Trekové boty by měly být odolné, ale přitom dostatečně pohodlné

článek je inzerce, nejde o odborný text
Turistické boty jsou velice důležitým vybavením pro každého aktivního jedince. Samozřejmě záleží na tom, k jakému účelu je potřebujete. Lehká obuv s nízkým střihem je vhodná pro spoustu různých činností, ať už se jedná o rychlou turistiku, nebo nenáročnou jednodenní túru. Pokud se však chystáte do drsného a nerovného terénu, potřebujete obuv poskytující větší oporu

Pro horskou turistiku jsou nezbytné turistické boty, které jsou pohodlné, a tím pádem na dlouhých vzdálenostech ochrání chodidla i kotníky. Stejně tak jsou požadovány vlastnosti jako nepromokavost, odolnost a nízká hmotnost.

Chcete větší oporu, nebo větší flexibilitu?

V současné době moderní kožené boty pro vysokohorskou turistiku jsou nejenže odolné, ale i stabilní, protože mají přesný a pohodlný střih, stejně tak i větší flexibilitu. Přitom váží mnohem méně než velké a těžké boty používané před dvaceti lety.


Z jakých částí se treková obuv skládá?

V první řadě je nezbytné pochopit, že jsou trekové boty odlišné od turistických. Rozdíly jsou v jednotlivých částech.

Svršek. V podstatě se jedná o část boty pokrývající boční a horní plochu chodidla včetně prstů a paty. Svršky se vyrábí z různých materiálů, například z vysoce kvalitní kůže a lehkých syntetických tkanin odolných proti opotřebení.

Vyztužení. Další materiál přidaný do svršku, který zvyšuje odolnost proti zátěži a udržuje tvar, je vyztužení. Používá se hlavně u trekové obuvi.

Stélka. Vnitřní stélka je vložka v botě, která bývá buď vlepená, nebo vyjímatelná. Funkčnost je zřejmá, má srovnat nerovnosti z konstrukce boty, odvádět pot z nohy a podobně.

Mezipodešev. Představuje součást podešve a nachází se mezi podešví a svrškem. Zajišťuje odpružení a tlumí nárazy. Spolu se stélkou určuje tuhost. Tuhá obuv sice zní nepohodlně, ale ve výsledku poskytuje větší pohodlí a stabilitu při dlouhých túrách v kamenité či nerovném povrchu.

Podrážka. Vzhledem k tomu, že je připevněna ke spodní části boty, přichází do styku se zemí. Vzorek podrážky hraje zásadní roli. Podrážka se vyrábí z kvalitní pryžové směsi, přičemž dezén by měl mít drážky a výstupky tak, aby poskytoval dobrou přilnavost na skále i šutrech a optimální trakci na blátě či trávě.


Kde koupit trekové a turistické boty?

Jestliže je ve vašem hledáčku turistická obuv, podívejte se na webovou stránku BOSP. Jedná se o prodejce specializujícího se na turistické a trekové boty. Sortiment je opravdu široký a stačí si vybrat takový model, který vám vyhovuje po všech stránkách. BOSP má více než padesátiletou tradici a působí ve městě Bardejov. Vyvíjí a vyrábí pracovní i speciální obuv, a to od roku 1998. V roce 2012 přišla společnost s vlastní značkou BOSP.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
6. června 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!