Skvělá zpráva! Ustupuje kůrovcová kalamita

autor: Lenka Kadlíková
Díky příznivějšímu počasí v českých lesích poslední dva roky ustupuje kůrovcová kalamita. Nicméně situace je nadále vážná a je nutné ji sledovat.


Příznivější počasí

V roce 2022 bylo sice tepleji a o něco méně srážek než průměrně v letech 1991-2020, ale na rozdíl od let 2018 a 2020, kdy kalamita kulminovala, byly poslední dva roky pro kůrovce méně příznivé. Rok 2022 je druhým po sobě jdoucím rokem, po osmi letech růstu, kdy tato čísla klesají. O proti roku 2020 jde o pokles o více jak 60%. I tak jsou objemy těžby kůrovcového dřeva vysoké. Lokálně jde stále o extrémní objemy.

Nejhorší je aktuálně situace na západě Česka

V posledních dvou letech se kalamita přesunula spíše do Čech. Loni byla nejkritičtější situace na Vysočině. Aktuálně nejproblematičtější je pomezí Ústeckého a Libereckého kraje a Plzeňsko. V posledním roce se podařilo nejvíce kůrovce omezit ve středočeském kraji. Naopak objem těžby kůrovcového dřeva v roce 2022 (oproti 2021) mírně stoupl na Olomoucku, na Zlínsku a v Moravskoslezském kraji. Tam však situace není tak vážná.

Vrcholové partie jsou na tom lépe

Většina zasažených ploch jsou oblasti do nadmořské výšky 800m.n.m.

Pro letošek se odhaduje další pokles, ale stále nemáme vyhráno

Pro letošní rok odhadují lesníci další pokles těžby kůrovcem napadeného dřeva o zhruba o 30 – 40% oproti roku 2022. Neznamená to však, že lesníci mohou přestat kůrovce sledovat a podnikat kroky proti jeho šíření. Kůrovec stále není pod kontrolou a v případě pro něj příznivých povětrnostních podmínek se může příznivá tendence opět zvrátit. Nejdůležitější je včas vyhledat a asanovat napadené stromy. Tomu mnohde brání nedostatek pracovních sil a ve státních lesích zdlouhavá byrokracie státních zakázek.

Kůrovcová kalamita začala v roce 2013

Vlivem pro lýkožrouta výhodných povětrnostních podmínek, čili tepla sucha začala kalamita v některých lokalitách České republiky už v roce 2013. Nejvíce gradovala v letech 2018 – 2020 které patří k vůbec nejsušším a nejteplejším v historii měření.

Více ve Zpravodaji Lesní ochranné služby



témata článku:
autor:
datum vydání:
10. května 2023


Diskuze k článku „Skvělá zpráva! Ustupuje kůrovcová kalamita“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!