Význam ochrany a hydratace pokožky

článek je inzerce, nejde o odborný text
Lidé se suchou, svědící a stárnoucí kůží často nepijí dostatek vody potřebné k tomu, aby byla jejich pokožka zdravá a hebká. Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat pro zdraví a vzhled své pokožky, je pravidelně ji hydratovat. Vaše kůže se skládá ze tří vrstev – vnější (epidermis), spodní kůže (dermis) a podkožní tkáň. Když vnější vrstva vaší pokožky neobsahuje dostatek vlhkosti, pokožka ztratí svou pružnost, hebkost, a zůstane nechráněná. Jak tedy chránit a hydratovat vaši pokožku?


Proč je hydratace pokožky tak důležitá?

Zůstanete-li vaše pokožka hydratovaná, bude vypadat mladší, ale také bude na dotek hladká a jemná. To je způsobeno skutečností, že vnější vrstva pokožky na sebe váže vlhkost, kterou potřebuje k odplavování toxinů a přenášení živin do buněk pokožky. Pleť, která je dobře hydratovaná, je také méně citlivá na dráždivé látky a choroboplodné zárodky, které mohou proklouznout lipidovou bariérou právě tehdy, když pokožce chybí vlhkost.

V případě pleti, dostatečná hydratace pomáhá v boji s mastnotou. Dehydratovaná pokožka totiž produkuje více mazu, protože kompenzuje nedostatek vlhkosti. V boji proti mastnotě se jednotlivci často domnívají, že nejlepším postupem je pokusit se vysušit pokožku pomocí drsných vysoušecích a čisticích prostředků na obličej, což je ale to nejhorší, co můžou udělat. To totiž často vede k dlouhodobému problematickému cyklu, který by se jinak dal snadno léčit.

Kůže, která postrádá potřebnou hydrataci, často svědí, je šupinatá, červená nebo dokonce zanícená. Suchá pleť může dokonce zvýrazňovat vaše jemné linky a vrásky v důsledku zmenšování kožních buněk. Ať už se vám to líbí nebo ne, je skutečně důležité důkladně a pravidelně se o vaši kůži starat.

Jak udržet pokožku hydratovanou?

Kromě pití velkého množství vody (mezi 6 a 8 sklenicemi denně) existuje několik dalších způsobů, jak můžete své pleti pomoci udržet si potřebnou vlhkost. Jedním z nich je pravidelné používání hydratačního krému. Nanesením hydratačního krému na pokožku několik minut po sprchování nebo koupeli pomůžete pokožce absorbovat ztracenou vlhkost, zatímco jsou vaše póry otevřené. Základem ale je dehydrataci a poškození pokožky předcházet. Jezte proto potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny. Konzumací potravin bohatých na esenciální mastné kyseliny, jako je losos, olivový olej, vlašské ořechy a dýňová semínka, můžete pomoci udržet svou pokožku zdravou a mladistvou právě zlepšením úrovně hydratace pokožky.

Při koupání a sprchování používejte vždy teplou, ale ne příliš horkou vodu. Koupáním a sprchováním ve velmi horké vodě byste mohli okrádat vaši pokožku o vlhkost, kterou potřebuje, aby byla zdravá a jemná. Můžete jí tak pomoci udržet rovnováhu pouhým snížením teploty vody. Dalším běžným problémem je klimatizace a topení. Váš domov může totiž také ochuzovat vaši pokožku o potřebnou hydrataci. Během letních měsíců a během zimy mohou krást vlhkost z vaší pokožky a zanechávat ji suchou, svědivou a podrážděnou. Optimální úroveň vlhkosti, která podporuje zdravou pokožku, je mezi 30 a 50 procenty. V případě potřeby proto ztlumte klimatizaci a topení tak, aby byla vaše pokožka vlhká a pružná.

Co dělat když je moje pokožka poškozená?

Pokud je vaše kůže dehydrována a vznikají na ní odřeniny, šupiny nebo bolestivě praská, vyzkoušejte vysoce hydratační a léčivé krémy, které napomáhají vaši pokožce obnovit ochrannou membránu a doplnit hydrataci. Naleznete je v klasických drogeriích nebo v lékárnách.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
27. ledna 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!