Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Břehule říční – Riparia riparia

autor: Ing. Lenka Drbohlavová
Břehule říční patří do ptačí říše. V roce 2013 jí Česká ornitologická společnost vyhlásila ptákem roku. Dříve obývala břehy řek, kde si budovala nory s hnízdy. Krajina se však vlivem člověka změnila a břehule říční se musela přizpůsobit. Nyní jsou jejím hnízdním areálem především pískovny a štěrkovny.

třída ptáci (Aves)
podtřída letci (Neognathae)
řád pěvci (Passeriformes)
čeleď vlaštovkovití (Hirundinidae)
rod břehule (Riparia)

Vzhled

Břehule říční patří mezi nejmenší ptáky z čeledi vlaštovkovitých. Měří 11,5-12,5cm. Samci a samičky jsou stejného zbarvení. Horní část těla je hnědá v kontrastu se spodní částí, která je bílá. Přes prsa má břehule říční typický hnědý pruh.

Rozšíření

Břehule říční je rozšířena po celé Evropě, částečně se vyskytuje také v Asii, severní Africe a severní Americe. V ČR obývá hlavně nížiny a pahorkatiny.

Způsob života a potrava

Jedná se o koloniálně hnízdícího ptáka. V jedné kolonii může být i několik stovek hnízd. Hnízdí do nadmořské výšky 450 m n.m. V době hnízdění se vyskytuje v blízkosti hnízdních kolonií. Často se pohybuje ve skupinách.

Většinou jí můžeme zahlédnout nad hladinami větších řek, rybníků nebo těžebních jezer, kde loví hmyz. Pro všechny ptáky z čeledi vlaštovkovitých je typické, že loví hmyz za letu.

Dříve břehule říční vytvářela nory na přírodních březích řek. S rozvojem vodohospodářství se změnil ráz břehů a břehule říční si musela najít hnízdiště jinde. Obsadila proto pískovny, štěrkovny a hliniště. V těchto místech si vyhrabává chodbu dlouhou až 1m. Na konci jí rozšíří v komůrku. Zde si vytvoří hnízdo bohatě vystlané peřím nebo suchou trávou.

Břehule říční létá rychle a obratně. Nad vodou přechází často do mírného obloukovitého letu. Jedná se o tažného ptáka. Zimoviště má v subtropické a tropické Africe. K nám přilétá od poloviny dubna a odlétá během září.

Rozmnožování

Samec při toku vábí samičku tichým TČERRP-TČERRRIP. Zpěv je nevýrazný. Produkován je převážně v letu. Samice snáší do hnízda 4-7 bílých vajec ( 17,7x12,6mm). Mláďata se vylíhnou asi po 15dnech.

Po vylétnutí z hnízda se zdržují pohromadě a čekají na potravu, kterou jim rodiče přinesou. Ti dokáží podle hlasu svá mláďata rozpoznat. Pokud se tedy blíží nebezpečí, včas mláďata varují a ta se schovají v noře.

Ochrana

Jedná se o ohrožený druh.

český název Břehule říční
latinský název Riparia riparia
hlavní znaky horní část těla je hnědá, spodní bílá, přes prsa má typický hnědý proužek, samec a samice stejného zbarvení
způsob života hnízdí v koloniích, blízko hnízdních kolonií se pak vyskytuje ve skupinách
rozšíření ČR nížiny a pahorkatiny
rozšíření svět celá Evropa, částečně - Asie, Afrika, Amerika
potrava za letu chytá hmyz
doba sezení na vejcích cca 15dnů
počet mláďat 4-7
ochrana ohrožený druh
zdroje:
Jan Dungel, Karel Hudec, Atlas ptáků České a Slovenské republiky
Einhard Bezzel, Ptáci
www.biolib.cz
www.rozhlas.cz




autor:
Ing. Lenka Drbohlavová

datum vydání:
4. dubna 2013


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Břehule říční – Riparia riparia


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: