Sokoli mají blíže k papouškům a pěvcům než k dravcům

autor: Lenka Kadlíková
Sokoli, poštolky a další jim příbuzné druhy byli dříve řazeni mezi dravce. Dnes tomu tak není. Před nedávnem se totiž zjistilo, že z hlediska genetiky a vývoje druhů mají více společného s papoušky nebo i pěvci.


Vypadají jako dravci, geneticky však mají blíže k papouškům a pěvcům

Příběh, který skončil vyřazením čeledi sokolovití z řádu dravců je dlouhý, komplikovaný a plný zvratů. Začal v Německu nálezem 48 milionů let staré kosterních kosterních pozůstatků již vyhynulého druhu ptáka z kmenové linie papoušků Messelastur gratulator, který byl původně zařazen mezi jestřábovité. Nesl však znaky, typické pro sovy a papoušky. Těm se podal velmi krátkým zobákem. Analýza však příbuznost s papoušky původně nepotvrdila, odhalila ho však jako jakýsi mezičlánek mezi denními a nočními dravci. Nový, více dochovaný exemplář, tohoto ptáka však přinesl nové skutečnosti, že jde o papouška s hákovitým zobákem a typicky dravčími nohami. Což přineslo potvrzení hypotézy, že dnešní sokolovití nemusí být tak příbuzní s dravci jak se předpokládalo.

Možností, že dravci jak se na ně nahlíželo v minulosti nejsou přirozenou skupinou z genetického hlediska se zabývala spousta vědců. Vždy byli v hledáčku ale spíše kondoři nebo hadilov. Nikoli sokolovití.

V čem se sokoli podobají papouškům a pěvcům?

Jde např. o chodidlový sval, který mají i pěvci, kondoři a další ptáci, ale chybí u jestřábovitých a hadilova. Dráp na palci, který je výrazně větší než ostatní. U sokolovitých ptáků najdeme na zobáku takzvaný zejk, ostrý výčnělek, který slouží k usmrcení kořisti stiskem do týla a tím k rozdělení krčních obratlů . Krom sokolovitých ho má ještě ťuhýk. Hlavní rozdíl je však genetické výbavě. Když se pořádně podíváte na hlavu sokola či poštolky, zjistíte, že na dravce má fakt krátký, takový „papouščí“ zobák.

Dřív se taxonomie vytvářela zejména podle vzhledu a chování. Podle toho byli sokolovití řazeni právě mezi dravce. Nyní se upřednostňuje genetická analýza, která přináší opravdu nečekané objevy.

Dravci už nejsou Falconiformes

Falconiformes byl dříve latinský název pro celý řád dravců, kam patřila i čeleď sokolovití (Falconidae). Nyní se jedná o o skupinu ptáků, řadící se vedle papoušků a pěvců. Díky výzkumu příbuznosti druhů, takzvané fylogenetické analýze se totiž zjistilo, že tito ptáci mají blíže právě k papouškům a pěvcům než k dravcům typu jestřáb. Řád dravců byl tak přejmenován na Accipitriformes a jako Falconiformes je nyní označován řád sokoli.

zdroj
pan-aves.blogspot.com



témata článku:
autor:
datum vydání:
20. listopadu 2023


Diskuze k článku „Sokoli mají blíže k papouškům a pěvcům než k dravcům“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!