Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bukač velký – Botaurus stellaris

autor: Jan Stehlík
Bukač velký (Botaurus stellaris) je nenápadně žijící pták vázaný na rákosiny a dodnes opředený mnoha záhadami.

říše živočichové – Animalia
třída ptáci - Aves
řád brodiví - Ciconiiformes
čeleď volavkovití - Ardeidae
rod bukač - Botaurus
druh bukač velký – Botaurus stellaris

Popis

Je jen o něco menší než volavka popelavá (délka těla 69-81 cm). Peří je nenápadně béžovohnědé, černě pruhované. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Samci se ozývají charakteristickým, hlubokým, i na několik kilometrů slyšitelným „hump“. Dříve se myslelo, že tento zvuk vydávají při ponoření zobáku pod vodu, ve skutečnosti však vzniká natáhnutím a prudkým vypuštěním vzduchu z volete.

Rozšíření

Hnízdí na rozsáhlém území Evropy a Asie a v severní a jižní Africe. Je částečně tažný. V České republice hnízdí jen vzácně v počtu 30-40 párů, a to v údolních nivách větších řek, v jižních Čechách a na Českomoravské vrchovině.

Způsob života a potrava

Žije velmi skrytě výhradně v rozlehlých porostech rákosu. Na zemi ho lze spatřit jen vzácně – při ohrožení totiž zaujímá charakteristický vzpřímený postoj, kdy díky protáhlému tělu a maskovacímu zbarvení skvěle splyne s okolním rákosím. Živí se menšími rybami, obojživelníky a hmyzem.

Rozmnožování

Může zřejmě hnízdit monogamně (1 samec s 1 samicí) i polygamně (1 samec s více samicemi). Neuspořádané hnízdo staví v mokřadních porostech na zlámaných stéblech či kupách nebo jako plovoucí. Hnízdí 1x ročně. Samice snáší obvykle 4-5 vajec, na kterých sedí zřejmě sama 23-26 dnů. Podíl samce na péči o mláďata je dosud neznámý, ale zřejmě se na péči nepodílí. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 12-14 dnů a plně vzletná jsou ve věku 55-58 dnů.

Ochrana

V České republice je zvláště chráněný jako kriticky ohrožený druh.

český název bukač velký
latinský název Botaurus stellaris
hlavní znaky velký, nenápadně zbarvený pták žijící v rákosinách; charakteristický hlas
rozšíření ČR mozaikovité
rozšíření svět Afrika, Evropa, Asie
potrava ryby, obojživelníci, hmyz
doba sezení na vejcích 23-26 dnů
počet vajec 4-5
ochrana zvláště chráněný jako kriticky ohrožený druh

Zdroje:
Karel Šťastný a kol. (2011): Fauna ČR – Ptáci. Academia, Praha.
Lars Svensson a kol. (překlad Robert Doležal; 2012): Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. Ševčík, Praha.
www.yiva.avcr.cz





autor:
Jan Stehlík

datum vydání:
27. května 2013


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2022 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.