Superpotraviny

článek je inzerce, nejde o odborný text
Jestliže chcete žít zdravě, určitě do svého jídelníčku zařaďte i nějaké ty superpotraviny. Že nevíte, co se mezi ně řadí a proč je naše tělo potřebuje? Nevadí, my vám to na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte a pojďte se inspirovat společně s námi!


Co jsou to superpotraviny a jaké jsou ty nejoblíbenější?

Za superpotraviny se považují ty potraviny, které obsahují vysoký podíl látek, které prospívají našemu zdraví. Ve světě najdeme pojem superpotraviny označován také jako superfood. Superpotraviny v sobě mají mnoho minerálů, vitamínů a živin, které mají blahodárné účinky pro náš organismus. Abychom byli zdraví, nemusíme je samozřejmě nutně jíst pravidelně všechny. Stačí si z nich vybrat ty, které nám chutnají nejvíce. Superpotravin je celá řada a jistě si tak mezi nimi vyberete oblíbený druh i vy. Mezi oblíbené superpotraviny patří např. banány, Goji, Chlorella nebo Maca. Za zmínku pak stojí i rakytník, mladý ječmen či kanadské borůvky. Některé zmíněné superpotraviny, jako jsou chlorella či ječmen, můžeme konzumovat také v tekuté formě. Mnohdy se jedná o jemný prášek, který snadno smícháte s vodou a pravidelně jej popíjíte. Využít je můžete např. i k tzv, detoxu organismu.


Hodí se zařadit superpotraviny do jídelníčku, když držíme dietu a chceme shodit nějaké to kilo?

Superpotraviny mohou být i kalorické. To však neznamená, že je musíme z našeho jídelníčku úplně vynechat. Výživový poradci jsou ve shodě, když zmiňují, že u superpotravin záleží zejména na tom, v jakém množství je jíme a kdy je jíme. Zdravé potraviny bychom tedy určitě neměly z jídelníčku vynechat, i když jsou kalorické. Při dietě je důležité zejména to, aby byl náš příjem nižší než výdej. Když se ke kaloričtějším superpotravinám přidá i nějaká ta sportovní aktivita, můžete je tedy mlsat bez výčitek i při dietě. Zkrátka se držte pravidla, které praví: všeho s mírou.


Lze s kvalitními superpotravinami i vařit nebo péct?

Nejlépe uděláte, když budete jíst superpotraviny syrové. Díky tomu z nich totiž dostanete maximum vitamínů a živin, které jsou prospěšné pro váš organismus. Pokud však rádi pečete nebo zvažujete, že s potravinami něco uvaříte, směle do toho! Superpotraviny se hodí zejména do ovocných koláčů a do dortů. Za pomoci Goji pak můžete uvařit např. i vynikající pikantní polévku.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
7. května 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!