záchrannou stanici a domluvte se s odborníky co s ním.


zdroje:
zachranna-stanice.org
pomahamezviratkum.cz
cso.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
7. května 2023


Diskuze k článku „Ptáče – kdy potřebuje pomoci?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!