Teplo a semenný rok smrku - pyl všude kam se podívám

autor: Lenka Kadlíková
Snad každý si na svém autě, oknech či dalších plochách všiml nánosu pylu. Je to způsobeno tím, že díky vysokým teplotám začala najednou kvést velká spousta více či méně alergizujících rostlin. Korunu tomu nasadilo to, že letošní rok je takzvaným semenným rokem smrku. Co to znamená a jsou v ohrožení alergici? Jak vypadá pylové zrnko smrku pod mikroskopem? Dozvíte se v článku.


Letos podobně jako v roce 2019

Rok 2019 byl hodně ovlivněn horkým rokem 2018, kdy bylo nadprůměrně teplé jaro a podstatě bezesrážek. Podle odborníků je letošní situace zapřičiněna nejen současnými vysokými teplotami, které probudily k aktivitě mnoho druhů stromů a rostlin najednou, ale i tím, že je na většině míst v České republice takzvaný semenný rok smrku. Semenným rokem je logicky nazýván rok, kdy dřevina díky vhodným podmínkám kvete a plodí mnohem více než obvykle.


Smrk kvete každý rok, ale mnohem méně

Tak jako letos kvetou smrky dle odborníků jednou za 7 až 12 let. Vyjímečný byl rok 2014 a 2015, kdy smrky na Šumavě měly semenný rok hned dva roky po sobě. Mezi semennými roky sice smrky taky kvetou ale mnohem méně, takže se s jejich pylem podstatě nesetkáme.

Samčí a samičí květ smrku

Když si pořádně prohlédnete šišku smrku, zjistíte, že má dva druhy květů. Samičí vypadají jako růžovo červené "šišky". Samčí jsou podobně barevné, jsou menší, přisedlé a po otevření žluté.

Pylové zrnko smrku

Mě osobně pylová zrna jehličnanů připomínají hlavu hmyzu s velkýma očima. Ty „oči“ u pylového zrna smrku na fotce jsou vzduchové váčky, které pomáhají pylovému zrnu dostat se co nejdále. Mezi nejlepší letce v tomto smyslu patří zejména borovice. Naopak modřínové pylové zrno nelétá téměř vůbec. Tahle fotka pylového zrnka smrku pochází z Oxfordu, z databáze snímků pylových zrn pod mikroskopem. Na odkazu se podíváte „přímo“ do mikroskopu. Můžete si totiž fotku různě zaostřit. Zkuste se na tomto webu podívat jak rozličná pylová zrna ve skutečnosti mohou být.

Smrk a alergie

V běžných letech je smrk málo významným alergenem. V semenných letech může vyvolávat hlavně mechanické podráždění.

A takhle to vypadá v místě, kde člověk nezasahuje. Ve Dvorském lese na Rýchorách v Krkonoších.



autor:
datum vydání:
13. května 2022


Diskuze k článku „Teplo a semenný rok smrku - pyl všude kam se podívám“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!