Josefovské louky – džungle, mokřady, vzácní ptáci a divocí koně na jednom místě

autor: Lenka Kadlíková
Nacházíme se v místech, první soukromé přírodní rezervace v Čechách. Díky lidem, kteří zde v minulém století hospodařili a vybudovali zavlažovací systém, který byl novými vlastníky (Českou společností ornitologickou) obnoven, vás nyní mohu pozvat nejen za ptáky, ale i hmyzem a obojživelníky do východočeské džungle a na pastviny divokých koní.

Zejména ve vlhkém počasí doporučuji kvalitní nepromokavé boty nebo holínky. Cesta, zejména část džungle může být hodně mokrá. Budete se muset obejít bez kočárku. S malými dětmi tedy šup do nosítka :-).

Na místo dojdeme z Josefova po zelené turistické značce. Dá dojet i autem, ale cesta je uzoučká, dosti hrbolatá a míst k zaparkování je pomálu. Pokud i tak chcete na místo dojet autem, Z Josefova se vydejte směr Nový Ples. Hned za Josefovem odbočíme na Starý Ples. Ze silnice pak odbočíme po úzké cestě mezi domy a dojedeme na místo.

Letitý zavlažovací systém

Dostali jsme se do míst, kde se v minulém století aktivně hospodařilo. Na loukách byl vybudován zavlažovací systém, který hospodářům umožňoval větší výnosy trávy a sena pro dobytek. Fungoval zde až do roku 1999. Soustava byla znovu zprovozněna až lidmi z České společnosti ornitologické a umožňuje jí regulaci spodní vody v celé oblasti.

Díky tomu zde vznikl tento krásný kus přírody, který je pravidelně na jaře a na podzim tímto zavlažovacím systémem zaplavován. Mohla zde tak vzniknout soustava tůní, která láká stovky, mnohdy opravdu vzácných druhů ptáků, hmyzu a obojživelníků.

Takovéto lokality mají obrovský význam pro krajinu, protože dokáže zadržet velké množství vody která pak nebude chybět v obdobích sucha a naopak pojme hodně vody z přívalových dešťů, která by jinak rychle odtekla pryč a mohla způsobit záplavy v obydlených lokalitách.

Naučná stezka Ptačí park Josefovské louky

Zelená turistická značka nás z Josefova dovede na začátek naučné stezky, která nám postupně ukáže unikátnost tohoto místa. Na krátké trase cca 4.5km tu najde džungli kolem nezkrocené Staré Metuje, soustavu tůní a luk pro luční a mokřadní ptáky, hmyz, obojživelníky, divoké koně a krajinu kolem lidmi zkrocené Nové Metuje.

Hurá do Džungle

Nasaďme holinky nebo nepromokavé boty a vydejme se po červené do zarostlé džungle. Pokud chcete vidět hadník, broukoviště či zimoviště pro obojživelníky, udělejte si nejprve malé kolečko, díky kterému se vrátíte na začátek cesty. Cestu si prodloužíte jen o pár desítek metrů. Dál nás červená turistická značka provede džunglí až k soutoku Nové a Staré Metuje. Cestou se Vám naskytne několik výhledů do mokřadů a luk.

Divocí koně

Jakmile vylezete z džungle, rozhlížejte zda uvidíte stádo divokých koní. My je objevili schované pod stromy. 4,5 kilometrovou okružní cestu si můžete zkrátit po žluté turistické značce, ta však bývá někdy z různých důvodů uzavřena. Může být zaplavena nebo zde právě hnízdí ptáci.

Na louky

Kolem řeky dojdete k 8 a 9tému stanovišti naučné stezky, která Vám prozradí proč jsou důležité staré duté stromy a ukáže Vám co krásného můžete vidět kvést na zdejších loukách. Kolem potoka se pak vrátíte zpět na začátek cesty. Za návštěvu stojí i dřevěná pozorovatelna, kterou uvidíte kousek od příjezdové cesty.



témata článku:
autor:
datum vydání:
22. září 2023


Diskuze k článku „Josefovské louky – džungle, mokřady, vzácní ptáci a divocí koně na jednom místě“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!